Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Ιουλ-2021 09:16

  Κυβερνητικό "ντεμαράζ" για το χτίσιμο της ανοσίας

  Κ. Μητσοτάκης: Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών που θα εμβολιαστούν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Προβληματισμό δημιουργεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η αναστροφή της καλής επιδημιολογικής πορείας, όπως αυτή αποτυπώνεται στους σχετικούς δείκτες. Η κυβέρνηση εκπέμπει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η "μάχη" για να χτιστεί μέσα στις επόμενες 60 ημέρες το τείχος ανοσίας θα δοθεί με κάθε δύναμη.  

  Μετά το νέο κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν για το "ραντεβού" τους σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα ανά την Επικράτεια ("να εμβολιαστείτε όλοι", ανέφερε, σε συζητήσεις που είχε με πολίτες της Δράμας) τα μεγάλα στοιχήματα στον ορίζοντα σχετίζονται με τη θωράκιση της δημόσιας υγείας και τη δημιουργία ισχυρών αναχωμάτων για το ενδεχόμενο να…χτυπήσει την πόρτα ένα τέταρτο πανδημικό κύμα. 

  Όσο, μάλιστα, οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας πληθαίνουν, τόσο ο "κλοιός" σφίγγει για εκείνους που δηλώνουν ακόμα επιφυλακτικοί στα…τσιμπήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αλλαγές στον τρόπο μετακινήσεων προς τα νησιά από την ερχόμενη Δευτέρα (όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά υποβληθεί σε pcr ή rapid τεστ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πλοίο ή αεροπλάνο για να ταξιδέψουν σε αυτά) τη στιγμή που το σήμα, η ένταση του οποίου δυναμώνει συνεχώς μετά και το άνοιγμα ολόκληρου του φάσματος της πλατφόρμας, συμπυκνώνεται στη φράση "ασφαλείς είναι μόνο εμβολιασμένοι".

  Με δεδομένη τη διαφαινόμενη επικράτηση της μετάλλαξης "Δέλτα" του πανδημικού ιού (είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό κινεζικό στέλεχος του ιού και 50 έως 60% πιο μεταδοτική από την βρετανική του τρίτου κύματος) που ανεβάζει αυτόματα και τον πήχη του τείχους ανοσίας για την κοινότητα, η εκστρατεία πειθούς έχει στο επίκεντρό της τους ανεμβολίαστους. Στην κυβέρνηση, λοιπόν, υπενθυμίζουν, σε κάθε ευκαιρία, δύο καίρια ζητήματα:

  -Αφενός ότι η υγεία των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί διατρέχει σημαντικό κίνδυνο, λόγω των ιδιαίτερα επιθετικών μεταλλάξεων.

  -Αφετέρου ότι, από τη στιγμή που υπάρχει καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση σε κάθε ένα από τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να τεθούν και πάλι σε…κατάσταση πισωγυρισμάτων, για να προστατευθούν εκείνοι που…γυρίζουν την πλάτη στο μοναδικό "όπλο" για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. "Είναι προφανές ότι οι εμβολιασμένοι -όντας ασφαλείς- δικαιούνται να επανέλθουν  στην κανονικότητα που έχουν στερηθεί για 16 μήνες. Δεν αποκτούν προνόμια έναντι άλλων. Απαλλάσσονται από περιορισμούς που επιβλήθηκαν για λόγους δημόσιας υγείας. Το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης και της ψυχαγωγίας είναι μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, το ισχυρότερο δυνατό τείχος ανοσίας", αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη. "Για κάθε απόφαση υπήρξε συνεργασία με την  Επιτροπή Βιοηθικής, όπως βεβαίως και με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Και πρέπει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι αποφάσεις εδράζονται στο τρίπτυχο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν από το κράτος και βεβαίως κάθε ενήλικος πολίτης έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια. Είναι χρέος, λοιπόν, της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να υπερισχύει έναντι πάντων. Και αυτό ακριβώς γίνεται", προσθέτουν.

  Έχοντας φτάσει σε ένα ανώτατο όριο, στον ορίζοντα πλέον βρίσκεται ο "πυρήνας" των συμπολιτών μας που για λόγους προσωπικούς φαίνονται απρόθυμοι (τουλάχιστον προς ώρας) να κάνουν το εμβόλιο. Στην κυβέρνηση, λοιπόν, υπάρχει η πρόθεση να…τρέξουν πολλαπλές δράσεις, προκειμένου να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να προσέλθουν το επόμενο χρονικό διάστημα στα εμβολιαστικά κέντρα. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα υπάρχει εξατομικευμένη προσέγγιση σε επιμέρους ομάδες. Όπως είναι οι νέοι, οι ευάλωτοι και τα ειδικά ακροατήρια.

  Η υποχρεωτικότητα

  Όλα αυτά, τη στιγμή που η ανησυχία για το ενδεχόμενο επανάκαμψης του πανδημικού κύματος (ακόμα και άμεσα) επισπεύδει μία ακόμα κεντρική συζήτηση…Αυτή περί της "υποχρεωτικότητας" των εμβολιασμών. Το θέμα επανέρχεται συχνά-πυκνά στον…πυρήνα του δημόσιου διαλόγου, ωστόσο ο διάχυτος προβληματισμός για τις επιθετικές μεταλλάξεις φαίνεται ότι φέρνει τις όποιες εξελίξεις γύρω από τη συγκεκριμένη ατζέντα ακόμα πιο κοντά. 

  Οι αποφάσεις για το ζήτημα της "υποχρεωτικότητας" φαίνεται, λοιπόν, ότι δε θα αργήσουν να ληφθούν, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή ακόμα και από τις αρχές του Φθινοπώρου. Οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα είναι οι πρώτοι (βάσει και της σύστασης της επιτροπής Βιοηθικής) για τους οποίους θα ισχύσει το μέτρο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και έτερες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες ενδέχεται να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου της "υποχρεωτικότητας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ