Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Ιουλ-2021 08:00

  Η Τουρκία σε κλοιό διεθνούς πίεσης - Η τριμερής Σύνοδος του Ζαππείου απάντηση στην προκλητικότητα της Άγκυρας

  Η Τουρκία σε κλοιό διεθνούς πίεσης - Η τριμερής Σύνοδος του Ζαππείου απάντηση στην προκλητικότητα της Άγκυρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε απόλυτο συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία διεθνοποιούν, σε κάθε ευκαιρία το νέο κύμα των προκλητικών ενεργειών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολυεπίπεδη αποδοκιμασία και τα μηνύματα που εκπέμπονται από τις Βρυξέλλες είναι ηχηρά.

  Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν, για μία ακόμα φορά, τον κοινό βηματισμό Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της παραβατικότητας της γείτονος. Η διπλωματική κινητοποίηση των δύο πρωτευουσών τις προηγούμενες ημέρες συνέβαλε στην έκδοση της ισχυρής προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε τις εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο ιδιαίτερη σημασία αποκτούν τα σήματα που εξέπεμψε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ανακοινώσεις των Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ στις 20 Ιουλίου για μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

  Ο ύπατος εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα αξιολογήσουν την κατάσταση, τονίζοντας ότι στις 25 Μαρτίου οι ηγέτες των κρατών-μελών είχαν εκφράσει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας". Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός έσπευσε και πάλι χθες, μέσα από τις δηλώσεις που πραγματοποίησε με τη λήξη της συνάντησης του Μεγάρου Μαξίμου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, να διαμηνύσει στην ηγεσία της γείτονος ότι οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ως προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων, καθώς και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο. "Είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και φυσικά απορρίπτονται επί της αρχής. Είναι όμως και αντίθετες με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της, εάν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι το έχει αντιληφθεί περισσότερο από κάθε άλλο η πλειονότητα των γηγενών Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας, για αυτό και διαδηλώνουν, για αυτό και αντιδρούν", τόνισε. Τα πρωθυπουργικά μηνύματα, πάντως, δε σταμάτησαν εκεί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει στο στόχαστρό του το γεγονός ότι η Άγκυρα εγκαλεί την Αθήνα για την αμυντική προστασία των νησιών. "Η σχετική προκλητική επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη έχει ήδη απαντηθεί. Προσέξτε, όμως, εδώ τον παραλογισμό. Η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδος casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας, στην ηπειρωτική Τουρκία, τη στρατιά του Αιγαίου, με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους, χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Εγώ θα το πω για ακόμα μια φορά: Κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, ηπειρωτικού ή νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα. Και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας που της αναγνωρίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών", σημείωσε.

  Η τριμερής του Ζαππείου

  Η ελληνική πρωτεύουσα συνεχίζει τη στρατηγική της συνεχούς ισχυροποίησης των διεθνών συμμαχιών της. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η σημερινή τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Αναστασιάδη και του βασιλιά της Ιορδανίας. Η Σύνοδος θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στις 16 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στο Αμμάν, στις 14 Απριλίου 2019. Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 7 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

  Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής (αλλά και ευρύτερα) στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, μαρτυρούν μία συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. "Τα σχήματα αυτά λειτουργούν εξισορροπητικά στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας. Ταυτόχρονα, λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς έναντι όποιων χωρών προσυπογράφουν την προσέγγιση αυτή", αναφέρουν και προσθέτουν ότι στη μετά την πανδημία εποχή αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα πραγματικότητα. "Η συγκυρία που διαμορφώνεται επιτάσσει, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική διακρατική συνεργασία, πρωτίστως σε νευραλγικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Η Σύνοδος, ταυτόχρονα, φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της επιστημονικής συνεργασίας και της προώθησης της έρευνας για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς ο στόχος της εξόδου από την παρούσα κρίση μπορεί να εξυπηρετηθεί με τον πλέον αποτελεσματικό και επωφελή τρόπο, μέσα από πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό της χώρας μας με την Κύπρο και την Ιορδανία. Όσον αφορά στους τομείς της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο, αναμένεται κατά τη Σύνοδο να επαναβεβαιωθεί η βούληση και των τριών πλευρών για την εμβάθυνσή της, γεγονός στο οποίο συνηγορεί και η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργασθούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, με στόχο τη συνέχιση, αλλά και την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ