Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 21:00

  Κ. Μητσοτάκης: Στόχος πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και επενδυτική βαθμίδα από το α΄ εξάμηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:21

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τους βασικούς λόγους για τους οποίους είναι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας αποτύπωσε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

  "Οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν ήδη στο 14% του ΑΕΠ. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα επιστρέψει στην αγορά, ενώ παράλληλα παρά τις οποίες αναταράξεις, είμαι αισιόδοξος και για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Τα έσοδα του θα είναι εφέτος σαφώς μεγαλύτερα των περυσινών. Οι αφίξεις αυξάνονται και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του τουρισμού το δεύτερο εξάμηνο. Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με το σχέδιο Ελλάδα 2.0 γιατί προβλέπει εντός του 2021 τις πρώτες εκταμιεύσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. "Τρίτος λόγος που είμαι αισιόδοξος είναι ότι το κράτος μας ήδη δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία μας, ενώ και τα κόκκινα δάνεια εκτιμούμε ότι θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022. Αποκαθίσταται όλος ο μηχανισμός ρευστότητας της αγοράς. Ο τέταρτος λόγος έχει να κάνει με τις ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία που τώρα αρχίζουν να δείχνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική δραστηριότητα. Το ψηφιακό κράτος και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο, αλλά και η διάλυση μύθων και προκαταλήψεων για την Ελλάδα την καθιστούν σημαντικό προορισμό για επενδύσεις εθνικές και διεθνείς. Καθώς η κυβέρνηση συμπλήρωσε δύο χρόνια στο τιμόνι του τόπου πιστεύω ότι ο πρώτος απολογισμός είναι σίγουρα θετικός", ανέφερε.

  Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση "να αντιστρέψουμε την ύφεση που έφερε η πανδημία και να περάσουμε ήδη από εφέτος σε μία διατηρήσιμη ανάπτυξη", είναι απόλυτα ρεαλιστικός. "Ώστε το 2022 η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από το καθεστώς εποπτείας, έχοντας ταυτόχρονα περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το 2023 να μπορεί να πετύχει και πάλι πρωτογενή πλεονάσματα, διεκδικώντας από το πρώτο εξάμηνο επιτέλους άνοδο σε επενδυτική βαθμίδα. Η χώρα, παρά τις δυσκολίες, αντιστάθηκε με επιτυχία στην επίθεση της πανδημίας, στηρίζοντας την οικονομία και την κοινωνία από τις πολλές αρνητικές συνέπειες. Και ξαναδιαβάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα σίγουρα θα εμφανιζόταν συνεπής προς το σύνθημά μας "το είπαμε το κάναμε”", σημείωσε. Ταυτόχρονα, εξέπεμψε νέα ηχηρά μηνύματα για την ανάγκη εμβολιασμού της κοινότητας, αλλά και για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση.

  "Το στοίχημά μας είναι η άμυνα απέναντι στη νέα μετάλλαξη του ιού. Ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα στον κίνδυνο. Είναι εθνική ανάγκη να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ειδικά για τους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και αφού η χώρα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε καραντίνα ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% των Ελλήνων μέχρι το τέλος καλοκαιριού πρέπει να επιτευχθεί με πειθώ αλλά και με μέτρα. Και αυτονόητη υποχρέωση των πολιτικών είναι επιτέλους να σταματήσουν να ψαρεύουν στα θολά νερά της σύγχυσης…Πλήρωσε πολύ ακριβό τίμημα η κοινωνία από τους διχασμούς του παρελθόντος…Η Πολιτεία θα προσαρμόζει διαρκώς την πολιτική της, ιδίως όσον αφορά στη λειτουργία της διασκέδασης, όπου αποδεδειγμένα πια ο ιός διακινείται πολύ γρήγορα μεταξύ των νέων. Οι τελευταίοι πρέπει να ελέγχονται συχνά με τεστ, αλλά η ευθύνη παραμένει πάντα στους ενήλικες. Το εμβόλιο είναι το κατά κεφαλήν χρέος της χώρας. Η στήριξη της οικονομίας θα συνεχιστεί και στο τρέχον εξάμηνο με μέτρα 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί, οι φόροι θα συνεχίσουν να μειώνονται, οι επενδύσεις για νέες δουλειές θα αυξάνονται, οι αλλαγές θα προχωρούν και για να το πω πιο απλά τα πάντα για εμάς και για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας μας είναι επείγοντα", τόνισε.

  Μεταξύ άλλων, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε στην ομιλία του:

  - Η χώρα κινείται στην τροχιά του Εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Είναι η εκκίνηση μιας μοναδικής ευκαιρίας ενός σχεδίου 175 καλά μελετημένων δράσεων, σχεδίων και μεταρρυθμίσεων που θα απλωθούν σε τέσσερις εμβληματικές κατευθύνσεις. Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία. Μία ευκαιρία που θα κινητοποιήσει κεφάλαια που μπορεί να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας το επενδυτικό κενό που μας χωρίζει από την Ευρώπη και δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. 

  - Καταφέραμε και αμυνθήκαμε πολύ καλύτερα στην πανδημία ακόμα και από περισσότερο ισχυρές χώρες. Σε χρόνο-ρεκόρ ενισχύσαμε το εθνικό σύστημα υγείας, εντάσσοντας στη δράση του και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και εκατοντάδες δωρεές...Έγιναν παραπάνω από 10.000 προσλήψεις οι οποίες συνεχίζονται. Προφανώς υπήρξαν αστοχίες όπως παντού στον κόσμο. Άλλωστε, μία τέτοια κρίση ήταν χωρίς προηγούμενο. Συνολικά ωστόσο η πολιτεία απάντησε αποτελεσματικά και στις προκλήσεις της οικονομίας. Κάλυψε τις αμοιβές και τις εισφορές εργαζομένων που δεν δούλευαν. Έδωσε ρευστότητα σε επιχειρήσεις, ανέστειλε τις οφειλές και ανέλαβε εργοδοτικές εισφορές, αλλά και τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης. Στήριξε όλους και σε όλα. Ενώ εξελισσόταν αυτό το γιγαντιαίο πρόγραμμα των 41 δισεκατομμυρίων ευρώ υπέρ του κόσμου της παραγωγής και της εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις δε σταμάτησαν λεπτό.

  - Η ελληνική οικονομία άντεξε στους κλυδωνισμούς της πανδημίας και είναι έτοιμη να επανέλθει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης…Παρά τους 17 μήνες της μάχης της υγείας αυτή η διετία άρχισε να επουλώνει τις πληγές της περασμένης πενταετίας, αλλά ταυτόχρονα βάζει τα θεμέλια για ένα σχέδιο δεκαετίας. Στη μέση της θητείας της η κυβέρνηση συνεχίσει με νέα ορμή και με καλύτερη αφετηρία το πρόγραμμα της. 

  - Με τα ταμειακά διαθέσιμα στα σχεδόν 35 δισεκατομμύρια ευρώ και αποπληρωμένο το μεγαλύτερο και ακριβότερο τμήμα των δανείων αλλά και με τις τράπεζες με ανάκαμψη μέσα στην πανδημία οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23 δισεκατομμύρια, ενώ μέσα στη διετία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν κατά 28 δισεκατομμύρια.

  - Από τον Απρίλιο του 2011 η χώρα δανείστηκε οκτώ φορές, με εξαιρετικά χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια, κερδίζοντας δώδεκα θέσεις στον πίνακα της ανταγωνιστικότητας…

  - Η εμπιστοσύνη ήρθε στην Ελλάδα όταν έφυγε από αυτή το ψέμα.

  - Πρώτος εγώ αναγνωρίζω ότι κάθε επιτυχία υψώνει τον πήχη των προσδοκιών και αποδέχομαι αυτή την πρόκληση με την ίδια αίσθηση του κατεπείγοντος που διέκρινε τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίσαμε τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων 17 μηνών.

  - Όλο αυτό το διάστημα δρομολογήθηκαν αλλαγές που απελευθέρωσαν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ώστε να διεκδικούν τώρα τη θέση που τους αξίζει στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα. Μέσα σε δύο χρόνια ο εισαγωγικός συντελεστής φόρου έπεσε από το 22% στο 9% και αυξήθηκε το αφορολόγητο για κάθε παιδί. Μειώθηκε ο συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων σε μόνιμη βάση.  Τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Ο ΕΝΦΙΑ είναι πλέον για όλους μεσοσταθμικά χαμηλότερος κατά 22%...Παντού έχουμε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Για δύο χρόνια αυτές θα μειωθούν κατά τρεις ακόμα μονάδες και στο ίδιο διάστημα δε θα καταβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης…Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης να γίνει μόνιμη. 

  - Δημιουργούνται προϋποθέσεις για μία ισχυρή πιστωτική επέκταση και ήδη 40.000 μοναδικά ΑΦΜ επιχειρήσεων βρίσκονται σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους με βάση το νέο κώδικα για τη δεύτερη ευκαιρία. 

  - Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται οι επενδύσεις ανακτούν γρήγορα το χαμένο χρόνο.  Μεγάλα έργα, όπως ο Βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, επιτέλους ξεκινούν. Άλλα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης και ο εκσυγχρονισμός δεκατεσσάρων περιφερειακών αεροδρομίων έχουν ήδη υλοποιηθεί και άλλα, όπως οι επεκτάσεις του μετρό στην Αθήνα, αλλά και το μετρό της Θεσσαλονίκης προχωρούν επιτέλους γρήγορα. Επιλογές, όπως η αξιοποίηση λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, έχουν ήδη δρομολογηθεί. 

  - Στόχος μας να δημιουργηθούν όλο και περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές για τους Έλληνες…
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ