Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιουν-2021 11:32

  Με ποιες θέσεις προσέρχεται ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο των "27"

  Με ποιες θέσεις προσέρχεται ο Κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο των "27"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.09

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Έχοντας ολοκληρώσει έναν ακόμα κύκλο διπλωματικού ντεμαράζ, στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, η Αθήνα στρέφει πλέον το βλέμμα της στη Σύνοδο Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργασίες της Συνόδου…σηκώνουν αυλαία σήμερα στις Βρυξέλλες, έχοντας, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα τους και την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίαρχο θέμα την ανάκαμψη στη μετά Covid-19 εποχή.

  "Η επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την ΕΕ, μαζί με την έναρξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID, θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά… Όπως συμφωνήσαμε το Φεβρουάριο, θα συμμετάσχουμε σε μία πρώτη ανταλλαγή διδαγμάτων από την πανδημία μέχρι στιγμής, προκειμένου να προετοιμαστούμε καλύτερα για μελλοντικές κρίσεις. Θα συζητήσουμε πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεχίσει να ηγείται των προσπαθειών για τον εμβολιασμό στον κόσμο, μέσω εξαγωγών και δωρεών και πώς μπορεί να αυξηθεί η προσφορά εμβολίων παγκοσμίως", τονίζει, στην επιστολή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

  Ο πρωθυπουργός, μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο και τα νέα μηνύματα που εξέπεμψε προς τη γείτονα, φτάνει στην πρωτεύουσα του Βελγίου, με οδηγό τη διττή προσέγγιση έναντι της Άγκυρας, αλλά και την ανάγκη η ηγεσία της Τουρκίας να επιδείξει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση λόγων και έργων. Μία "συνέχεια και συνέπεια", που θα οδηγήσει σε…ήρεμα νερά σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, μετά από τις απανωτές κρίσεις του περασμένου διαστήματος.

  "Η θέση μας στα ευρύτερα ευρωτουρκικά ζητήματα παραμένει σταθερή. Η όποια θετική ατζέντα προς τη γειτονική χώρα θα πρέπει να προωθηθεί με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο. Που σημαίνει ότι παραμένει ο όρος να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η ηγεσία της Τουρκίας να δείξει εποικοδομητική διάθεση, αποφεύγοντας προκλητικές ενέργειες", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη. Με την Άγκυρα, λοιπόν, να βρίσκεται στο…μικροσκόπιο των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα των συζητήσεων που είχε με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που Αθήνα και Λευκωσία εστιάζουν στο μέτωπο των προκλήσεων από την πλευρά της γείτονος στην Κύπρο, στοχεύοντας στο κείμενο των συμπερασμάτων να υπάρχει "καθαρή" αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας σε Βαρώσια και Αμμόχωστο. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, καθώς διεξοδική αναμένεται η συζήτηση των "27" για τη χρηματοδότηση των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες (όπως για παράδειγμα η Τουρκία) η Αθήνα έχει ως θέση ότι η χρηματοδότηση δεν πρέπει να γίνεται απευθείας στις χώρες, αλλά μέσα από προγράμματα, προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω έλεγχος στο μέτωπο της τήρησης των δεσμεύσεων.

  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο των "27", αναμένεται ότι θα επαναλάβει την ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλούσαν πισωγύρισμα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

  Η Αθήνα στηρίζει την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο και εφόσον η Τουρκία επιδεικνύει εποικοδομητική διάθεση. Όπως, δηλαδή, έχει αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου. Κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες. 

  Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι, σε αυτήν τη φάση, προέχει η ορθή εφαρμογή της παρούσας έναντι όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές  παραμένει σαφής η θέση του πρωθυπουργού ότι το ζήτημα δεν πρέπει να εργαλειοποιείται έναντι τρίτων χωρών. Ως προς την χρηματοδότηση προς την Τουρκία, η Αθήνα στηρίζει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, επισημαίνει πως η γειτονική χώρα πρέπει να ελέγξει τα κυκλώματα διακινητών, να διαχειριστεί τις ροές  και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση του 2016. Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν, μάλιστα, ότι η αποδοχή της επιστροφής των 1.450 ατόμων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, θα ήταν ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ