Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Ιουλ-2021 21:36

  Τσίπρας: Μόνο προοδευτικοί πολιτικοί μπορούν να δίνουν λύσεις όπως η Συμφωνία των Πρεσπών

  Ζαεφ Τσιπρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Το πρώτο φόρουμ Διαλόγου πρεσπών επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας για να προχωρήσει αφενός σε "ανατομία" της Συμφωνίας των Πρεσπών ( ποιοι, πότε και γιατί τη συνήψαν) αφετέρου για να επιμείνει στην ανάγκη πιστής εφαρμογής της, αφήνοντας και μια αιχμή για τον Ζόραν Ζάεφ πως ενέδωσε σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη με την ιστορία της φανέλας της εθνικής ποδοσφαίρου της χώρας του. 

  Παρά ταύτα πάντως , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέδωσε την υπογραφή της Συμφωνίας στο γεγονός ότι βρίσκονταν στην διακυβέρνηση αμφότερων των χωρών προοδευτικές δυνάμεις , επιχειρώντας μάλλον να αφήσει και "παρακαταθήκη" για άλλες δύσκολες συμφωνίες στο μέλλον ( και όχι πια μεταξύ Ελλάδας - Β. Μακεδονίας),  λέγοντας επακριβώς: " Εμείς οι προοδευτικοί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη. 
  Αλλά γίνεται πιο εύκολο αν ξέρεις να χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου".  Σε αντιδιαστολή έθεσε τις συντηρητικές δυνάμεις, τονίζοντας πως : "Οι συντηρητικοί δεν ρίχνουν τα τείχη γιατί φοβούνται ότι θα πέσουν πάνω τους και θα καταστρέψουν την καριέρα τους".

  Σε ότι αφορά το δια ταύτα της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , διαμήνυσε πως: 

  "H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων.
  Aυτός είναι ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να πάει μπροστά η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας όταν λυθεί το ζήτημα με τη Βουλγαρία.   
  Αυτή είναι και θα είναι η καλύτερη απάντηση σε ολους τους εχθρούς της Συμφωνίας. 
  Στις εθνικιστικές και συντηρητικές δυνάμεις που δεν πιστεύουν σε αυτήν την Συμφωνία, όπως δεν πιστεύουν ότι μπορούν να υπάρξουν έντιμες λύσεις σε μεγάλες διακρατικές διαφορές". 

  Απεύθυνση είχε η παρέμβασή του και στην Αθήνα, ζητώντας:

  1. Να  διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες

  2. Να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα.

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων είπε για: 

  Συμφωνία Πρεσπών

  * Ο πρώτος λόγος που φτάσαμε σε αυτήν την Συμφωνία είναι ότι πάλεψαν για αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του διεθνούς δικαίου. 

  *Για μας η λύση δεν είναι ο πόλεμος. 
  Αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη. 
  Αλλά αυτή είναι και η διαφορά μας με τους πιο πολλούς συντηρητικούς πολιτικούς, που αφήνουν τα τείχη όρθια. Εμείς οι προοδευτικοί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη. 
  Αλλά γίνεται πιο εύκολο αν ξέρεις να χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου. 
  Αυτό καταφέραμε ο Ζόραν και εγώ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντιμιτρώφ. 
  Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα για την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. 

  * Ο δεύτερος λόγος που μπορέσαμε να φτάσουμε στη Συμφωνία ήταν ότι ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι αυτό το πρόβλημα θα μας το έλυναν άλλοι. 
  Είχαμε τη στήριξη του ΟΗΕ και την πολύτιμη συμβολή του κ Νίμιτς, είχαμε τη στήριξη της διεθνους κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν αναζητήσαμε αλλού την πολιτική βούληση για λύση. 
  Εμείς  πείσαμε την ΕΕ να ξανακοιτάξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να ξεπαγώσει την ενταξιακή διαδικασία. Εμείς ως χώρες των Βαλκανίων και πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης. 

  *Ο τρίτος λόγος που φτάσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών έχει και αυτός να κάνει με το μέλλον.
  Η σημασία αυτής της Συμφωνίας δεν είναι μόνο στον τρόπο που κλείνει τα ζητήματα που μας χώρισαν για σχεδόν τρεις δεκαετίές. 
  Είναι οι βάσεις που θέτει για ένα μέλλον φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας. 

  * Το μεγάλο κλειδί για το μέλλον είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας. 
   

  Ε.Ε 

  Δεν αρκεί η ΕΕ να αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες για την διεύρυνση, αλλά πρέπει να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο στη βάση του διεθνούς δικαίου. 
  Αλλιώς θα βρίσκεται συνεχώς σε αδυναμία να διαχειριστεί τις εξελίξεις ακόμα και στη γειτονία της και ιδίως έναντι άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.  

   

  Βουλγαρία και Κόσοβο

  *Θέλω να στείλω το μήνυμα στη φίλη Βουλγαρία, να κάνει το μεγάλο βήμα.
  Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις λύσεις και διεξόδους σε ευαίσθητα θέματα. 
  Αλλά είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να κάνει αυτό το βήμα μαζί με τη Βορεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομοτερο δυνατόν.
  Είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να δώσει το μήνυμα ότι είναι μέρος των Βαλκανίων του μέλλοντος, τα οποία  μπορούμε να χτίσουμε μόνο μαζί - και όχι απέναντι ο ένας στον άλλον. 
  Και παράλληλα, θέλω να δώσω το μήνυμα ότι πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και στο κοσοβαρικό στη βάση του διεθνούς δικαίου και μακριά από εθνικισμούς. 

  *Να δώσω το μήνυμα στον Πρωθυπουργό του Κοσόβου κ Κούρτι, έναν προοδευτικό πολιτικό με πολύ μέλλον μπροστά του -  τον οποίον όμως δεν έχω ακόμα γνωρίσει - ότι είναι η στιγμή να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη στήριξη όλων μας. 
  Μόνο με τη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο μπορούμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα των λαών μας. 
  Και βέβαια αυτό είναι το μήνυμά μου και στον φίλο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 

  * Διαβάστε ακόμα

  - Τσίπρας: Από τη Βόρεια Μακεδονία και τον Ζάεφ στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

  -Επιστροφή Τσίπρα σε "Πρέσπες" - Τι είπε για τις "φανέλες" της εθνικής ομάδας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ