Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Ιουλ-2021 07:42

  Ακόμα πιο κοντά στη λειτουργία κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους - Έρχονται κυβερνητικές ανακοινώσεις

  Ακόμα πιο κοντά στη λειτουργία κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους - Έρχονται κυβερνητικές ανακοινώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου 

  Εβδομάδα ανακοινώσεων σε δύο κυρίαρχα μέτωπα, της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και του τρόπου λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης, είναι αυτή που ξεκινά. 

  Στην κυβέρνηση, πριν τη λήψη και ανακοίνωση του…modus vivendi για τους κλειστούς χώρους, έχουν στο…μικροσκόπιό τους τα δεδομένα του πανδημικού ιού. Κι αυτό, καθώς στη…δύσκολη εξίσωση της στρατηγικής διαχείρισης του νέου κύματος κορονοϊού, προστίθενται κρίσιμοι παράγοντες. Ο πρώτος είναι η αυξητική τάση στα κρούσματα, που προκαλεί διάχυτη ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο και τους λοιμωξιολόγους. Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι η διασπορά του ιού εντοπίζεται πλέον στις νεότερες ηλικίες. Υπό αυτές τις συνθήκες, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να αποτυπώσει το νέο οδικό χάρτη για τους κλειστούς χώρους, τη στιγμή που τα δεδομένα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των μέχρι σήμερα γνωστών αποφάσεων. Δηλαδή ότι στις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι, είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα) είτε ως μεικτοί (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με σαφώς χαμηλότερη πληρότητα).

  "Κλειδί" των αποφάσεων που θα ληφθούν είναι η λέξη "προσαρμογή. Προσαρμογή στις συνθήκες του κορονοϊού και της μετάλλαξης "Δέλτα", που, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες…χτυπάει τους ανεμβολίαστους. Και στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια που αναπτύσσονται είναι τρία:

  -Το πρώτο σχετίζεται με τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης εφαρμογής των μέτρων για τους κλειστούς χώρους. Η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα (αντί στις 15 Ιουλίου, στις 22 Ιουλίου) ή ακόμα περισσότερο, καθώς σχετίζεται άμεσα με την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα.

  -Το δεύτερο σχετίζεται με το ενδεχόμενο να υπάρξει, τελικά, μία κατηγορία κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης. Η κατηγορία αυτή θα είναι μόνο οι αμιγείς χώροι, που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας, προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν ένα ακόμα κίνητρο.

  -Το τρίτο σχετίζεται με το ενδεχόμενο τα επόμενα βήματα να πραγματοποιηθούν με βάση τις ήδη γνωστές αποφάσεις. Με αμιγείς και μεικτούς χώρους, που θα διαθέτουν ειδική σήμανση και οι επιχειρηματίες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν, σε ειδική εφαρμογή, την επιλογή για τον τρόπο λειτουργίας.

  Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη από την επομένη της εφαρμογής των μέτρων να σαρώσει την επικράτεια με συνεχείς ελέγχους. Όσοι επιχειρηματίες δεν τηρούν τα μέτρα, που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, θα έρχονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα, ανάλογα και με τα τετραγωνικά της επιχείρησης. Τα πρόστιμα, λοιπόν, θα κυμαίνονται από 3.000 έως 10.000 ευρώ, θα υπάρχει πρόβλεψη για αναστολή λειτουργίας, ενώ σε περίπτωση νέας παράβασης, το πλαίσιο θα φτάνει μέχρι και την αφαίρεση της άδειας.

  Πρόστιμα, ωστόσο, δε θα υπάρχουν μόνο για τους επιχειρηματίες. Η μη επίδειξη εγγράφου (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης) από τους πολίτες που θα βρίσκονται σε αμιγείς χώρους θα επιφέρει πρόστιμο ισότιμο με τη μη χρήση μάσκας. Δηλαδή, 300 ευρώ. Σε περίπτωση νόθευσης ή πλαστογράφησης εγγράφου, πέραν των ποινικών κυρώσεων, θα επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

  Όλα για τους εμβολιασμούς

  Η…βεντάλια των κινήσεων θα ανοίξει περαιτέρω, μέσα από το…ξεκλείδωμα ενός κομβικού θέματος. Και αυτό δεν είναι άλλο από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

  Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα και εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, το θέμα της υποχρεωτικότητας έρχεται για να τεθεί σε εφαρμογή πιο κοντά χρονικά, σε σχέση με τον αρχικό ορίζοντα των αρχών του Φθινοπώρου. Στο πλαίσιο αυτό, η αρχική φάση είναι πιθανό να…σηκώσει αυλαία ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, με την πρώτη κατηγορία να είναι αυτή των απασχολούμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων συμπολιτών μας. Οι συζητήσεις για τη συγκεκριμένη ομάδα απασχολούν το επιτελείο της κυβέρνησης σε πολλές από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται. Από εκεί και πέρα, η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας θα γίνεται ανά φάσεις. Σε δεύτερο χρόνο, λοιπόν και μετά τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας, σειρά αναμένεται ότι θα πάρουν (εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από τα δεδομένα της πανδημίας και της εμβολιαστικής κάλυψης) όσοι απασχολούνται στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα κέντρα υγείας. Όπως έχει επισημάνει η Επιτροπή Βιοηθικής, σε περίπτωση που αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα, συνιστάται ο προσεκτικός σχεδιασμός του χρονοδιαγράμματος του συγκεκριμένου μέτρου. "Η εφαρμογή του μέτρου πρέπει να είναι διαβαθμισμένη ως προς τη σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί το προσωπικό. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προηγηθεί το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με το προσωπικό άλλων μονάδων. Στις ατομικές περιπτώσεις μελών του προσωπικού, για τα οποία ο εμβολιασμός αντενδείκνυται για λόγους υγείας θα πρέπει να προβλεφθεί δυνατότητα εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό", έχει σημειώσει, στη σύστασή της προς την κυβέρνηση.

  Όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, πάντως, δε θα απολυθούν από νοσοκομεία ή μονάδες υγείας, αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις που δε θα έχουν επαφή με το κοινό.

  Πέραν των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας και στο σύστημα της υγείας, συζήτηση ενδέχεται να γίνει και για έτερες κατηγορίες. Όπως, για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί και όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, εφόσον το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης δε φτάσει σε επιθυμητό επίπεδο. Η συγκεκριμένη συζήτηση, πάντως, δε θα ανοίξει πριν από το τέλος Αυγούστου.  

  Με κίνητρα στους νεότερους για συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία, στοχευμένες δράσεις εμβολιασμού σε απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς, εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης και προσώπων με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες και…στο προσεχές διάστημα την υποχρεωτικότητα, η κυβέρνηση δίνει την κρίσιμη "μάχη" των επόμενων εβδομάδων. Μεγάλο στοίχημα; Ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 70% έως 75% μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου, προκειμένου να περιοριστούν οι συνθήκες επιδημικής έξαρσης και να αντιμετωπιστούν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

  "Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνουμε και τους εμβολιασμούς σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου. Υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν", ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού σε περιφερειάρχες και δημάρχους.

  Στην κυβέρνηση αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο εξατομικευμένο μήνυμα, πόρτα-πόρτα και σε συμπολίτες μας που είναι ακόμα διστακτικοί. Με δεδομένο ότι όσοι είναι αρνητές δεν πρόκειται να πειστούν (με βάση υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών πρόκειται για ένα ποσοστό λίγο επάνω από το 10%) μεγάλη σημασία για το τείχος ανοσίας έχει η προσέγγιση εκείνης της ομάδας που δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο, αλλά δεν αποτελείται από εκ πεποιθήσεως αρνητές.

  Την ειδική αποστολή να έρθει σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχο να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, έχει αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Μετά τα ραντεβού στην Αθήνα με δημάρχους περιοχών, των οποίων ο εμβολιασμός βρίσκεται πολύ χαμηλά, ο κ. Πέτσας ξεκινάει περιοδείες ανά περιφέρεια. Στο "μικροσκόπιο" του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται 82 δήμοι ανά την Ελλάδα, με ποσοστό εμβολιασμού και κλεισμένων "ραντεβού" κάτω από το 30%. Μάλιστα, σε 50 από αυτούς τους δήμους, το ποσοστό φτάνει κάτω από το 25%, ενώ υπάρχουν περιοχές με κάλυψη ακόμα και κάτω από το 10%.

  Πρώτος σταθμός των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών θα είναι η Στερεά Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Ευρυτανία και η Φθιώτιδα. Θα ακολουθήσουν η Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δήμοι με ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 20%) και οι Σέρρες. Το δεύτερο κύμα περιοδειών θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (κατά κύριο λόγο περιοχές της Ροδόπης με χαμηλή κάλυψη σε εμβόλια) και την Πελοπόννησο, όπου, επίσης, υπάρχουν δήμοι που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ