Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Ιουλ-2021 07:37

  Εντείνεται η πίεση προς τους ανεμβολίαστους - Νέα μέτρα σε ισχύ για τις μετακινήσεις προς τα νησιά

  Εντείνεται η πίεση προς τους ανεμβολίαστους - Νέα μέτρα σε ισχύ για τις μετακινήσεις προς τα νησιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ένα νέο καθολικό κλείσιμο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, η πίεση προς τους ανεμβολίαστους συνεχίζεται, καθώς από σήμερα τίθενται σε ισχύ μέτρα για τις μετακινήσεις προς τα νησιά και η προτροπή σε όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο, κλείνοντας το ραντεβού τους, εντείνεται σε καθημερινή βάση.

  Τη στιγμή που μέγιστο στοίχημα, μπροστά στις…Συμπληγάδες της μετάλλαξης "Δέλτα" είναι το όσο το δυνατόν πιο άμεσο χτίσιμο της ανοσίας, κυβέρνηση και ειδικοί επιδίδονται σε ένα "μαραθώνιο" πειθούς, που έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι τα εμβόλια είναι το μοναδικό "όπλο" θωράκισης από την πανδημία. Νωρίς το μεσημέρι, μάλιστα, οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία και η πορεία των εμβολιασμών θα βρεθούν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.  

  Ο κ. Μητσοτάκης, για μία ακόμα φορά, καλεί τους πολίτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί να κάνουν το απαραίτητο βήμα όχι μόνο για τη δική τους προστασία, αλλά και αυτήν του κοινωνικού συνόλου, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν μία μερίδα να αναγνωρίζει μεν την αξία του εμβολιασμού, αλλά να απέχει συνειδητά, αφήνοντας τους υπόλοιπους να χτίσουν το τείχος ανοσίας. "Βρήκα τα στοιχεία για τους τρεις μήνες, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, για την ηλικιακή κατηγορία 60 με 80. Και πράγματι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά. Έχασαν τη ζωή τους 2.245 συμπολίτες μας σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία αυτούς τους τρεις μήνες. Από αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις 22. Οι 2.223 ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν δηλαδή συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί, είχαν την δυνατότητα αυτή, και δεν το έπραξαν. Άρα εάν είσαι ευάλωτος εξ ορισμού, δηλαδή άνθρωπος κάποιας ηλικίας, και δεν εμβολιάζεσαι, αναλαμβάνεις ένα τεράστιο ρίσκο. Αλλά -να πω και κάτι- δε μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δε μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δε θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη", σημείωσε (Καθημερινή). "Όταν πήραμε τα μέτρα οριζόντιου περιορισμού δεν είχαμε εμβόλια. Μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτή τη στιγμή έχουμε εμβόλια. Έχουμε την απάντηση. Και έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά να μην προστατευθούν οι ίδιοι, να μην προστατεύσουν τους οικείους τους και μέσα από τη συμπεριφορά τους να εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος ενός νέου κύματος", ανέφερε. "Είναι αυτοί που λένε "δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το κάνω εγώ”", πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας "θα αφορά κατά κανόνα τους ανεμβολίαστους".

  Μέσω της στρατηγικής που προωθεί, η κυβέρνηση έχει τρεις στόχους. Να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού, ιδιαίτερα σε αυτό το κρίσιμο momentum που οι μεταλλάξεις του πανδημικού ιού εμφανίζονται πλέον πιο επιθετικές. Να δημιουργηθεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους, όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός. Και να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί. Έχοντας φτάσει σε ένα ανώτατο όριο, στον ορίζοντα πλέον βρίσκεται ο "πυρήνας" των συμπολιτών μας που για λόγους προσωπικούς φαίνονται απρόθυμοι (τουλάχιστον προς ώρας) να κάνουν το εμβόλιο. Στην κυβέρνηση, λοιπόν, υπάρχει η πρόθεση να…τρέξουν πολλαπλές δράσεις, προκειμένου να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να προσέλθουν το επόμενο χρονικό διάστημα στα εμβολιαστικά κέντρα. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα υπάρχει εξατομικευμένη προσέγγιση σε επιμέρους ομάδες. Όπως είναι οι νέοι, οι ευάλωτοι και τα ειδικά ακροατήρια. "Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι δυνατόν, επειδή ορισμένο μέρος του πληθυσμού συνειδητά επιλέγει να μην εμβολιάζεται, να κρατείται πίσω η κοινωνία, να μην ανακτά πλήρως την ελευθερία της. Δεν είναι δυνατόν η οικονομία να παραμένει περιορισμένη, δεν έχουμε απεριόριστους πόρους, έτσι ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε μια κλειστή οικονομία επ’ αόριστον", ανέφερε.

  Την ίδια στιγμή, απαντήσεις στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση διχάζει το κοινωνικό σύνολο με την τελευταία δέσμη μέτρων και το διαχωρισμό των χώρων διασκέδασης σε αμιγείς και μεικτούς, έδωσε ο Άκης Σκέρτσος. "Στις δημοκρατίες τους κανόνες τους θέτει η πλειοψηφία σεβόμενη πάντα και τα δικαιώματα των μειοψηφιών. Αρκεί αυτά να μην απειλούν ως αντικοινωνικές διεκδικήσεις και συμπεριφορές το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Το αίτημα να σεβαστούμε το δικαίωμα στο μη εμβολιασμό κάποιων είναι αποδεκτό σε ατομικό επίπεδο όχι όμως και ως πλαίσιο ρύθμισης των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων. Ας εμβολιαστούν, λοιπόν, όσοι ακόμη το σκέφτονται το συντομότερο δυνατόν, ειδικά τώρα που οι μεταλλάξεις απειλούν ακόμη περισσότερο την υγεία τους", επεσήμανε.

  Νέα μέτρα στο προσκήνιο

  Κάπως έτσι και εν αναμονή του διαχωρισμού της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, σήμερα τίθενται σε ισχύ μέτρα για τους ανεμβολίαστους αναφορικά με τις μετακινήσεις προς τα νησιά. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

  -Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

  -Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.

  -Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ