Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιουν-2021 09:54

  ΣΥΡΙΖΑ κατά Κυβέρνησης για ελληνοτουρκικά με νέο αφήγημα: Δεν έχει στρατηγική επίλυσης

  Οι στόχοι του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά

  Οι αιτιάσεις που απευθύνει εδώ και δυο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά, ήταν εντός συγκεκριμένου πλαισίου, περί "ελλείμματος στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος" απέναντι στην Άγκυρα. 

  Φράση που έχει επαναλάβει πλειστάκις ο κ. Τσίπρας και άπαντες αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ , εγκαλώντας την κυβέρνηση επί της ουσίας, για τακτική "βλέποντας και κάνοντας" στις προκλήσεις και τις εντάσεις της γείτονος. Ειδικώς πέρυσι το καλοκαίρι, όπου το 'θερμόμετρο" στο Αιγαίο χτύπησε κόκκκινο. 

  Η στρατηγική επίλυσης

  Τις τελευταίες λίγες ημέρες, αρχής γενομένης από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Όλγα Τρέμη και την επισήμανσή του ότι η επιδίωξη λύσης με την Τουρκία είναι η ενδεδειγμένη κίνηση για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος ( πέρασε γενικώς στα "ψιλά"), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει... αλλάξει πίστα στις επικρίσεις του. 

  Από την μομφή προς την Κυβέρνηση πως δεν έχει "στρατηγική με αρχή , μέση και τέλος" απέναντι στην Άγκυρα, βαθμηδόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει αφήγημα για τα ελληνοτουρκικά και χρεώνει στην Κυβέρνηση πλέον όχι το ότι δεν έχει σαφή στρατηγική αλλά το ότι δεν έχει στρατηγική επίλυσης με την Τουρκία.

  Είναι τροχιοδεικτικές οι χθεσινές αναφορές του στη συνέντευξη που παραχώρησε στο  Star. 

  Είπε για το πρώτο τετ α τετ του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο πως δεν έχει υψηλές προσδοκίες διότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να επιδιώξει λύση με την Τουρκία αλλά να ... "πετάξει το τενεκεδάκι προς τα κάτω, στο δρόμο". Συνέδεσε μάλιστα την προοπτική επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών με τη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Άγκυρα , μιλώντας για "στριμωγμένη" τουρκική κυβέρνηση από τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της,   με την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και την έλευση Μπάιντεν.  

  Προσφυγή σε Χάγη

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δε, απερίφραστα, έθεσε αντιπαραθετικά με την Κυβέρνηση τη δική του πρόταση για αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών. 

  "Δεν θα απέφευγα να θέσω επί της ουσίας τα μεγάλα ζητήματα και την προοπτική της επίλυσης της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη Χάγη με βάση το διεθνές Δίκαιο και με κόκκινες γραμμές, σαφείς κόκκινες γραμμές. Την κόκκινη γραμμή της Συνθήκης της Λωζάννης, το γεγονός ότι δεν μπορεί κανείς να μιλά για γκρίζες ζώνες ή για αποστρατικοποίηση των νησιών", επεσήμανε και δη εμφατικά, ο κ. Τσίπρας , περιγράφοντας ως ήσσονος σημασίας ( μακροπρόθεσμα) το κέρδος από την εξασφάλιση ενός θερινού μορατόριουμ με τον Ερντογάν, προκειμένου να κερδίσουμε ένα "ήσυχο" καλοκαίρι και να μην ζήσουμε επανάληψη του περσινού Ιουλίου, όταν περάσαμε "ξυστά" από ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

  Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξάλλου, όπερ το επαναδιατύπωσε και χθες, ο πρωθυπουργός δεν δύναται να ακολουθήσει στρατηγική επίλυσης της βασικής διαφοράς μας με την Άγκυρα λόγω "περιορισμών" που θέτουν οι εσωκομματικές της "τάσεις".

  Επανέφερε δε και την γνωστοποιημένη πρότασή του να συνδεθεί η ειδική τελωνειακή σχέση που ζητεί ο Ερντογάν από την ΕΕ με τα ελληνοτουρκικά, ως είχε ζητήσει σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών : "θα πρέπει η χώρα να συνδέσει την προοπτική αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας με δυο βασικά ζητήματα: την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προοπτική της Χάγης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη", ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

  Επ αυτού δε χθες, ισχυρίστηκε πως εάν "το πάρει αυτό η Τουρκία ( σ.σ την ειδική σχέση με ΕΕ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δεσμεύσεις για να προχωρήσει στην επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου, τότε εμείς θα είμαστε χαμένοι. Και επίσης θα έλεγα ότι μέσα από συζητήσεις χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, μόνο η Τουρκία κερδίζει".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ