Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Ιουλ-2021 08:57

  Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Η "μάχη" των 40 ημερών για το χτίσιμο της ανοσίας

  Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Η "μάχη" των 40 ημερών για το χτίσιμο της ανοσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Λίγες ημέρες πριν την έλευση του Αυγούστου, ενός μήνα καθοριστικού για το τελικό αποτύπωμα που θα αφήσει στα… ταμεία της χώρας και στην πραγματική οικονομία η πορεία του τουριστικού κλάδου, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη και, συνάμα, πολυπαραγοντική εξίσωση.

  Το τέταρτο κύμα του κορονοϊού ήδη έχει…χτυπήσει την πόρτα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για μία πανδημία των ανεμβολίαστων, η μετάλλαξη "Δέλτα" δημιουργεί νέα κρίσιμα δεδομένα αναφορικά με τις αντοχές του συστήματος της δημόσιας υγείας και, μέσα σε αυτό το κράμα των… Συμπληγάδων, στήνεται το σκηνικό της δύσκολης μάχης των επόμενων 40 ημερών.

  Και η "μάχη" αυτή έχει ως… φινάλε τη βασική επιδίωξη όλων των μέτρων, των παρεμβάσεων, των πολιτικών και των στρατηγικών που εφαρμόστηκαν κατά καιρούς, από τότε που ο ιός έστησε συνθήκες ασφυκτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη σταθερότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας.

  "Κλειδί" για αυτή την πολυπόθητη σταθερότητα είναι η συνεχής άνοδος των ρυθμών της επιχείρησης "Ελευθερία".

  Οι πρώτες ομάδες που ανοίγουν το…χορό της υποχρεωτικότητας είναι γνωστές, η επέκταση του μέτρου σε έτερες κατηγορίες απασχολούμενων (όπως, για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί ή τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας) δε μπορεί να αποκλειστεί και το μεγάλο στοίχημα είναι τα επόμενα βήματα της "πειθούς" και της "προσέλκυσης" εκείνων των πολιτών, οι οποίοι δηλώνουν ακόμα διστακτικοί με τα εμβόλια.

  Κυριάκος Μητσοτάκης και Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέπεμψαν τα δικά τους μηνύματα προς τους ανεμβολίαστους, προτάσσοντας την έννοια της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης.

  "Στον 21ο αιώνα δεν επιτρέπεται η αμφισβήτηση της επιστήμης και τα δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν ήδη αποδείξει την ασφάλεια των εμβολίων. Όταν, λοιπόν, οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κορονοϊός χτυπά, πλέον, μόνον τους ανεμβολίαστους, δεν υπάρχει χώρος για διπρόσωπες τοποθετήσεις. Η φημολογία δεν είναι ιδεολογία. Και οι ψεύτικοι φόβοι ανήκουν σε ψεύτικους κόσμους. Άρνηση στο εμβόλιο, συνεπώς, σημαίνει άρνηση στην υγεία και στην πρόοδο των πολιτών", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  "Η Πολιτεία εξαντλεί κάθε περιθώριο πειθούς. Οφείλει, ωστόσο, να προνοεί για την επόμενη μέρα. Να σέβεται τους λιγότερους, χωρίς όμως να στερεί ελευθερίες από τους πολύ περισσότερους. Και να τηρεί το Σύνταγμα, το οποίο αναθέτει σε όλους το  χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Μόνο έτσι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει την αρχή μιας νέας ευημερίας. Αυτής, που θα φέρει το Σχέδιο "Ελλάδα 2.0", αυξάνοντας την απασχόληση και τον δημόσιο πλούτο της χώρας", πρόσθεσε.

  "Η ελευθερία μας δεν είναι απεριόριστη και δεν εμπεριέχει τη βλάβη των τρίτων. Η ισχύς της βρίσκεται εντός και όχι εκτός του νόμου. Στην υγειονομική κρίση, συνειδητοποιήσαμε πόσο επιδρούν οι πράξεις και οι αποφάσεις μας στους συνανθρώπους μας.

  Οι υποχρεώσεις μας στο κοινωνικό σύνολο είναι η άλλη όψη των δικαιωμάτων μας. Καθώς το τέταρτο κύμα εμφανίζεται ακόμη πιο μεταδοτικό, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα και την επείγουσα ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού.

  Δεν υπάρχει καμία αμφισημία και αμφιβολία: το τέλος της πανδημίας δεν είναι πια ζήτημα καλής τύχης ή μεταφυσικής· είναι δική μας επιλογή και ευθύνη", επεσήμανε η κ. Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της, στη δεξίωση του προεδρικού μεγάρου για την 47η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.  

  Νέο μεταρρυθμιστικό σήμα

  Στην τελευταία πριν τις ολιγοήμερες διακοπές συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από το μέτωπο της πανδημίας στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί, θα εκπέμψει σήμα συνέχισης προώθησης των μεταρρυθμίσεων, καθώς το ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πλησιάζει.

  Το νομοθετικό έργο συνεχίζεται, έτσι κι αλλιώς, με γρήγορους ρυθμούς. Η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα απόβλητα σηματοδοτεί τα 200 ψηφισμένα σχέδια νόμου μέσα σε δύο χρόνια από την συγκρότηση της κυβέρνησης

  Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού είναι τα εξής:

  - Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, του νομοσχεδίου για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.

  - Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου "Γενικό Εμπορικό Μητρώο και Υπηρεσίες Μιας Στάσης - Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151".

  - Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Κύρωση δύο συμβάσεων δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Δωρεά PET CT στα Νοσοκομεία Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου και Λάρισας, β) Φαρμακευτικοί σύλλογοι: Κωδικοποίηση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας, γ) Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου "Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας/Ακτινοθεραπείας Ελλάδας" (Ε.Τ.Α.Α.Ε.).

  - Εισήγηση από τον υπουργό και τον υφυπουργό Δικαιοσύνης για την Κύρωση Σύμβασης της Χάγης για Διεθνή Προστασία Ενηλίκων.

  - Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για την παροχή σύμφωνης γνώμης για τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο σύμφωνα με το άρθρο 103 παρ. 7 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

  - Ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ