Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 09:08

  Η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της - Κοντά σε "αμιγείς" και μόνο χώρους σε εστίαση - διασκέδαση

  Η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της - Κοντά σε "αμιγείς" και μόνο χώρους σε εστίαση - διασκέδαση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε αναπροσαρμογή των αποφάσεών της όσον αφορά στη λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης και διασκέδασης φαίνεται να οδηγείται η κυβέρνηση, μετά τη ραγδαία επιδείνωση των δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι νέες μολύνσεις, οι οποίες καταγράφονται κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (είναι χαρακτηριστικό ότι περιοχές της Αττικής και ορισμένα νησιά…βράζουν από τα κρούσματα) γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, που επανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους. Σήμερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθεί παρεμβάσεις για τον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα, τη στιγμή που μεγάλο θέμα συζήτησης (πέραν όλων των άλλων) είναι η επαναφορά της καθολικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους είναι κάτι που συζητείται.

  Το θέμα, πάντως, που προκαλεί έντονη ζύμωση τις τελευταίες ώρες είναι τι μέλλει γενέσθαι με τους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης και με ποιόν τρόπο αυτοί θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Αν και ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργούν ως "αμιγείς" (μόνο για εμβολιασμένους) και "μεικτοί" (με την παρουσία εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι φέρουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ) η κατακόρυφη άνοδος των μολύνσεων φαίνεται ότι φέρνει κοντά αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, οι κλειστοί χώροι εξετάζεται να λειτουργήσουν μόνο ως "αμιγείς".

  "Χαραμάδα" αισιοδοξίας, την ίδια στιγμή, ανοίγει η σημαντική επιτάχυνση στα ραντεβού για εμβολιασμό. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ραντεβού για εμβολιασμό, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-30. Το τελευταίο διήμερο, 5 και 6 Ιουλίου, οι νέοι 18 έως 24 ετών προγραμμάτισαν σχεδόν 46.000 ραντεβού, ενώ τις αντίστοιχες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας είχαν προγραμματίσει 27.303. Ανάλογη είναι η εικόνα στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη προγραμματίστηκαν 27.543 ραντεβού, ενώ το αντίστοιχο διήμερο μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν κλείσει 12.800. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το δεκαήμερο μεταξύ 27 Ιουνίου και 6 Ιουλίου προγραμματίστηκαν 595.459 ραντεβού, εκ των οποίων το 24,4% αφορά νέους έως 24 ετών και το 14,3% αφορά την ομάδα 25 έως 30 ετών. "Νομίζω ότι τα στοιχεία που έχουμε δώσει πια στη δημοσιότητα είναι απολύτως καταλυτικά: 99% είναι το ποσοστό των συμπολιτών μας που είτε νοσηλεύτηκαν, είτε δυστυχώς, έχασαν τη ζωή τους και ήταν ανεμβολίαστοι. Αυτά δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τους τελευταίους τρεις μήνες. Τα εμβόλια δουλεύουν, είναι αποτελεσματικά, σας προστατεύουν, μας προστατεύουν όλους, και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά την επιθετική μετάλλαξη Δέλτα, που βλέπετε, ήδη, ότι είχε κάνει την εμφάνισή της και στην πατρίδα μας, όπως συμβαίνει και παντού στην Ευρώπη, είναι να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι τις τελευταίες επτά μέρες είδαμε μία σημαντική επιτάχυνση ως προς την προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν ραντεβού", τόνισε ο πρωθυπουργός. "Θέλω να εκφράσω την ελπίδα μου ότι αυτός ο αυξημένος ρυθμός προσέλευσης στη διαδικασία του εμβολιασμού θα συνεχιστεί και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, τελικά, θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε νικητές και από αυτήν την περιπέτεια", πρόσθεσε.

  Τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή

  Από σήμερα, χώροι όπως τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό:

  -Οι επιχειρήσεις, στις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινές που θα είναι κλιμακούμενες για τους υπότροπους. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας θα επιφέρει για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. πρόστιμο 2.000 ευρώ και επταήμερη σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης, ενώ για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, με επταήμερη σφράγιση από την επόμενη ημέρα της παράβασης.

  -Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα, έχοντας διάρκεια 15 ημερών. Σε περίπτωση τρίτης παράβασης θα αφαιρείται η άδεια. Επίσης, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων, βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ