Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 09:10

  Επιχείρηση πειθούς για τον εμβολιασμό, με σύγκριση δεδομένων ανάμεσα στο 3ο και το 4ο κύμα της πανδημίας

  Επιχείρηση πειθούς για τον εμβολιασμό, με σύγκριση δεδομένων ανάμεσα στο 3ο και το 4ο κύμα της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Όσο πιο γρήγορα φύγει ο κίνδυνος για την υγεία, τόσο πιο γρήγορα θα έρθει και η ανάπτυξη στην οικονομία και στην κοινωνία. Για αυτό και θα επαναλάβω ότι ο εμβολιασμός γίνεται συλλογικό καθήκον. Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς".

  Παρά το γεγονός ότι το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο είχε ως κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα του την αύξηση στον κατώτατο μισθό και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εκπέμψει ακόμα ένα ηχηρό σήμα προς τους ανεμβολίαστους. Με όλα τα εμβόλια να είναι διαθέσιμα, εδώ και εβδομάδες, για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί, εξακολουθητικά, όσους στέκονται με επιφύλαξη απέναντι στα…τσιμπήματα, να κάνουν αυτό το απαραίτητο βήμα για την προστασία τους. Το ενδεχόμενο ενός νέου γενικευμένου lockdown, έτσι κι αλλιώς, δεν υφίσταται στην κυβερνητική ατζέντα, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός οι όποιες παρεμβάσεις (εφόσον αυτές απαιτηθούν) θα είναι τοπικές και πλέον η έννοια της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης είναι αυτή που συμβαδίζει με το μέγιστο στοίχημα των επόμενων εβδομάδων. Το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας, που θα κρατήσει σταθερό το πηδάλιο στο δρόμο προς την κανονικότητα. Στην κυβέρνηση αναδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη του εμβολιασμού στη δημόσια υγεία, μέσα από τη σύγκριση των δεδομένων σε κρούσματα και νοσηλείες μεταξύ του 3ου και του 4ου πιο επιθετικού κύματος του πανδημικού ιού. Την εβδομάδα 26/4/2021, λίγο μετά την κορύφωση δηλαδή του 3ου κύματος, είχαμε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, και συγκεκριμένα:

  -7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων: 2451.

  -Ενεργά κρούσματα:  25.355.

  -7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία: 462. Νοσηλευόμενοι: 5.343. Διασωληνωμένοι: 813.

  -7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων: 79.

  Την εβδομάδα 19/7/2021, και ενώ ήδη μετράμε τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη του 4ου κύματος, τα αντίστοιχα δεδομένα είναι:

  -7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων κρουσμάτων: 2.568 (+4,8%).

  -Ενεργά κρούσματα: 24.353 ( -4%).

  -7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία: 138 (-70%). Νοσηλευόμενοι 1.045 (-80,4%). Διασωληνωμένοι: 125 (-84,6%).

  -7ήμερος κυλιόμενος δείκτης ημερήσιων θανάτων: 8 (-90%).

  "Τα δεδομένα αυτά είναι συντριπτικά υπέρ της χρησιμότητας και αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών για την προστασία της υγείας των πολιτών που επέλεξαν να εμβολιαστούν και τη μείωση της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας. Κάτι μάλιστα που παρατηρείται απέναντι σε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού, όπως είναι η μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό δε σημαίνει ότι χαλαρώνουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς όσο αυξάνεται το μερίδιο του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί προφανώς θα αυξάνεται και ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών που θα κολλάνε τον ιό, αλλά θα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά. Όσοι είναι ακόμη δύσπιστοι, λοιπόν, απέναντι στα εμβόλια ας το ξανασκεφτούν καλά και ας επιλέξουν αυτή την αυτονόητα αναγκαία πράξη ατομικής προστασίας και συλλογικής ευθύνης", έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

  Στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης

  Στην παρέμβαση που θα πραγματοποιήσει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νέο σχολείο, δεν αποκλείεται να καλέσει, εκ νέου, τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν μαζικά. Έτσι κι αλλιώς, ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα στον κυβερνητικό ορίζοντα είναι η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο. "Εάν ένας εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο νοσήσει, τότε είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το σχολείο ή ένα τμήμα του ίσως χρειαστεί να κλείσει για μία εβδομάδα ή για δύο εβδομάδες. Για το λόγο αυτό, όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές. Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε. Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με  τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο", σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Το ερώτημα που γεννάται, πάντως, είναι κατά πόσο η κατηγορία των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει το επόμενο κομμάτι στο "παζλ" της υποχρεωτικότητας. Η υπουργός Παιδείας με συνεχείς τοποθετήσεις της έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αν και όπως έχει σημειώσει, περίπου το 75% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι. Οι όποιες αποφάσεις, εφόσον γίνει πράξη ένα τέτοιο σενάριο, αναμένεται να ληφθούν μέσα στον Αύγουστο, ενώ με την νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή χρειάζεται μόνο μία απόφαση του υπουργού Υγείας, προκειμένου ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός και για άλλους επαγγελματικούς κλάδους.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ