Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Ιουλ-2021 14:54

  ΚΙΝΑΛ - Δημοσκόπηση: Μάχη Λοβέρδου - Ανδρουλάκη για την πρωτιά, τρίτη η Γεννηματά

  ΚΙΝΑΛ - Δημοσκόπηση: Μάχη Λοβέρδου - Ανδρουλάκη για την πρωτιά, τρίτη η Γεννηματά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ του Ανδρέα Λοβέρδου (33,8%) και του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνουν (32,5%) τα ευρήματα νέας έρευνας για τις προσεχείς εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής.

  Την πανελλήνια έρευνα επικεντρωμένη στους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ, με αντικείμενο διερεύνησης τις επόμενες εκλογές για την Προεδρία του κόμματος, διεξήγαγε η εταιρεία to the point από τις 14- 22 Ιουνίου.

  Μετά τους κ.κ. Λοβέρδο και Ανδρουλάκη ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση η κ. Γεννηματά (16,6%). Ακολουθούν ο Χάρης Καστανίδης με 5% και ο Παύλος Γερουλάνος με 3,8%, ενώ 8,3% δεν απάντησαν.

  Στην έρευνα που δημοσίευσε η "Μακεδονία της Κυριακής", συμμετείχαν όσοι δήλωναν ότι είναι σίγουρο ή πιθανό να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ , με τελικό επιτευχθέν δείγμα 670 άτομα ,άνω των 17 ετών, άνδρες και γυναίκες από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία ανά Περιφέρεια) , εκ των οποίων 485 δήλωσαν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019.

  Αν και απέχουμε αρκετά από το Νοέμβριο (ο οποίος είναι ο μήνας κατά τον οποίο λέγεται ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ), η εκτίμηση για σημαντική συμμετοχή είναι σχετικά ασφαλής, δεδομένου ότι περίπου 3 στους 4 ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν (στην παρούσα χρονική στιγμή) ότι θα προσέλθουν στις "ανοιχτές κάλπες" είτε με σιγουριά είτε με μεγάλη πιθανότητα.

  Η βάση θέλει "ΠΑΣΟΚ" και μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ

  Η βάση του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι είναι συναισθηματικά ταυτισμένη με την ιστορία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, αφού το 72% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και του συμβόλου του (πράσινος ήλιος), αρνητικά αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο μόλις το 10%, ένα ποσοστό της τάξης του 15% θεωρεί ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το θέμα του ονόματος και του συμβόλου ενώ 2,5% δήλωσαν "Δε γνωρίζω/ Δεν απαντώ".

  Στο ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών, η σχετική πλειοψηφία (22,7%) ζητά να μη συμπράξει με κανέναν το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών (εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση),γενικά η στάση έναντι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απορριπτική ( μόλις το 10,3% θέλει οπωσδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ακόμα χαμηλότερο ποσοστό – 2,3% - θέλει συνεργασία με "κόκκινες γραμμές" το σεβασμό των θεσμών και τη στήριξη της μεσαίας τάξης).

  Πιο δεκτικοί φάνηκαν οι ερωτηθέντες έναντι της ΝΔ αφού το 20,9% θέλει "οπωσδήποτε κυβέρνηση με τη ΝΔ" και 21,7% θα έβλεπε κυβερνητική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, με "κόκκινες γραμμές" το Κοινωνικό Κράτος και την προστασία του Περιβάλλοντος.

  Αν θα ήθελε κανείς να διακινδυνεύσει τη διατύπωση του "αιτήματος" πίσω από την εκλογική κινητοποίηση για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ, θα μπορούσε να το συμπυκνώσει στο δίπτυχο: ενίσχυση της πολιτικής επιδραστικότητας του ΚΙΝΑΛ (και της εκλογικής του επιρροής) και να βρει ο Πρωθυπουργός αντίπαλο.

  Το τελευταίο στοιχείο συνδέεται και με το θέμα της καλύτερης εκπροσώπησης της Κεντροαριστεράς, όπου στην ερώτηση "σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, ποιος από τους παρακάτω πιστεύετε ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα την Κεντροαριστερά", ο κ. Ανδρουλάκης έχει βραχεία κεφαλή (της τάξης του 2%) έναντι του κ. Λοβέρδου και ακολουθεί η Φ. Γεννηματά στο ήμισυ των προτιμήσεων των δύο προπορευομένων (περίπου 13%). Το 8% απάντησαν "όλοι", 17,3% "κανένας" και 8,8% δεν απάντησαν.

  ΠΗΓΗ: Thetoc.gr

  Ολόκληρη η δημοσκόπηση επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ