Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 08:48

  Μητσοτάκης και Φον Ντερ Λάιεν ανακοινώνουν την έγκριση του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης

  Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και Φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Σχεδόν ένα χρόνο από τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια καταγεγραμμένη Σύνοδο Κορυφής, στη λήξη της οποίας έλαβε "πράσινο φως" από τους 27 ηγέτες το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα εισέρχεται και επίσημα στον…αστερισμό ενός μηχανισμού, ο οποίος ανοίγει νέες προοπτικές για την οικονομία και την ανάπτυξη.

  Στις έντεκα το πρωί και με φόντο την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να ανακοινώσουν την έγκριση του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ως το μέσο για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας, που θα παράξει, ταυτόχρονα, περισσότερο πλούτο για τη χώρα, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

  "Το σχέδιο καλύπτει όλη την Ελλάδα. Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα…Αρκούμαι να επισημάνω το μέγεθος των πόρων που θα κινητοποιηθούν συζητάμε για 57 δισεκατομμύρια ευρώ. Συζητάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα αλλάζει το υπόδειγμα της Ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντας τη σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος.

  Με ένα φορολογικό σύστημα που θα πρέπει να είναι φιλικό προς την ανάπτυξη, με σημαντικά έργα πνοής σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν και κοινωνικό πρόσημο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον...", είχε τονίσει ο πρωθυπουργός, στην ειδική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί για την παρουσίαση των πτυχών του ελληνικού προγράμματος.

  Μετά από συνεχή διαβούλευση περίπου εννέα μηνών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα υπουργεία και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων, διαμορφώθηκε ένα κείμενο 2.000 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από 112 έργα (από τα 200 που είχαν ενταχθεί αρχικά), 58 μεταρρυθμίσεις και τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους.

  Κάθε ένας από τους 18 άξονες του σχεδίου συνοδεύεται από μια σειρά ενδιάμεσων στόχων και ορόσημων που θα πρέπει να επιτυγχάνονται σε βάθος χρόνου, προκειμένου να συνεχίζεται η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

  Η στόχευση του προγράμματος είναι τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ από επιχορηγήσεις και δάνεια, να αυξηθούν στα 57,6 δισεκατομμύρια ευρώ με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων συνολικού ύψους 25,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι τα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων που έχει εξασφαλίσει και θα χρησιμοποιήσει στο σύνολό τους η χώρα μας αναμένεται να οδηγήσουν σε επενδύσεις υπερδιπλάσιου προϋπολογισμού, κινητοποιώντας πόρους συνολικού ύψους 31,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Όσον αφορά στο…αποτύπωμα του προγράμματος, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,15% κάθε χρόνο (πέρα από το σενάριο βάσης για κάθε έτος) έως το 2026.

  Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 20% το 2026 και η απασχόληση κατά 4%. "Το Μάρτιο του 2020, με μία τολμηρή επιστολή μαζί με άλλους οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες, θέσαμε για πρώτη φορά το ζήτημα του κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και για να οικοδομηθεί η επόμενη ημέρα.

  Εκείνη την εποχή πολλοί θεωρούσαν πρακτικά αδύνατη την προοπτική αυτή. Τέσσερις μήνες μετά γινόταν χειροπιαστή απόφαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου και σήμερα αποτελεί χειροπιαστή κατάκτηση 27 λαών της Ευρώπης με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή και τότε και σήμερα...

  Είναι ένα παράδειγμα του τρόπου, με το οποίο ένα τεράστιο πρόβλημα, μπορεί να μετατραπεί σε δρόμο για τη λύση δομικών αδυναμιών αλλά και απόδειξη ότι με μεθοδική προσπάθεια πέφτουν ταμπού", είχε επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Το εθνικό σχέδιο εδράζεται σε τέσσερις προτεραιότητες:

  - Την πράσινη ανάπτυξη.

  - Την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

  - Τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την προώθηση της καινοτομίας.

  - Τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογική αναβάθμιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

  Ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα μεταβούν στις έντεκα στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δηλώσεις. Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0" και θα ακολουθήσει συζήτηση του κ. Μητσοτάκη και της κ. Φον Ντερ Λάιεν. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν:

  - Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

  - Η δράση των Αναδασώσεων από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.

  - Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

  - Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

  - Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη. 

  - Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

  Στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης και η ομάδα διοίκησης του προγράμματος "Ελλάδα 2.0". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ