Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Ιουν-2021 07:51

  "Αγώνας" 60 ημέρων για το χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας

  "Αγώνας" 60 ημέρων για το χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σε έναν… αγώνα 60 ημερών εισέρχεται η χώρα, προκειμένου να χτιστεί το τείχος της συλλογικής ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

  Με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια να έχουν ανοίξει για τον ενήλικο πληθυσμό, το μεγάλο "στοίχημα" για την κυβέρνηση και τους ειδικούς είναι να πείσουν όχι μόνο τους νέους, αλλά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας να… σπεύσουν για το κλείσιμο των ραντεβού τους, καθώς η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κυρίαρχο μέσο για τη σταθερότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Τόπου, μετά από 18 μήνες παγκόσμιας περιπέτειας.

  Στο πλαίσιο αυτό, τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς την κοινότητα πληθαίνουν και λαμβάνουν χαρακτηριστικά ημερήσιας βάσης, τη στιγμή που η ανησυχία για τις μεταλλάξεις της Covid-19 και, κυρίως, του στελέχους "δέλτα", είναι διάχυτη, μετά τη σοβαρή επιδείνωση των δεικτών της επιδημίας σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία και η Πορτογαλία.

  "Θα φτάσουμε με σχετικά μεγάλη άνεση στην πατρίδα μας στο 50%, ενδεχομένως 55%, εμβολιαστικής κάλυψης, χωρίς να καταβάλουμε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια. Ειδικά τώρα, έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εμβόλια από όσα μπορούμε να απορροφήσουμε και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όποιος θέλει να εμβολιαστεί μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εντός της επόμενης εβδομάδος.

  Όμως, αυτό δε φτάνει. Και θα πρέπει όλοι μαζί να καταβάλουμε μία μεγάλη προσπάθεια, να πείσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να είναι ακόμα καχύποπτοι, ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα, πρέπει να εμβολιαστούν, για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

  Και αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αφορά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, οι οποίοι από τη φύση της δουλειάς τους είναι αρκετά εκτεθειμένοι στην ανθρώπινη επαφή", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

  Όπως είναι αναμενόμενο, η πορεία της χώρας στη…γέφυρα που οδηγεί στην ανάκαμψη περνάει μέσα και από την υγειονομική "θωράκιση" του πληθυσμού, προκειμένου όχι μόνο να τεθούν ισχυρά αναχώματα σε μία ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας τους επόμενους μήνες, αλλά και να αποφευχθούν πρακτικές…άνοιξε-κλείσε σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, όπως συνέβη στα πρώτα τρία κύματα της Covid-19.

  "Ξέρουμε από τις προηγούμενες μεταλλάξεις με πόσο μεγάλη ταχύτητα αυτές τελικά επικρατούν. Και θα ήταν πραγματικά πολύ δυσάρεστο, πολύ άδικο, για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε καταβάλει συνολικά ως χώρα εάν έχουμε οποιαδήποτε έξαρση της πανδημίας η οποία θα μας οδηγήσει πάλι σε κάποιο πισωγύρισμα.

  Δεν εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει, είναι όμως ένας διακριτός κίνδυνος, για τον οποίο πρέπει να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ΣΕΤΕ.  

  Τρέχουν οι μεταρρυθμίσεις. Αισιοδοξία για την ανάκαμψη

  Έχοντας δείξει, για μία ακόμα φορά, το δρόμο προς την επιτάχυνση της εφαρμογής σημαντικών αλλαγών για την καθημερινότητα των πολιτών, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

  Η περαιτέρω "θωράκιση" εργαζομένων και επιχειρήσεων θεωρείται δεδομένη, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, με τον κ. Μητσοτάκη, πάντως, να περιγράφει μία κίνηση από τη φάση της ενεργούς στήριξης στη φάση της σταδιακής "αποσωλήνωσης" της οικονομίας.

  "Αυτή μετάβαση πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο, ώστε να μην προκαλέσει πρόσθετες αναταράξεις… Όσο καλύτερη είναι η απόδοση της οικονομίας συνολικά, όσο πιο γρήγοροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, όσο πιο αποτελεσματικά εφαρμόζουμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τόσο μεγαλύτερο τελικά θα είναι και το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα έχουμε στην διάθεση μας, προκειμένου να υλοποιήσουμε πλήρως το προεκλογικό μας πρόγραμμα… Οι ενδείξεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ καλές.

  Εξακολουθούμε και σήμερα ακόμα να εμμένουμε στην πρόβλεψη μας ότι η ανάπτυξη του 2021 θα είναι 3,6%. Θα την αναθεωρήσουμε προς τα επάνω μόνο όταν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου υποστηρίζουν κάτι τέτοιο", ανέφερε.

  Όπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στην εκτίμηση για μία υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

  "Η ύφεση της οικονομίας είναι ηπιότερη, ενώ το πρώτο τρίμηνο καταγράψαμε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκής Ένωση όσον αφορά στην πορεία του ΑΕΠ.

  Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, έχουμε από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ε.Ε. στη συγκράτηση της ανεργίας κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, το κόστος δανεισμού είναι σταθερά αρνητικό στα έντοκα γραμμάτια και κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα σε ομόλογα αναφοράς όπως το 10ετές και το 5ετές.

  Η ελληνική οικονομία, άλλωστε, αναβαθμίζεται παρά τις συνέπειες της πανδημίας", αναφέρουν.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ