Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιουν-2021 10:25

  ΣΥΡΙΖΑ: Πώς εννοεί ο Τσίπρας το "Χωρίς τελωνειακή ένωση δεν υπάρχει Χάγη";

  ΣΥΡΙΖΑ: Πώς εννοεί ο Τσίπρας το "Χωρίς τελωνειακή ένωση δεν υπάρχει Χάγη";
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Εφ' όλων των πεδίων ήταν η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό presummit των ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες μεν αλλά ιδιαίτερης ζέσης έτυχαν από πλευράς του, συγκεκριμένα θέματα που αφορούν σε οικονομία και εξωτερική πολιτική της ΕΕ, τον ενδεδειγμένο "οδικό χάρτη" υπό μια έννοια, τον οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν οι "προοδευτικές δυνάμεις" της Ευρώπης. 

  Ταμείο Ανάκαμψης και λιτότητα

  Είναι εξόχως ενδιαφέρουσα η θετική εικόνα που έχει πλέον απερίφραστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης ( είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα ουκ ολίγες φωνές στο κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης που το παρομοίαζαν με μνημονιακού τύπου μηχανισμό). 

  Καταρχάς, κατά την παρέμβασή του στο PES, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη θεσμοθέτησης του Ταμείου Ανάκαμψης ως "μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού" ζητώντας από τους ευρωσοσιαλιστές "να επιμείνουμε να αξιοποιηθεί παραγωγικά και με δίκαιους όρους στις χώρες μας". 

  Επ αυτού, βάσει των ίδιων πληροφοριών, είχε και αναλυτική συζήτηση σε τετ α τετ του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Στη συνάντησή τους, κατείχε θέση κυρίαρχη το θέμα της "σημασίας του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, την Πράσινη Συμφωνία στη βάση μίας δίκαιης μετάβασης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας".

  Παραλλήλως ( αναμενόμενα) αναφέρθηκε και στον "Ελάχιστο Παγκόσμιο Εταιρικό Φόρο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της οικονομικής σύγκλισης και του κοινωνικού κράτους", μιλώντας για την ανάγκη υποστήριξής του. 

  Το επιμύθιο grosso modo Τσίπρα από πολιτικής σκοπιάς, ήταν... Γρηγορείτε, μη μας επιστρέψουν σε εποχές λιτότητας οι "συντηρητικές δυνάμεις". 

  Τουρκία,  Διαδικασία Βερολίνου και Χάγη

  Επαναλαμβάνοντας τη σταθερή εδώ και καιρό θέση του περί της χρείας να αναβαθμίσει η ΕΕ τον διεθνή διπλωματικό της ρόλο, "με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη βάση του διεθνούς δικαίου" , αναφέρθηκε και στη Διασικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη, μιλώντας για "απαράδεκτη  εξαίρεση της Ελλάδας από τη Γερμανία". 

  Είναι γνωστή η θέση Τσίπρα υπέρ της αξιοποίησης της Ειδικής σχέσης που ζητεί η Τουρκία από την ΕΕ για προσφυγή Ελλάδας- Τουρκίας στη Χάγη για την οριοθέτηση  ΑΟΖ/ υφαλοκρηπίδας, όπερ επανέλαβε και χθες: "Στηρίζω το άνοιγμα της θετικής ατζέντας. Πρέπει, όμως, να βασιστεί σε μια μακρόπνοη στρατηγική και ένα πλαίσιο όπως αυτό του Ελσίνκι το 1999, με νέους όρους. Η έναρξη της αναθεώρησης τελωνειακής ένωσης που αποφασίζεται σήμερα πρέπει να συνδεθεί με την υποχρέωση της Τουρκίας να προσφύγει μαζί με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ". 

  Προσερχόμενος ωστόσο στη Σύνοδο του PES χθες, δηλώνοντας πως χωρίς Χάγη δεν υπάρχει  Αναθεώρηση Τελωνειακής Ένωσης αλλά και χωρίς την δεύτερη, δεν πρόκειται να υπάρξει προσφυγή στη Χάγη, έβαλε και νέα παράμετρο στην πρότασή του.

  "Ας το κατανοήσουμε, χωρίς Τελωνειακή Ένωση δεν θα υπάρξει Χάγη. Και χωρίς Χάγη δεν θα υπάρξει δίκαιη επίλυση των διαφορών και άρα μεσομακροπρόθεσμα ειρήνη στη περιοχή μας.  Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ευθύνη".

  Ο κ. Τσίπρας κοινώς, αυτό που εννόησε σύμφωνα με συνομιλητές του, είναι πως εάν δεν πιεστεί η Τουρκία σε αυτή τη συγκυρία λόγω της τελωνειακής ένωσης να οδηγηθεί σε ηπιότερες θέσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσφυγή των δυο χωρών στη Χάγη, τότε δεν πρόκειται να το πράξει. Όχι πάντως στο άμεσο μέλλον. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ