Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουλ-2021 17:27

  Σκουρλέτης: Κυβερνητικές ρυθμίσεις με στόχευση τη χαμηλή ειδίκευση και τη φθηνή εργασία

  Σκουρλέτης: Κυβερνητικές ρυθμίσεις με στόχευση τη χαμηλή ειδίκευση και τη φθηνή εργασία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ένα πλέγμα διατάξεων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, η κυβέρνηση προωθεί τη φθηνή, μικρής εξειδίκευσης, ελαστική εργασία, καθώς προωθεί τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες, δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό για το τρέχον έτος και τον κρατά χαμηλά για το ερχόμενο, περιορίζει την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, επεσήμανε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης. 

  Σε συνέντευξή του (Στο Κόκκινο 105.5), ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως " Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από φθηνό εργατικό δυναμικό στη βάση της ανάπτυξης κάποιων "δεξιοτήτων”, αλλά από ανθρώπους με εξειδικευμένη γνώση που θα μπορέσουν να στηρίξουν ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο" .

  Απαντώντας σε ερώτηση για την επικουρική ασφάλιση και την δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ακυρώσει τις  νέες ρυθμίσεις, εφόσον νομοθετηθούν,  τόνισε ότι αυτό επιβάλλεται, διότι οι επιπτώσεις τους αναμένονται ιδιαίτερα αρνητικές. 

  Είπε μεταξύ άλλων για :

   κυβερνητική πολιτική στην Παιδεία

  "Ο βαθύς συντηρητισμός, ο βαθύς ελιτισμός και μια διάθεση κοινωνικών διακρίσεων, διακατέχει την κυβέρνηση και συνολικά τη συντηρητική παράταξη. Αυτό αποτυπώνεται και στις διατάξεις του νομοσχεδίου που η συζήτησή του ολοκληρώνεται σήμερα. Αποτυπώθηκε και με τις ρυθμίσεις σε προηγούμενα νομοσχέδια εκ μέρους της κ. Κεραμέως".

  "Σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν ξανά, κάνοντας μία στροφή, να αυξήσουν τον φοιτητικό πληθυσμό και εκείνους που έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

  "Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, απόφοιτους μιας εκπαίδευσης που θα καλλιεργεί τις λεγόμενες "δεξιότητες”. Έχει ανάγκη από ανθρώπους οι οποίοι θα έχουν εξειδικευμένη γνώση, έτσι ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο".

  "Η κυβέρνηση υιοθετεί ένα άλλο μοντέλο. Πιστεύει ότι η ανάπτυξη πρέπει  να έρθει από φθηνή, με μικρή εξειδίκευση, ελαστική εργασία".

  "”Κουμπώνουν” οι ρυθμίσεις του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη, οι οποίες εισήγαγαν την ατομική σύμβαση εργασίας στη θέση της συλλογικής και τις απλήρωτες υπερωρίες -βάζοντας έτσι μπροστά έναν μηχανισμό μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων- με την απόφαση για τη μηδενική αύξηση του κατώτατου μισθού για το τρέχον έτος και τη συμβολική, όπως είπε ο πρωθυπουργός, για του χρόνου. Έρχεται, όμως και "δένει” πάρα πολύ και με τις ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, που σε προηγούμενο νομοσχέδιο εισήγαγε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής".

  Νέες ρυθμίσεις για την επικουρική ασφάλιση

  "Επιβάλλεται να τις καταργήσει. […] Θα έχουμε όχι μόνο "δύο ταχυτήτων” συνταξιούχους, τους παλιούς και τους καινούργιους, αλλά συνολικά την κατάρρευση του συστήματος. "Κλειδώνουν” οι εισφορές των νεοεισερχομένων και τζογάρονται με αβέβαια αποτελέσματα. Είναι σίγουρο ότι στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους θα υπάρξει κάποια κρίση στην αγορά, που επενδύονται αυτά τα κεφάλαια και θα χάσουν ένα μέρος αυτών των χρημάτων. Εξίσου χειρότερο είναι ότι τότε θα κληθεί το ελληνικό Δημόσιο να καλύψει ένα μέρος των απωλειών των ανθρώπων αυτών, στο ύψος των εισφορών που έχουν δώσει, όχι ότι θα κερδίσουν τις συντάξεις που δικαιούνται".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ