Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 13:24

  Ο Τσίπρας υπόσχεται κατάργηση ειδικής βάσης εισαγωγής και διπλασιασμό χρηματοδότησης ΑΕΙ

  Τσιπρας Μητσοτακης ΝΔ χρεη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.25

  Της Νίκης Ζορμπά

  Κατάργηση της ειδικής βάσης εισαγωγής, διπλασιασμό της χρηματοδότησης για την Παιδεία και δυνατότητα σε όσους έδωσαν πανελλαδικές το 21 και δεν πέρασαν λόγω της ΕΒΕ να ξανακάνουν μηχανογραφικό του χρόνου, εάν είναι ο ίδιος στην διακυβέρνηση της χώρας, υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο αναβάθμισης του σχολείου. 

  Με αναμενόμενα υψηλή ένταση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , επανέλαβε τις γνωστές εγκλήσεις του εναντίον της κυβέρνησης περί προώθησης πολιτικών και νομοσχεδίων με γνώμονα το συμφέρων ιδιωτών εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, κατά πώς επαναλαμβάνει παγίως ο ίδιος. 

  Με προσωπικές επιθέσεις τόσο στον πρωθυπουργό όσο και την υπουργό Παιδείας, ο Α Τσίπρας, μίλησε για πυκνές πολιτικές εξελίξεις τον επόμενο χρόνο που του "υπαγορεύουν" ως εκ θέσεώς του την υποχρέωση να δεσμευτεί όπως είπε για αποκατάσταση των αδικιών. 

  Στο πλαίσιο αυτό, είπε μεταξύ άλλων για: 

  Παιδεία

  Πάρτε πίσω έστω για εφέτος την ελάχιστη βάση εισαγωγής και ας ανοίξει διάλογος για το τι θα ισχύσει του χρόνου. 

  Αυτή που έχουμε σήμερα ειναι η μεγαλύτερη μείωση εισακτέων δεν έχουν δει τα Πανεπιστήμια μας από το 1837 που ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών!. Σε αυτή τη δύσκολη χρονιά επιλέξατε να φέρετε αυτή τη φοβερή μεταρρύθμιση. 

  Είχατε φροντίσει πιο πριν να φέρετε τροπολογίες που εξισώνουν στην πράξη πτυχία κολεγίων με αυτά των ανώτατων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Η σκοπιμότητά σας δεν είναι η μεταρρύθμιση. 

  Πέραν της ιδεολογικής εμμονής και εσείς και η κ. Κεραμέως έχετε άγνοια και για τα ελληνικά πανεπιστήμια και για τις πανελλαδικές εξετάσεις αφού ποτέ δεν περάσατε αυτή τη βάσανο.

  Κόβετε και αρίστους μαθητές από το να έχουν πρόσβαση στις σχολές της αρεσκείας τους. Γιατί επιμένετε σε αυτό το έκτρωμα; γιατί δεν έρχεστε να πείτε τώρα εδώ ότι "κάναμε λάθος". 


  θα σας καταθέσω πιο πρόσφατα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας: Με έκθεσή της αποτυπώνει έρευνα του 2019 , το ποσοστό όσων δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. έχει πέσει από 14,2% σε μόλις 4% στο 2018 νέων 18-24 ετών. 

  Αξιολόγηση

  Οι ρυθμίσεις που εισάγει η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που καταθέτει είναι ακριβώς όσα ζητούσε από τον ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα από το 2015-2018 .
  Τι έλεγαν: Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, αυξημένες εξουσίες στον Διευθυντή, αυτονομία του σχολείου.

  Καταφέραμε να επιβάλλουμε τη δική μας ατζέντα, όχι μόνο για τους διορισμούς αλλά και για τη μη εφαρμογή της τιμωρητικής ατομικής αξιολόγησης. Θέλουμε  την ενίσχυση της συλλογικότητας, την καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. Λέτε ότι η Αριστερά δεν θέλει την κουλτούρα της αξιολόγησης. Δεν είναι αληθές αυτό.  Κατηγορήσατε τον κ. Φίλη ότι τάχα έχει υπόγειες διασυνδέσεις με τους κολεγιάρχες. Σοβαρευτείτε.

  Κυβέρνηση

  Πέραν της ιδεοληψίας και των συμφερόντων που θέλετε να ικανοποιήσετε, είστε κυνικοί. Μέσα στην πανδημία φέρνετε ρυθμίσεις για να εξυπηρετήσετε ιδιώτες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 

  Φέρνετε αύξηση 0,52 λεπτά τη μέρα. ένα κουλούρι την ημέρα για τον εργαζόμενο. Φέρατε το ασφαλιστικό στη Βουλή που δημιουργεί τεράστια τρύπα στα δημοσιονομικά. Έχετε μια απολύτως ταξική προσήλωση. Θα αναφερθώ στο γεγονός οτι η δική μας κυβέρνηση είχε δώσει ποσόστωση 1% στους αποφοίτους των νυχτερινών σχολείων. Καταργήσατε και αυτή.

  Η άλλη φοβερή καινοτομία είναι ότι προτείνετε και ένα δεύτερο μηχανογραφικό για εισαγωγή στα ΙΕΚ. 
  Μα τι λέτε; 
  Αφού για να εγγραφεί κάποιος στα ΙΕΚ χρειάζεται μόνο το απολυτήριο. 
  Και θέλετε να καλλιεργήσετε μάλιστα την εντύπωση ότι τα ΙΕΚ είναι μέρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Νέους
   

  Εχθρεύεστε τη νεότητα. Κόφτη στα πανεπιστημία, προσλήψεις αστυνομικών αντί για εκπαιδευτικούς, στιγματισμός των νέων για την πανδημία, κοροιδία με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ για να εμβολιαστούν, αύξηση- κουλούρι για κατώτατο μισθό και ρουσφέτια. Αυτή είναι η λογική σας. 

  Η ελληνική κοινωνία βράζει. Και έχουμε ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκατατήσουμε το αίσθημα της αδικίας και να καλλιεργήσουμε ρεαλιστικές ελπίδες. θα είναι ραγδαίες και έντονες οι πολιτικές εξελίξεις τη χρονιά που έρχεται. 

  Δεν αποτύχατε. Μην το θεωρήσετε σαν μία προσωπική ήττα. Είστε, δυστυχώς, θύματα ενός εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε καμία ακαδημαϊκή μελέτη. Είστε θύματα μιας φανατισμένης και εμμονικής κυβέρνησης που νομίζει ότι διαλύοντας τη δημόσια παιδεία, θα εκδικηθεί τους πολιτικούς της αντιπάλους.
   

  Κατάργηση ΕΒΕ

  Με το που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση της χώρας, δεσμευόμαστε ότι η ΕΒΕ θα καταργηθεί. 
  Για να θεραπεύσουμε τις φετινές αδικίες η δική μας Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εξής ρύθμιση:

  Θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικό ειδικά για τους υποψηφίους που δεν έχουν εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο το 2021 λόγω της ΕΒΕ. 
  Τα Τμήματα που πλέον θα είναι προσβάσιμα μέσω του ειδικού μηχανογραφικού σε αυτούς τους υποψήφιους είναι όσα δεν τους ήταν προσβάσιμα λόγω ΕΒΕ το 2021. Τα μόρια με τα οποία θα διεκδικήσουν πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα είναι τα μόρια που συνέλεξαν το 2021.

  Θα σεβαστούμε τον αριθμό των συνολικών θέσεων που διέθεσε η κυβέρνησή σας για το 2021. Δηλαδή τις 77.415 θέσεις. Όμως δεν θα αφήσουμε ούτε μία θέση κενή. 

  Άρα λοιπόν: Τον Ιούλιο του 2022 ανοίγει παράλληλο ειδικό μηχανογραφικό αποκλειστικά για υποψηφίους του 2021, οι οποίοι στο μηχανογραφικό που άνοιξε τον Ιούλιο του 2021 δεν είχαν πρόσβαση σε κάποια Τμήματα λόγω ΕΒΕ και δεν εισήχθησαν σε κανένα Τμήμα. Συμπληρώνουν το νέο ειδικό μηχανογραφικό επιλέγοντας Τμήματα με σειρά προτίμησης. 

  Ταυτόχρονα, για τους υποψήφιους που εισήχθησαν αλλά έπεσαν θύματα των στρεβλώσεων της ΕΒΕ και των συντελεστών βαρύτητας, θα παρέχεται δυνατότητα μεταγραφής σε ομοειδές τμήμα εφόσον τα συνολικά μόρια εισαγωγής του υποψηφίου είναι περισσότερα από αυτά του τελευταίου εισακτέου στο τμήμα που θέλει να μεταγραφεί.  

  θα διπλασιάσουμε τη χρημοτοδότηση των Πανεπιστημίων και θα διπλασιάσουμε τον αριθμό καθηγητών πανεπιστημίου. 
  Είναι κοστολογημένες προτάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση των πανεπιστημίων μας. 

  *Διαβάστε ακόμα

  -"Μετωπική" Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή (και) για την Παιδεία

  -Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ