Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 17:42

  Τσίπρας σε ΣΕΒ: Ανοιχτός σε προτάσεις για μείωση μη μισθολογικού κόστους αλλά όχι μισθών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Τα θεμέλια της επανεκκίνησης της Οικονομίας είναι τρία , σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποιος απευθύνοντας χαιρετισμό στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τα απαρίθμησε μιλώντας για: Ενίσχυση Εργασίας, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους της πανδημίας και προστασία του περιβάλλοντος. 

  Ο ίδιος, επανέλαβε την θέση του πως την τελευταία δεκαετία εφαρμόστηκαν αποτυχημένες συνταγές και οικονομικό μοντέλο, τονίζοντας ασφαλώς ότι η θεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των πολιτικών. 

  Παρότι σημείωσε τουλάχιστον τρις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΣΕΒ διαφωνούν ... καταστατικά σε σειρά αντιλήψεων για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε ανοιχτός να συζητήσει "προτάσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους" αλλά επουδενί να συζητήσει περαιτέρω μείωση μισθολογικού κόστους.

  Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Τσίπρας επικαλούμενος ξανά τον Τζο Μπάιντεν  διατύπωσε την εκτίμηση πως το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα των περασμένων χρόνων ευθύνεται για την αποτυχία της οικονομίας και του κράτους.

  "Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έγκαιρα σημείωσε το τέλος του παλιού κόσμου και της ψευδαίσθησης των trickle-down economics" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το αναμάσημα όλων εκείνων των συνταγών που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και τη χρεοκοπία, εμφανίζονται ξανά στον αφρό ως "αναπτυξιακή πολιτική και πως η Ελλάδα σήμερα, τον καιρό που ο κόσμος αλλάζει, έχει μια κυβέρνηση βυθισμένη σε ιδεολογικές εμμονές .

  Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για:

  Εργασιακά

  Ο γνωστός επιχειρηματίας και εκδότης του διάσημου περιοδικού, Malcolm Forbes είχε πει ότι: "Αν πληρώνεις τα ελάχιστα στους εργαζόμενους σου, τότε θα πάρεις το ίδιο από αυτούς". 

  Πώς λοιπόν θα βελτιώσουμε την παραγωγικότητα, χωρίς καλές δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας;

  Οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άκαιρη, άτοπη και βαθιά υπονομευτική της αναπτυξιακής προσπάθειας. Είμαι ανοιχτός να συζητήσουμε προτάσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους

  Καταθέσαμε την πρόταση μας για την αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, που με τη σειρά του θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των αμοιβών.

  ιδιωτικό χρέος

  Μόνο μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 17 δις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Για το λόγο αυτό έχουμε καταθέσει αναλυτική πρόταση για τη λήψη μέτρων που αφορούν: 

  Οφειλές προς το Δημόσιο με πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις.
  Οφειλές προς τις τράπεζες όπου μεταξύ άλλων προτείνουμε την επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου, διαχωρισμό οφειλών σε εξυπηρετήσιμες και μη (με ρύθμιση του πρώτου μέρους και πάγωμα του δεύτερου), διαγραφή μέρους της οφειλής για ευάλωτους και πληττόμενους.
  Καθώς και μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  Κυβέρνηση

  Η κυβέρνηση πριν την πανδημία παρέλαβε μια ευνοϊκή δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση (την πιο τακτοποιημένη οικονομία που παρέλαβε κυβέρνηση ποτέ τολμώ να πω). 
  Δημοσιονομικά το μαξιλάρι των 37 δις ευρώ για πρώτη φορά στη νεοελληνική  ιστορία. 
  11 τρίμηνα συνεχούς ανάπτυξης απί κυβέρνησής μας και κατάφερε να επιβραδύνει την οικονομία ήδη το 4ο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020 πριν την πανδημία

  Παρόλα αυτά και εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης (από τη φορολογία μέχρι τα εργασιακά και από τον τρόπο που σκέφτεται να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι τον πτωχευτικό κώδικα και τις τράπεζες) η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ξανά δημοσιονομικό πρόβλημα σε ενάμισι με δύο χρόνια. Δεν μας αξίζει να ζήσουμε ξανά συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών 
  Αν συμβεί θα είναι αποκλειστικά ευθύνη των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης και τις παρωχημένες συνταγές.

  Περιβάλλον


   
  Κομβικοί κλάδοι της οικονομίας στους οποίους η Ελλάδα έχει δεδομένο συγκριτικό πλεονέκτημα στο διεθνή ανταγωνισμό, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή έχουν βασική προϋπόθεση την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  Την ίδια στιγμή, ένας κεντρικός τομέας στον οποίο η καινοτομία ανθίζει διεθνώς περιστρέφεται γύρω από τη βιωσιμότητα, τις πτυχές της κυκλικής οικονομίας και την ενεργειακή μετάβαση.
  Γι’ αυτό και καταθέσαμε ένα πλήρες σχέδιο, που είναι καρπός μιας συλλογικής επιστημονικής δουλειάς που δομείται γύρω από την επιστημονική γνώση, τις καλές πρακτικές άλλων χωρών και τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη.
   
   
  Κάθε μας ενέργεια ως πολιτεία και ως επιχειρηματικός κόσμος, πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου που κινδυνεύει ανεπανόρθωτα.

   
  Ταμείο Ανάκαμψης


   Η πρόταση της κυβέρνησης για τους πόρους του Ταμείου είναι θα μπορούσε εύκολα να είναι γραμμένη το 2005, ή το 2014. Μείωση μισθολογικού κόστους, κατάρρευση κοινωνικού κράτους, καμία μέριμνα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καμία στόχευση για την στήριξη της απασχόλησης.

  Το σχέδιο μας  προωθεί : * τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών , τη  στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα. *Την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, την ενίσχυση των μισθών, και την πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους.

  Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία που δε πρέπει να χάσουμε.
  Ωστόσο δεν αρκούν από μόνοι τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

  Τράπεζες

  Οι 4 συστημικές τράπεζες απέτυχαν παταγωδώς στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και στην χρηματοδότηση της οικονομίας. 
  Ήταν πλήρης η αποτυχία στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και η χρηματοδότηση αφορά ένα μικρό μέρος της ελληνικής οικονομίας, κατά κανόνα έργα και επενδύσεις με εγγυημένη απόδοση, με ή χωρίς κρατικές εγγυήσεις. 

  Το δημόσιο, ως μέτοχος, χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις, πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματα του στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, όπως προκύπτουν από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κοινούς κανόνες και πρακτικές, αξιοποιώντας την επιρροή του για μια πιο ορθολογική πολιτική στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον που απορρέει από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

  *Διαβάστε ακόμα

  -Το "150αρι" του Τσίπρα και οι αιχμές για το Δημοψήφισμα του 2015, παραμονές της επετείου

  - ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες της εστίασης

   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ