Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 18:31

  Σύμπνοια Ιταλών και Eλλήνων βουλευτών για ευρωπαϊκές λύσεις στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια της Αν. Μεσογείου

  Παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής η Έκθεση Πεπραγμένων του ΑΣΕΠ για το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόλυτη σύμπλευση για στενή συνεργασία Ιταλίας και Ελλάδας, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο γειτονικές χώρες, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και την πανδημία, διαπιστώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

  Τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών έκαναν ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών της Ιταλικής βουλής, Πιέρο Φασίνο, να σταλεί κοινό αίτημά τους, τόσο προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και τους προέδρους των Κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών, για την υιοθέτηση από την ΕΕ, διαφορετικής μεταναστευτικής πολιτικής. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει πιο στενή και δομημένη συνεργασία μεταξύ των δύο επιτροπών, με ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, για την προώθηση αποτελεσματικότερων και δικαιότερων λύσεων για τα κράτη μέλη της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα τρία κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες.

  Στην ατζέντα της σημερινής, δεύτερης κατά σειρά, κοινής συνεδρίασης των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, βρέθηκε η πολιτική της ΕΕ στα τρία αυτά επίμαχα θέματα.

  Το ομόφωνο καταληκτικό συμπέρασμα Ιταλών και Ελλήνων βουλευτών, ήταν η ανάγκη αλλαγής των πολιτικών της ΕΕ και η αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα από ένα ενιαίο, σταθερό, δίκαιο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

  Έμφαση έδωσαν, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της ιταλικής βουλής Πιέρο Φασίνο, όσο και ο πρόεδρος της αντίστοιχης ελληνικής επιτροπής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στο μεταναστευτικό πρόβλημα και στην συνεχιζόμενη προκλητική πολιτική της 'Αγκυρας. 

  "Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι με την ηγεμονική πολιτική της Τουρκίας. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να ασκεί την πολιτική της, χωρίς όμως να αποσταθεροποιεί το διεθνές δίκαιο. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει, να ασκηθούν πιέσεις από την ΕΕ, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί και να συμβαδίζει με τους διεθνείς κανόνες δικαίου και για την σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φασίνο.

  Παράλληλα τόνισε την ανάγκη "να δρομολογηθούν εκ νέου διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση των διαφορών της Τουρκίας με Ελλάδα και την Κύπρο, στη βάση των διεθνών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διεθνούς δικαίου.

  "Η Τουρκία ως μέλος της ατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ πρέπει να έχει και την ανάλογη συμπεριφορά", σημείωσε ο κ. Φασίνο.

  Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Φασίνο τόνισε ότι Ελλάδα και Ιταλία είναι προορισμός ροών προσφύγων και μεταναστών και θα πρέπει να σκεφτούν πώς μπορεί να υπάρξει μία ευρωπαϊκή πολιτική στρατηγική, η οποία θα είναι πολύ πιο θαρραλέα και πολύ πιο σταθερή σε σχέση με πριν".

  "Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή στρατηγική πιο θαρραλέα και σταθερή. Το υπάρχουν ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι ανεπαρκές, γιατί όλο το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος επωμίζονται οι χώρες που είναι πύλες εισόδου

  Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το άσυλο είναι ένα καλό πρώτο βήμα, ωστόσο παραμένει άλυτο το μεγάλο πρόβλημα με τις χώρες που αντιτίθενται στην ενιαία στρατηγική αντιμετώπιση του ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόνισε ο κ. Φασίνο.

  Υπογράμμισε παράλληλα ότι, "το καθεστώς του Δουβλίνου επιβαρύνει υπέρμετρα της πύλες εισόδου, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία".

  "Πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή και τα κράτη μέλη της ΕΕ που αντιδρούν, πρέπει να αντιληφθούν ότι οι χώρες που είναι πύλες εισόδου δεν μπορούν να σηκώνουν μόνες τους το επαχθέστατο βάρος. Πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρόβλημα", ανέφερε ο κ. Φασίνο.

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, εστίασε "στην προκλητική πολιτική που ασκεί η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα".

  "Πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι, η ανοχή της ΕΕ στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν είναι δείγμα αδυναμίας αλλά καλής θέλησης και ότι πρέπει η Άγκυρα να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου", επεσήμανε ο κ. Γκιουλέκας.

  Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη Μεσόγειο, Gennaro Migliore, διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί υπέρ των δράσεων για το κοινό συμφέρον των δύο χωρών, αλλά και για την επίτευξη, όπως είπε, "επιθυμητών αποτελεσμάτων για την Ελλάδα και τη Κύπρο".

  "Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι θεμελιώδους σημασίας. Έχουμε πολλά κοινά θέματα, κοινές ρίζες. Πρέπει στη μεταναστευτική κρίση να δρομολογηθεί στενή συνεργασία με τις χώρες εισόδου, για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Δεν μπορούμε, βεβαίως να ανεχτούμε τους εκβιασμούς των χωρών που δέχονται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν βοηθούν προς την επίλυση κοινών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε.

  Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, τονίζοντας ότι "είναι μείζονος σημασίας η ευρωπαϊκή ενότητα στην προσπάθεια υπεράσπισης των συμφερόντων της ευρωπαϊκής ηπείρου, της Ελλάδος και της Κύπρου που είναι δύο κράτη μέλη της ΕΕ".

  "Η κυβέρνηση Ερντογάν αποδεικνύεται ότι ακολουθεί μία στρατηγική παντελώς αποσταθεροποιητική, μία ηγεμονική στρατηγική. Θα πρέπει να εδραιωθεί ένας διάλογος και αυτό θα πρέπει να γίνει με πάρα πολύ αποφασιστικό τρόπο, ανεξάρτητα από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τόνισε και πρόσθεσε:

  "Η Τουρκία μόνο να κερδίσει μπορεί εάν συμμετέχει στο διάλογο. Σίγουρα έχει πολλά να χάσει αν εξακολουθήσει να εφαρμόζει αυτή την πολιτική απειλών και συγκρούσεων".

  Ο εισηγητής της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, το βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών θα πρέπει δίκαια και αναλογικά να κατανέμεται μέσα από έναν υποχρεωτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό αλληλεγγύης.

  Ο Paolo Formentini, αντιπρόεδρος της Eπιτροπής Eξωτερικών και μέλος του κόμματος της Lega, τόνισε την "ανάγκη διαρθρωμένης και δομημένης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της αλληλεγγύης, η οποία δεν έχει ακόμη επαρκώς εκφραστεί".

  Σχολιάζοντας τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, σημείωσε ότι ως μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση του ΝΑΤΟ, έχει διαπιστώσει πόσο δύσκολος και με ιδιαίτερη ένταση είναι ο διάλογος μεταξύ τους που διεξάγεται.

  Έμφαση έδωσε σε ότι αφορά το οικονομικό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Το έχω πει πολλές φορές. Τα νερά της Κύπρου είναι χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Για το 'Γιαβούζ', θυμόμαστε ποια ήταν η συμπεριφορά, συνοδεία στρατιωτικών πλοίων για την αξίωση, τη διεκδίκηση μάλλον, κάποιων πόρων που δεν είναι, βεβαίως, τουρκικοί".

  Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υπογράμμισε ότι "η Ευρώπη πρέπει να μιλά με ενιαία και δυνατή φωνή στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως έχει προσδιοριστεί και από τον Πρόεδρο Μακρόν, ως ανάγκη να προωθηθεί η ευρωπαϊκή κυριαρχία και να μην υπάρχουν επιλεκτικές αποφάσεις από ορισμένες χώρες".

  "Είναι ευκαιρία για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία - μεγάλες χώρες - αλλά και η Ελλάδα που, παρά το μικρότερο μέγεθός της, έχει σταθερές επιλογές, που ξεπερνούν μπορώ να πω και τις πολιτικές διαφωνίες που έχουμε, τουλάχιστον στα μείζονα, να στρατευθούν ώστε να έχουμε μια Ευρώπη τέτοια που μας αξίζει. Μια Ευρώπη διεθνή παίκτη στη διεθνή σκηνή, που θα μιλά με μία φωνή, αλλά και μία Ευρώπη για τους πολίτες της, που θα αφήσει πίσω την εποχή της λιτότητας και θα προωθήσει μια νέα εποχή, συνεργασίας, ευημερίας αλλά και αλληλεγγύης", κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

  Με τις απόψεις του κ. Κατρούγκαλου συντάχθηκε ο κ. Φασίνο που παρεμβαίνοντας τόνισε χαρακτηριστικά:

  "Υπάρχει ανάγκη για μια μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης αν θέλει να θεωρείται σημαντικός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να αντιμετωπίσουμε το επίπεδο εξωτερικής πολιτικής που επιθυμούμε, χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα μιλά με μία φωνή και θα πράττει με ένα χέρι, πραγματικά με πυγμή. Μια Ευρώπη χωρίς κοινή στρατηγική, δημιουργεί θέματα".

  Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νικόλαος Παπαναστάσης ανέφερε από την πλευρά του: "Είναι προφανές, και αυτό αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα όλων των αστικών κυβερνήσεων, που κι αυτές υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ότι έχουν κοινό βηματισμό, όπου τα συμφέροντά τους ταυτίζονται, αλλά και δυναμική αντιπαλότητα όπου αυτά συγκρούονται. Προφανώς, αυτές οι πρακτικές, καμιά σχέση δεν έχουν με την άδολη ειλικρινή πρόθεση των λαών Ελλάδας και Ιταλίας να συνυπάρξουν ειρηνικά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί στο υπάρχον καπιταλιστικό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο".

  Η Ιταλίδα βουλευτής, Silvana Snider, έκανε λόγο για "δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αξίες και θα πρέπει να καλλιεργήσουνε περισσότερο τις σχέσεις τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να καταστήσουνε πιο ισχυρή τη θέση τους, αλλά και να αναδείξουν τα προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που πλήττουν την θάλασσα της Μεσογείου, κυρίως όσον αφορά στη μετανάστευση".
      
  Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, τόνισε ότι "Ελλάδα και Ιταλία επωμίζονται δυσανάλογες ευθύνες με το μεταναστευτικό", ενώ επέκρινε την πολιτική της ΕΕ έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι "δεν πρέπει να υποκύπτει στον τυχοδιωκτισμό κανενός".

  Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, υπογράμμισε ότι "η στάση της ΕΕ βοήθησε την Τουρκία να γίνει ένας επικίνδυνος παίκτης στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αν δεν το λάβει σοβαρά υπόψη της και δεν το αντιμετωπίσει με ενιαία φωνή, οι συνέπειες για τη περιοχή θα είναι επικίνδυνες".

  Η εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, έκανε λόγο για "απαράδεκτη ανοχή της ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων, που φθάνουν στην άμεση αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, δηλαδή δύο ευρωπαϊκών κρατών".

  Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, έδωσε έμφαση στις συνέπειες της πανδημίας, τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επανέλθει η ΕΕ σε στρατηγική λιτότητας", ενώ πρότεινε, να μονιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την οικονομική στήριξη των κρατών μελών της, ώστε να μην δημιουργηθεί ξανά κίνδυνος για νέα έκρηξη ανισοτήτων.

  Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, Θανάσης Δαβάκης, σημείωσε ότι "είναι εμφανές πως η Τουρκία αποτελεί μέρος του προβλήματος για την αστάθεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μέρος της λύσης".

  "Θέλω να υπογραμμίσω την σύμπνοια που διακρίνει τις δύο χώρες γύρω από το θέμα της μετανάστευσης και την σταθερότητα και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ισχυρότατες βάσεις για την περαιτέρω εδραίωση της συνεργασίας μας, σε ένα πλαίσιο ακόμα πιο δομημένο", επεσήμανε κλείνοντας την συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της ιταλικής Βουλής κ. Φασίνο. 

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ