Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Ιουν-2021 09:02

  Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Οι διαφορές είναι εδώ - Βήμα για "ήρεμα νερά" το καλοκαίρι

  Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Οι διαφορές είναι εδώ - Βήμα για "ήρεμα νερά" το καλοκαίρι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μετά από σχεδόν 18 μήνες εντάσεων και προκλήσεων, από την πλευρά της γείτονος, που είχαν ως απαρχή την κρίση στον Έβρο και την "εργαλειοποίηση" του προσφυγικού-μεταναστευτικού και ως συνέχεια την έξοδο του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο και το πλέον θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετιών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν χθες στην…καρδιά των Βρυξελλών. 50 λεπτά.

  Τόσο διήρκεσε το…ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στη λήξη του οποίου, αν μη τι άλλο, δημιουργούνται προσδοκίες για βήματα προς την αποκλιμάκωση της έντασης και για "ήρεμα νερά" τους θερινούς μήνες που ακολουθούν.

  Οι διαφορές, έτσι κι αλλιώς, παραμένουν. Ήταν και είναι υπαρκτές ανάμεσα στις δύο χώρες. Ωστόσο, η αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο, είχε ως αποτύπωμα, πέραν του καλού κλίματος, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, τη συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί.

  Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις.

  Η Αθήνα, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε, τελικά, με την παρουσία του πλέον έμπιστου συνεργάτη του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν και της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, εξακολουθεί να ζητεί από τη γείτονα συνέχεια και συνέπεια.

  Συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση λόγων και έργων, που πυροδότησαν σειρά εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το Αιγαίο. Τα μηνύματα εστάλησαν, για μία ακόμα φορά, εμφατικά προς την Άγκυρα, η συμπεριφορά της οποίας θα κριθεί σε δέκα ημέρες από σήμερα.

  Όταν, στις Βρυξέλλες… σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των "27" ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι, πλέον, το…μπαλάκι στο τερέν της Τουρκίας, προκειμένου να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η επιλογή της αποκλιμάκωσης είναι "καθαρή" και όχι μία ακόμα κίνηση τακτικής.

  Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, με το πέρας της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν "εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης".

  Πέραν αυτών των ζητημάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κρίσιμο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. "Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020".

  Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

  Ιδιαίτερα σημαντική, πάντως, για την Αθήνα και τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα η κυβέρνηση θεωρείται η αναφορά στη δεύτερη παράγραφο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

  "Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις όταν απειλείται η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός συμμάχου ή όταν βρίσκονται σε κίνδυνο οι θεμελιώδεις μας αξίες και αρχές", επισημαίνεται, με την ερμηνεία να…ακουμπά, σύμφωνα με παρατηρητές και την απειλή από το εσωτερικό της Συμμαχίας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ