Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 07:44

  Με αυτά τα βήματα η κυβέρνηση χτίζει τείχος προστασίας απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας

  Με αυτά τα βήματα η κυβέρνηση χτίζει τείχος προστασίας απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στα… χέρια των υπουργών Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης περνάει σήμερα η σκυτάλη της εξειδίκευσης των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας.

  Και αυτό που γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές, καθώς η χώρα δίνει ήδη "μάχη" με το τέταρτο κύμα του πανδημικού ιού και την άκρως επικίνδυνη μετάλλαξη "Δέλτα", είναι ότι ο εμβολιασμένοι θα κερδίζουν όλο και περισσότερα…μέτρα στη διαδρομή της κοινωνικής κανονικότητας και των διευκολύνσεων, τη στιγμή που οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας θα αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινότητά τους.

  Το κάλεσμα, άλλωστε, του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όσους έχουν επιλέξει να μην κλείσουν ακόμα το ραντεβού τους σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια, είναι συνεχές.

  "Η χώρα δε θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς. Και προστασία σε όλους. Γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα, αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες…Ύστερα από ενάμιση χρόνο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν ξέρει για τον κορονοϊό.

  Από την πρώτη στιγμή, η Πολιτεία ξεδίπλωσε αλλεπάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης υπό τις οδηγίες των ειδικών. Προσάρμοζε, κάθε φορά, τις πολιτικές της στις εξάρσεις του ιού, στηρίζοντας παράλληλα την κοινωνία και την οικονομία. Θωράκισε το Σύστημα Υγείας, αλλά και τους πολίτες, με εκατομμύρια δωρεάν τεστ.

  Και βέβαια, εξασφάλισε εμβόλια για όλους, με ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα…Θέλω να είμαι σαφής: έχοντας, όσοι δεν εμβολιάζονται, αυτό το δικαίωμα, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις", διεμήνυσε, στο χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός.

  Κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης και του επόμενου κύκλου της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας της τάξης του 70% μέσα στο καλοκαίρι. Και στην επίτευξη αυτού του στόχου για τη "θωράκιση" της δημόσιας υγείας καλούνται να συμβάλουν όλοι.

  Πολιτικά κόμματα, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησία, η κοινωνία των πολιτών. "Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές.

  Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και εφέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανακοίνωσε ότι:

  -Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. "Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι  υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου", ανέφερε.

  -Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. "Είναι αδιανόητο ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις", σημείωσε.

  -Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. "Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος", επεσήμανε.

  -Από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

  Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. "Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

  Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί", τόνισε ο πρωθυπουργός.

  "Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται.

  Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές", συμπλήρωσε.

  Η σημερινή εξειδίκευση

  Στις 12 και 30 το μεσημέρι, οι κύριοι Κικίλιας, Γεωργιάδης και Πιερρακάκης θα αναλύσουν λεπτομερώς τα μέτρα για την υποχρεωτικότητα και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

  Και αυτό που αναμένεται είναι να εξειδικευτούν οι κυρώσεις που θα έρθουν στην πρώτη γραμμή για τους υγειονομικούς, οι οποίοι θα επιλέξουν, παρά την υποχρεωτικότητα, να μην εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται είναι μία διαβάθμιση, η οποία θα ξεκινάει από τη μετάθεση σε μη μάχιμο πόστο και μπορεί να φτάνει μέχρι και την αναστολή εργασίας.

  Όπως, δηλαδή, θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, με το πλαίσιο της αναστολής (ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών) να υιοθετείται όχι μόνο για τον ευαίσθητο χαρακτήρα των συγκεκριμένων δομών, αλλά και γιατί τα ποσοστά εμβολιασμών στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι αρκούντως ικανοποιητικά.

  Όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης (ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών) αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση του ποσοστού της πληρότητας (οι ανακοινώσεις στις αρχές του Ιουλίου έλεγαν για πληρότητα 85%) με στόχο να υποστηριχθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οι επαγγελματίες να έχουν ακόμα ένα κίνητρο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ