Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 20:59

  Δημοσκόπηση Pulse: Στις 14 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

  Δημοσκόπηση Pulse: Στις 14 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις 14 μονάδες είναι η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

  Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Δημιουργία και οι Έλληνες με 1% αντίστοιχα. "Άλλο" απάντησε το 6%, ενώ οι Αναποφάσιστοι/ΔΑ αγγίζουν το 9%. 

  Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα με 13 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 36% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 23%. Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3,5%, η Δημιουργία και οι Έλληνες με 1% έκαστο, ενώ το 5,5% του δείγματος απαντά "άλλο" κόμμα, το 5% λευκό/άκυρο/αποχή και το 8% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.

  Δημοσκόπηση
  Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ βρίσκεται στο 75% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 65%.

  Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 18 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 42% έναντι 24% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν "Κανένας από τους δύο" ανέρχεται στο 30%.

  Δημοσκόπηση
   

  Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού το 65% των πολιτών

  Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για κατηγορίες εργαζομένων σε επαγγέλματα (εκπαίδευση, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστίαση) που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο τάσσεται το 65% των πολιτών, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

  Ειδικότερα, στην ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, σχεδόν οι μισοί (49%) απάντησαν "σίγουρα ναι", το 16% "μάλλον ναι", το 19% "σίγουρα όχι", το 9% "μάλλον όχι", ενώ το 7% δήλωσε "δεν γνωρίζω/δεν απαντώ". 

  Τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι υψηλότερα στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ κατά του εν λόγω μέτρου είναι όσοι δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού. 

  Υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τάσσονται γενικότερα πάνω από 7 στους 10 πολίτες. Το ποσοστό που έβλεπε με επιφυλακτικότητα τα εμβόλια μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αναλυτικά, το 72% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί έναντι 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο, 65% τον Απρίλιο και 69% τον Ιούνιο. 

  Σε ό,τι αφορά σε εκείνους που εμφανίζονται διστακτικοί για το εμβόλιο και δεν έχουν κάνει ακόμα καμία δόση, σε ερώτηση για το αν θα το κάνουν, ανεξαρτήτως από το πότε, το 36% δήλωσε "σίγουρα όχι", το 21% "μάλλον όχι", το 26% "μάλλον ναι" και το 14% μάλλον ναι. 

  Όσον αφορά τις μεταλλάξεις το 60% των ερωτηθέντων απαντάει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά σε αντίθεση με το 19% που δηλώνει ότι ανησυχεί από λίγο έως καθόλου. 

  Περισσότερο ανήσυχοι για τις μεταλλάξεις, σε ποσοστό 75%, εμφανίζονται όσοι έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου, ακολουθούν με 50% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ στον αντίποδα όσοι δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για να εμβολιαστούν, σε ποσοστό 54% δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν. 

  Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για αμιγώς για εμβολιασμένους και μεικτούς κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, η πλειοψηφία (52%) δηλώνει ότι εφόσον έχει τη δυνατότητα επιλογής θα προτιμήσει έναν κατάστημα μόνο για εμβολιασμένους χωρίς περιορισμούς.

  Αναλυτικά, στην ερώτηση "από το φθινόπωρο αν θέλετε να επισκεφθείτε έναν εσωτερικό χώρο εστιατορίου ή καφέ, θα προτιμούσε έναν χώρο...", το 37% απάντησε "σίγουρα μόνο για εμβολιασμένους χωρίς μέτρα ή περιορισμούς", το 15% "μάλλον μόνο για εμβολιασμένους χωρίς μέτρα ή περιορισμούς", το 19% "μάλλον μικτό, για όλους, με μέτρα και περιορισμούς", το 21% "σίγουρα μικτό, για όλους, με μέτρα και περιορισμούς" και το 8% είπε "δεν γνωρίζω/δεν απαντώ".  

  Τα εν λόγω ποσοστά αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία με τους πολίτες από 60 ετών και άνω να τάσσονται υπέρ των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους σε ποσοστό 57%. Οι 30-44 ετών είναι υπέρ των μικτών χώρων σε ποσοστό 31% έναντι 28% που "ψηφίζουν" αμιγείς χώρους και οι 17-29 ετών προτιμούν τους μικρούς χώρους σε ποσοστό 30%. 

  Τέλος, χώρους μόνο για εμβολιασμένους "ψηφίζουν" σε ποσοστό 52% όσοι έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου. Αντίθετα, το 40% όσων έχουν προγραμματισμένο ραντεβού τάσσονται υπέρ των μικτών χώρων ψυχαγωγίας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 51% για όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ