Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιουν-2021 09:04

  Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο - Μήνυμα Μητσοτάκη για…γκάζι στις μεταρρυθμίσεις

  Μητσοτάκης: Η χώρα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη, ώστε να μπει δυναμικά στην μετα-Covid εποχή
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μία αναφορά του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης για την υπογραφή της σύμβασης έναρξης των εργασιών για την γραμμή "4" του Μετρό, δίνει τον τόνο της κυβερνητικής αντεπίθεσης, στη γέφυρα προς την μετά Covid εποχή.

  "Το έργο του Μετρό είναι ένα μόνο από τα μεγάλα έργα τα οποία δρομολογεί αυτή η κυβέρνηση. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες σχετικά με τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα τα οποία σκοπεύουμε να δρομολογήσουμε από εδώ και στο εξής.

  Και βέβαια είναι ένα έργο το οποίο ξεκινάει σε μία εποχή που η χώρα μας γυρίζει σελίδα, καθώς αφήνουμε πίσω μας πια την πανδημία, οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαγράφονται εξαιρετικά ευοίωνες. Σε αυτή την ανάπτυξη θα επενδύσουμε για να δημιουργήσουμε πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης αλλά και φυσικά για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών παντού", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  Και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται ότι το σήμα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών θα είναι ηχηρό, εν αναμονή και της εκταμίευσης των πρώτων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του "στοιχήματος" για την κάλυψη του χαμένου εδάφους από την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας.

  Η συνέχεια στην ψηφιοποίηση του κράτους, το άνοιγμα του εμβολιαστικού κύκλου για όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς των πανεπιστημίων και οι νέες κινήσεις στήριξης κομβικών για την πραγματική οικονομία κλάδων, όπως η εστίαση και ο τουρισμός είναι ορισμένα από τα ενδεικτικά στοιχεία της ολικής στροφής στην καθημερινότητα.

  Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση, μετά την ψήφιση των εργασιακών αλλαγών, ετοιμάζεται να φέρει στην πρώτη γραμμή μία ακόμα σειρά νομοσχεδίων, με μεταρρυθμιστικό πρόσημο.

  "Καταργούμε ξεπερασμένα ιδεολογικά σύνορα και ανασχεδιάζουμε το τόξο των δυνάμεων της ανανεωτικής πνοής και της γνήσιας προοδευτικής πράξης", είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ουσιαστικά, στο πολιτικό σκηνικό, μετά την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας, θα συγκρουστούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις. Από τη μία, όπως παρατηρούν παράγοντες, θα είναι η συντήρηση του ΣΥΡΙΖΑ, που…γυρίζει την πλάτη σε κάθε αλλαγή, όσο…ξεμένει από αντιπολιτευτικό αφήγημα.

  Από την άλλη, θα είναι η πρόοδος. Και σε αυτήν αποτυπώνεται το…σχέδιο πτήσης του Μεγάρου Μαξίμου.

  Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, λοιπόν, θα ξεδιπλωθούν και άλλες πρωτοβουλίες που ανήκουν στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού πλάνου της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Τον πολιτικό διάλογο, εντός του θέρους, θα απασχολήσει, όπως δείχνει η κυβερνητική προδιάθεση, το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο θα ισχύσει από το 2022 και μόνο για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

  Αλλά και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πεδίο μίας ακόμα πολιτικής αντιπαράθεσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Αυτά τα δύο νομοσχέδια, μαζί με έτερα των υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, θα βρεθούν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιταχύνει το βηματισμό της για την έναρξη μεγάλων έργων ανά την Επικράτεια.

  Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου…ποντάρει και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Θεμέλιος λίθος είναι το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" που θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους, που προβλέπει ο "κουμπαράς" του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  Ένα σχέδιο, το οποίο θα… ξεδιπλώνεται μέσα από την επαφή με τους πολίτες και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχοντας ως αιχμή τα έργα υποδομής, την πράσινη ανάπτυξη, την απασχόληση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.  

  "Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια, τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα επτά ετών, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%", έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

  Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης είναι τα εξής:

  -Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη με θέμα: H κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

  - Παρουσίαση από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών.

  - Παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό, Παναγιώτη Τσακλόγλου και την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου, των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, β) Νομοσχέδιο για την παιδική προστασία.

  - Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Αναπτυξιακός νόμος: Ελλάδα 2.0, β) Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού και ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1.

  - Παρουσίαση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του  νομοσχεδίου για τη διάρθρωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας.

  - Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο, του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2017/2455, 2019/1995, σχετικά με τον φόρο προστιθέμενης αξίας κατά την εξ αποστάσεως πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

  - Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

  - Ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, για το νέο Πάρκο "Ανδρέας Λεντάκης" στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

  - Ενημέρωση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Μετανάστευσης 2021-2027.

  - Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την έγκριση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων.

  - Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Στέλιο Πέτσα, σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 42/30.9.2020 ως προς τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2021.

  - Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, σχετικά με την επιλογή Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και Προέδρου του Αρείου Πάγου.

  - Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την επιλογή Προέδρου και Αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

  - Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό, Στέλιο Πέτσα, σχετικά με την πρόταση για την επιλογή Διοικητή Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

  - Εισήγηση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σχετικά με τον καθορισμό της ετήσιας χορηγίας του Δημοσίου προς τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους.

  - Εισήγηση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, για τον απολογισμό και προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου: α) Παρουσίαση απολογισμού α’ εξαμήνου 2021, β) Έγκριση στόχων 2022, γ) Έγκριση αναθεωρήσεων Ενοποιημένου Σχεδίου Δράσης, δ) Παρουσίαση και έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ελλάδα Μπροστά 2.0.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ