Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουλ-2021 10:03

  ΣΥΡΙΖΑ: Προς σύγκρουση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς με αντιφάσεις

  ΣΥΡΙΖΑ: Προς σύγκρουση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς με αντιφάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Με τις ψήφους Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ πέρασε χθες η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει προιδεάσει για την αρνητική στάση του, "χρεώνοντάς" τη όχι σε αυτή καθαυτή διαφωνία του αλλά στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να εφαρμόσει την υποχρεωτικότητα.

  Αυτό διατείνεται τουλάχιστον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο "βλέπει" εργασιακή "ουρά" πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Τις προάλλες φερ ειπείν, με δήλωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες του ( Ξενογιαννακοπούλου - Ξανθός), μέμφθηκαν τον κ. Μητσοτάκη πως δια της υποχρεωτικότητας φέρνει την "διαθεσιμότητα" στο Δημόσιο και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

  Ναι σε υποχρεωτικότητα αλλά ...όχι σε ποινές

  Χθες δε, με τη νομοθετική βελτίωση που κατατέθηκε βάσει της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε αλλες κατηγορίες εργαζομένων ( πέραν του προσωπικού που απασχολείται σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων), ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά δια των αρμόδιων τομεαρχών του υποστήριξε πως δικαίως δε στήριξε την εν λόγω τροπολογία διότι είδε τη "φάκα":  Αποκαλύπτεται, ισχυρίστηκαν στη δήλωσή τους οι κκ Ξανθός- Ξενογιαννακοπούλου,  όπως έχουμε εξαρχής επισημάνει, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η γενίκευση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, σε αντίθεση με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής και χωρίς την εμπλοκή του Κοινοβουλίου, χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες και εις βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. 

  Δεν είναι καθόλου εύκολο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο κατά τα άλλα προσπαθεί να μην αφήσει σκιές ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ανάγκης εμβολιασμού αλλά και της υποχρεωτικότητάς των σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, να πείσει για το "όχι" του στις ποινές όσων τον αρνούνται, χωρίς να κατηγορηθεί για μικροπολιτικό τακτικισμό. 

  Πώς ορίζεται δηλαδή η υποχρεωτικότητα εάν δεν υπάρχουν συνέπειες για όποιον παραβαίνει την οδηγία; 

  Στην πραγματικότητα, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να διατείνεται ότι έχει δει την "φάκα" της γενίκευσης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό - όπερ διαφωνεί καθέτως - αλλά ευλόγως μπορεί να κατηγορηθεί πως περισσότερο τον έθελξε το "τυρί": Τα κόμματα της υπόλοιπης αντιπολίτευσης πλην ΚΙΝΑΛ είναι κατά της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ενώ δεν είναι μικρές οι αντιδράσεις που αναμένονται σε κοινωνικό επίπεδο. Μαζεύεται ενδεχομένως μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων στους οποίους δεν έχει κανένα δημοσκοπικό περιθώριο ως γνωστόν , να γυρίσει την πλάτη. 

  Την αντίφαση στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε ασφαλώς και η Κυβέρνηση, με την Κυβερνητική εκπρόσωπο να καλεί τον πρόεδρό του : "Ας μας εξηγήσει λοιπόν πώς ενώ τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς και σε συγκεκριμένες ομάδες, τώρα ανακάλυψε την …προαιρετική υποχρεωτικότητα και δεν ψηφίζει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Η νέα θέση του, δεν μας εκπλήσσει. Γιατί αυτός είναι".

  Για το τέλος, το Μαξίμου δια της κ. Πελώνη, άφησε το χτύπημα στο ... μαλακό υπογάστριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κλείνοντας τη δήλωσή της με τη διαπίστωση: "όσο κι αν θέλει να το κρύψει, στην υπόθεση των εμβολιασμών, κάνει κουμάντο ο κ. Πολάκης". 

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ