Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 09:15

  Αρραγές διπλωματικό μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας - Σε δίνη διεθνούς κατακραυγής η Άγκυρα

  Μητσοτακης Αναστασιαδης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Αρραγές διπλωματικό μέτωπο συγκροτούν Αθήνα και Λευκωσία, στον απόηχο των νέων προκλήσεων της Άγκυρας και των εξαγγελιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα τμήματος της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  Η γειτονική χώρα που επιλέγει να ακολουθήσει ακόμα ένα καλοκαίρι τη λογική της κλιμάκωσης και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, βρίσκεται αντιμέτωπη με η διεθνή κατακραυγή.

  Τα επόμενα βήματα των απαντήσεων στην τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, τη στιγμή που συνεχή είναι τα μηνύματα που απευθύνει προς την ηγεσία της Άγκυρας ο πρωθυπουργός.

  Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία είναι έτοιμες να ζητήσουν τη σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να σταλεί ακόμα ένα σήμα καταδίκης των Βρυξελλών στις προκλήσεις του προέδρου Ερντογάν.

  "Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν από κοινού προσηλωμένες στην ακλόνητη δέσμευσή τους για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με το συμφωνημένο και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή. Μία λύση που θα εγγυάται πολιτική ισότητα και θα σέβεται την ενιαία κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κύπρου.

  Με αυτόν τον τρόπο προσέγγιζαν πάντα η Κύπρος και η Ελλάδα καθεμία και όλες τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων προσπαθειών, που έλαβαν χώρα τον περασμένο Απρίλιο, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να αναθερμανθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

  Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, οι απόπειρές τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα πεπραγμένα τους, προτείνοντας "εναλλακτικές" ιδέες δε θα παραπλανήσουν, ούτε θα αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε", διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Από τη Λευκωσία, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας όσο η τελευταία συνεχίζει να παρανομεί.

  "Η Τουρκία προέβη σε μία νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια. Η παρανομία αυτή προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών. Επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο.

  Την εδραίωση μιας νέο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο εδώ στην Κύπρο.

  Δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα είναι μία ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

  Και το λέμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο. Αυτά άλλωστε δεν τα λέμε εμείς. Περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", ανέφερε.

  Η Αθήνα διαμηνύει, σε όλους τους τόνους, ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν παράγουν οποιοδήποτε δικαίωμα, δε μπορούν να αλλάξουν το μοναδικό νόμιμο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε μπορούν να νομιμοποιήσουν την εισβολή του 1974 και την κατοχή του βορειοανατολικού τμήματος του νησιού.

  "Αποτελούν παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  Οι ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της απολύτως απαράδεκτης διαπραγματευτικής θέσης που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα. Ωστόσο, προτάσεις περί "εναλλακτικών" λύσεων στην Κύπρο δεν έχουν βάση και δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε μπορούν να αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε όσον αφορά τα πραγματικά δεδομένα.

  Η Ελλάδα, σε συνεργασία και συντονισμό με την Κύπρο, συνεχίζει ενεργά να επιδιώκει μία λύση η οποία θα βασίζεται στο δεσμευτικό πλαίσιο που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και με σεβασμό στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.", είναι το σήμα που εκπέμπεται. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ