Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 20:59

  Κ. Μητσοτάκης προς ΣΕΒ: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα

  Κ. Μητσοτάκης προς ΣΕΒ: Τώρα είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:35

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τώρα μπορούμε να πούμε με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά ότι είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα, οι προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συζήτησης που διοργανώθηκε από το ΣΕΒ κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου. Το επενδυτικό κενό που παρουσιάζεται στη χώρα μας θα καλυφθεί όχι μόνο από δημόσιες αλλά και από ιδιωτικές επενδύσεις, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να κάνει η χώρα το άλμα προόδου και να αλλάξει τελείως ο τρόπος με τον οποίο η χώρα τοποθετείται στο διεθνή οικονομικό χάρτη. 

  Η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια θα είναι ισχυρή και εντός του 2022 θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της πανδημίας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι αυτή η ανάπτυξη θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνη των προηγούμενων δεκαετιών και να λαμβάνει υπόψη της τα μαθήματα της πανδημίας. Θα πρέπει να είναι, πρόσθεσε, ανάπτυξη που θα περιορίζει τις ανισότητες.  

  Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς στόχους που είχαν τεθεί από την ανάληψη της διακυβέρνησης που αφορούσαν στην αλλαγή της μακροοικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων, την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

  Σε λίγες ημέρες, πρόσθεσε, συμπληρώνονται 2 χρόνια από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και 2 χρόνια μετά η χώρα είναι πολύ καλά τοποθετημένη για την ανάπτυξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να θεραπευτεί ο μεγάλος ασθενής που δεν είναι άλλος από το χάσμα των επενδύσεων

  Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. 

  Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι "ενώ ακόμα δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια μπορούν να φέρουν ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής προόδου" και επεσήμανε ότι "στον ΣΕΒ πιστεύουμε στην προοπτική αυτή και θεωρούμε κεντρική αποστολή μας να την υπηρετήσουμε". 

  O κ. Παπαλεξόπουλος στάθηκε σε μια σειρά ελπιδοφόρων δεδομένων που επιτρέπουν μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση σήμερα, όπως είναι ότι βλέπουμε γύρω μας:  
  -όλο και περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, με καινοτόμο σκέψη, ομαδική δουλειά και δίψα για πρόοδο. 

  -εδραιωμένες επιχειρήσεις που επενδύουν στο πράσινο και ψηφιακό τους μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό τους και στη σωστή διακυβέρνηση. 

  -ηγετικές παγκόσμια επιχειρήσεις να δίνουν έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας. 

  -ξενιτεμένους νέους που ξαναγυρίζουν με πλούσιες εμπειρίες.

  Αναφερόμενος στην αποστολή του ΣΕΒ, τόνισε την ανάγκη να συμβάλλουν οι επιχειρήσεις "για να αποκτήσουμε την επιχειρηματικότητα που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, που είναι δύναμη θετικής και επωφελούς αλλαγής, καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους". 

  Στο πλαίσιο αυτό, στον ΣΕΒ έχουν επιλεγεί έξι άξονες, πάνω στους οποίους εργάζεται ο Σύνδεσμος κατά προτεραιότητα, εστιάζοντας τις δράσεις του. Σε τίτλους αυτοί είναι: καινοτομία, δεξιότητες για όλους, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

  Κλείνοντας την εισαγωγική ομιλία του ο κ. Παπαλεξόπουλος, επεσήμανε: "πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς τους άξονες μας φέρνει πιο κοντά στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας Ελλάδας, που καινοτομεί πολύ περισσότερο σε όλους τους τομείς, μιας Ελλάδας στην οποία όλοι έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, μιας Ελλάδας στην οποία οι επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μιας Ελλάδας που έχει επενδύσει στο πράσινο μέλλον διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικότητα και μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση, μιας Ελλάδας με πιο ισχυρή, εξωστρεφή μεταποίηση, μιας Ελλάδας όπου κοινωνία και επιχειρήσεις πετυχαίνουν και κερδίζουν μαζί. Και τελικά, μιας οικονομικά ισχυρής Ελλάδας με ανοικτούς ορίζοντες που αναπτύσσεται και δημιουργεί ευκαιρίες για την κοινωνία του σήμερα και του αύριο".

  Μπουρλά: Η Ελλάδα έχει δυναμική να ευημερήσει

  Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι η πανδημία προκάλεσε κοινωνική και οικονομική κρίση που για την Ελλάδα που εξερχόταν από μια 10ετή κρίση ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

  Ωστόσο υπογράμμισε την πίστη του ότι η Ελλάδα έχει τη δυναμική να ευημερήσει έχοντας το ταλέντο και το πάθος των ανθρώπων της. Η δυσκολία που περνάμε έχει δημιουργήσει μια καινούρια νοοτροπία που μπορεί να απογειώσει τη χώρα. Ο ίδιος κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες. "Δίνουμε περισσότερη σημασία από ό,τι θα έπρεπε στο τι θα κάνει η κυβέρνηση και όχι στο τι θα κάνουμε εμείς. Έχουμε μια χρυσή ευκαιρία μπροστά μας που θα πρέπει να την αξιοποίησουμε, υπογράμμισε ο κ. Μπουρλά. 

  ΠτΔ

  Η ανοιχτή απογευματινή εκδήλωση της ΓΣ του ΣΕΒ άνοιξε με το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, η οποία τόνισε ότι η έξοδος από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση είναι πια κοντά, ωστόσο ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα δεν είναι εύκολος. 

  Στην κρίση δείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν λειτουργούμε σαν συντεταγμένο σύνολο ανέφερε η ΠτΔ τονίζοντας ότι σήμερα μπορούμε να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Πρόσθεσε ωστόσο ότι αν δε διασφαλιστεί ότι η μετάβαση πραγματοποιείται με δίκαιο τρόπο κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε έκρηξη των ανισοτήτων. Η κ. Σακελλαροπούλου καταλήγοντας στο μήνυμά της εξέφρασε ευχαριστίες προς τον επιχειρηματικό κόσμο για τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι η εταιρική ευθύνη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να οικοδομηθεί μια θετική σχέση επιχειρήσεων και κοινωνίας. 

  Η συζήτηση

  Στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης, αντί για να εκφωνηθούν ομιλίες, φέτος επελέγη να υπάρξει συζήτηση για τις αναπτυξιακές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, του CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλου. 

  Οι τρεις συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν γύρω από τους έξι άξονες για τους οποίους εργάζεται ο ΣΕΒ κατά προτεραιότητα εστιάζοντας τις δράσεις του: καινοτομία, δεξιότητες για όλους, ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη, αναβάθμιση βιομηχανίας και προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

  Για την καινοτομία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν καινοτομούν μόνο οι επιχειρήσεις αλλά και το κράτος, τονίζοντας ότι πρέπει να έχουμε όχι μόνο έξυπνη επιχειρηματικότητα, αλλά και έξυπνο κράτος. Ο κ. Μπουρλά τόνισε από την πλευρά του ότι η ιδιωτική οικονομία θα δημιουργήσει τις καινοτομίες που χρειάζονται. Ειδικά για την Ελλάδα τόνισε ότι στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, οι προσδοκίες έχουν ικανοποιηθεί και η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον στις χώρες που σκοπεύει η εταιρεία να αναπτύξει καινοτομίες.

  Από την πλευρά του, ο κ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στο χάσμα δεξιοτήτων καθώς παρά την υψηλή ανεργία οι επιχειρήσεις δε βρίσκουν το κατάλληλο προσωπικό με την κατάρτιση που επιθυμούν. Ο κ. Μπουρλά δήλωσε πάντως εξαιρετικά ικανοποιημένος από το προσωπικό που προσελήφθη για την επένδυση στη Θεσσαλονίκη: λάβαμε 10 χιλιάδες βιογραφικά και προσλάβαμε 450 άτομα το 10% εκ των οποίων ήταν Έλληνες που γύρισαν από το εξωτερικό και έψαχναν μια σοβαρή δουλειά. Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας, όταν για 10ετίες το πρότυπο ήταν μια θέση στο δημόσιο, τόνισε ο CEO της Pfizer. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, έχουμε λιγότερους νέους που θέλουν να τολμήσουν να δημιουργήσουν κάτι διαφορετικό και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την κουλτούρα, παρά με την έλλειψη πανεπιστημιακής υποδομής. 

  Για την πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη, ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι ο ΣΕΒ στηρίζει τη φιλοδοξία της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, ωστόσο θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή θα μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική στη διάρκεια της μετάβασης. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις παρεπόμενες προκλήσεις, τόνισε, σημειώνοντας τον κίνδυνο της διαρροής άνθρακα, δηλαδή της μετανάστευσης επιχειρήσεων εκτός Ελλάδας και Ευρώπης, με αρνητικό οικονομικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. 

  Δουλεύουμε με τους ειδικούς για το πώς θα φτάσουμε στην πράσινη μετάβαση με το μικρότερο δυνατό κόστος, αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί, ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση να μην αυξηθεί το κόστος ενέργειας, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά.

  Για τη ψηφιακή επανάσταση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στον τομέα αυτό έχουν επιτευχθεί σημαντικά πράγματα και υπάρχει θετικό momentum που δεν πρέπει να χαθεί. Έχουμε μια σειρά από σημαντικά έργα για την ψηφιοποίηση του κράτους και δεν έχουμε την πρόθεση να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο κ. Μπουρλά σημείωσε ότι ο τρόπος που έγινε ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ήταν καλύτερος ακόμη και από την Αμερική. 

  Για την ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική με οριζόντιες παρεμβάσεις και στοχευμένες πολιτικές ενίσχυσης σε κλάδους που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

  Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις φορολογικές μειώσεις, αλλά και στο ζητούμενο της μείωσης της φορολογίας της εργασίας και των εργοδοτικών εισφορών, καθώς και στα βήματα που έχουν γίνει στο κομμάτι των αδειοδοτήσεων. 

  Τέλος για τη σχέση επιχειρήσεων και κοινωνίας ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι ο ΣΕΒ θέλει να χτίσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία σε περιβάλλον διαφάνειας. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του υπενθύμισε αυτό που είχε αναφέρει κατά την πρώτη του ομιλία ως αρχηγός της αντιπολίτευσης στο ΣΕΒ, για μια νέα συμφωνία αλήθειας που θα αναγνωρίζει την ευθύνη των επιχειρήσεων όχι μόνο προς τους μετόχους αλλά και απέναντι στην κοινωνία. 

  Μάλιστα στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στις επιχειρήσεις που έσπευσαν να συνταχθούν με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για επιβράβευση των νέων που θα συμμετάσχουν στον εμβολιασμό, καλώντας και άλλες επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο. 

  Στο ίδιο μήκος κύματος ο Α. Μπουρλά τόνισε ότι και στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πλέον ελέγχουν όχι μόνο την κερδοφορία μιας επιχείρησης αλλά και τη συνεισφορά της στην κοινωνία. Οι εταιρείες που δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σύντομα θα βρεθούν σε δυσκολίες κατέληξε. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ