Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Ιουν-2021 20:25

  Αντικίνητρα για μη εμβολιασμένους και "πειθώ" ζητεί ο Τσίπρας αντί υποχρεωτικού εμβολιασμού

  Αντικίνητρα για μη εμβολιασμένους και 'πειθώ' ζητεί ο Τσίπρας αντί υποχρεωτικού εμβολιασμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:09

  Της Νίκης Ζορμπά

  Να προσπαθήσει όλο το πολιτικό σύστημα να "πείσει" τους πολίτες να εμβολιαστούν και όχι να καταφεύγει η κυβέρνηση σε πρόωρο άνοιγμα της συζήτησης περί υποχρεωτικότητας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας δια τηλεοπτικής του παρέμβασης (Star).

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ίδιο πλαίσιο, άφησε ένα "παράθυρο" συναίνεσης για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, ενώ πρόκρινε αντί των διευκολύνσεων σε εμβολιασμένους, την επιβολή "αντικινήτρων" στους μη (να απαιτούνται π.χ. διαρκή rapid test προκειμένου να εισέρχονται σε δημόσιο χώρο).

  Για το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, εμφανίστηκε με μειωμένες προσδοκίες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το πολύ-πολύ που θα μπορέσει να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα θερινό μορατόριουμ.

  Από κει και πέρα, η συνέντευξη του κ. Τσίπρα είχε πλήρες πολιτικό μενού, με τον ίδιο να επαναλαμβάνει εφ όλων των πεδίων την κριτική του προς την Κυβέρνηση, ενώ μιλώντας για επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα, ανέφερε πως "δεν θα αφήσουμε ούτε τον κ. Μητσοτάκη ούτε την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί" και πως θα προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιήσει τους πολίτες στην κατεύθυνση του αιτήματος... άλλης κυβέρνησης.

  Για εκλογές πάντως, ο ίδιος δεν  τις ζήτησε, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει ακόμα το ενδεχόμενο. 

  Σταχυολογώντας τις απαντήσεις του, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων για:

  Ελληνοτουρκικά

  Ο κ. Μητσοτάκης δεν εκμεταλλεύεται το μομέντουμ που η Τουρκία είναι οικονομικά στριμωγμένη. Αν η Τουρκία πάρει αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, η Τουρκία χωρίς δεσμεύσεις επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα, τότε εμείς θα είμαστε χαμένοι. Μέσα από συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα μόνο η Τουρκία κερδίζει, γιατί παριστάνει το καλό παιδί. 

  Συμφωνία Πρεσπών

  Εάν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών όλες οι χώρες του κόσμου και οι σχολιαστές θα έλεγαν παίζει η "Μακεδονία", τώρα λένε ότι παίζει η Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι μία κατάκτηση. Ακόμα και το σήμα για το όνομα της Ομοσπονδίας θα μπορούσε να είχε αλλάξει βάσει της Συμφωνίας αν η κυβέρνηση είχε εγκαίρως πιέσει. Ορθώς ο κ. Δένδιας διαμαρτυρήθηκε αλλά έπρεπε να έχει φροντίσει πιο έγκαιρα, διότι κατόπιν εορτής δεν έχει νόημα. Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση δρα ενοχικά, εδώ δεν φέρνει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος της χώρας, γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, τον κ. Σαμαρά και άλλους βουλευτές.

  Πανδημία

  Αυτό που δεν αποτιμάται είναι ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε σχεδόν 400 απώλειες και στη δεύτερη πάνω από 12.000, 31 φορές περισσότερες απώλειες. Και ότι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είχαμε θνητότητα γύρω στο 60%, ενώ ο ευρωπαϊκός μ.ο. είναι στο 30-35%. Δεν ήταν μόνο η ΜΕΘ του Αγρινίου που είχε 100% θνητότητα, άλλες έξι πόλεις της χώρας (Πύργος, Κέρκυρα, Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα). Αυτό για όσους λένε ότι τα κάναμε όλα καλά.

  Εμβολιασμοί 

  Αυτή τη στιγμή πάνω από το 70% του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένοι. Δεν νομίζω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε συζήτηση για τα προνόμια του 30%. Με τόσο χαμηλά ποσοστά είναι άστοχο να ανοίγει αυτή η συζήτηση.

  Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να πείσουμε αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Αυτό είναι μεγαλύτερο κίνητρο από το να ξέρει ότι θα μπει σε ένα μπαράκι ή ένα εστιατόριο. Οι μη εμβολιασμένοι ίσως να πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους με τεστ πριν μπουν σε δημόσιο χώρο.

  Το κρίσιμο είναι να πείσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. 

  Είναι δύσκολη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε κατηγορίες εργαζομένων γιατί προσκρούει στον πυρήνα της αυτοδιάθεσης. Αλλο πράγμα βέβαια να μιλάμε για ειδικές κατηγορίες και άλλο για τον γενικό πληθυσμό. Προτιμώ να πείσουμε τους Πολίτες από να τους εξαναγκάσουμε.

  Φοβάμαι μία διαδικασία μιθριδατισμού, μην συνηθίσουμε σιγά σιγά στην "αναγκαιότητα" παραβίασης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Άρα, ας αξιοποιηθεί η καμπάνια εκατομμυρίων που έδωσε η κυβέρνηση στα Μέσα, γιατί δεν έχουν πειστεί οι πολίτες; Όλοι οι πολιτικοί με εξαίρεση τον Βελόπουλο είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, δίνουμε μάχη. 

  Οικονομία

  Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία ελπίδα. Ωστόσο το κρίσιμο είναι αν θα υπάρξει έγκαιρη απορρόφηση και δεύτερον αν τα χρήματα αυτά θα δοθούν για αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη ή θα δοθούν για άλλη μια φορά σε δέκα επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας. Αν η ανάπτυξη μετά από ύφεση 8,5% θα είναι συμπεριληπτική. Ο εργαζόμενος θα δει μείωση ή αύξηση μισθού; Με το νέο νομοσχέδιο θα δει μείωση. Θα αφορά τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που κινδυνεύει με λουκέτο; Αν θα αφορά τον ελεύθερο επαγγελματία, τον αυτοαπασχολούμενο. 

  Εργασιακό 

  Ο κ. Μητσοτάκης φέρνει την πιο βαθιά επιθυμία του ΣΕΒ και του ΔΝΤ που δεν κατάφεραν να φέρουν οι άλλες κυβερνήσεις των μνημονιακών χρόνων. Ο ΣΕΒ διαμαρτύρεται για τα μάτια του κόσμου. Το λέω και το πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια σε αυτούς που τον στήριξαν.

  Εμείς όχι μόνο θα ανατρέψουμε αυτό το νομοσχέδιο αλλά θα επεκτείνουμε και τη στήριξη στον κόσμο της εργασίας. 

  Με ρωτάτε αν υπάρχουν θετικά άρθρα; Ξέρετε την παροιμία που λέει "να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι;". Τα λίγα θετικά άρθρα στο εργασιακό είναι ο φερετζές για να καλύψει μια πολύ μεγάλη αμαρτία. 

  Ο κ. Μητσοτάκης λέει είναι παρωχημένο το 8ωρο και το κάνει 10ωρο με ίση αμοιβή. Και αυξάνει τον αριθμό των νόμιμων υπερωριών. Και φέρνει προϋποθέσεις για να δουλεύει ο εργαζόμενος και Κυριακή, να γίνει λάστιχο.

  Πώς θα λύσουμε το δημογραφικό; Όταν θα βάζουμε τα νέα ζευγάρια να δουλεύουν δεκάωρα και Κυριακές; Πώς θα κάνουν οικογένεια, πώς θα στηριχθούν; Μας ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας ή τα κέρδη μονάχα κάποιων επιχειρηματιών;

  Η αντίληψή τους είναι ότι θα γίνει πιο δυνατή η οικονομία χαμηλώνοντας τους μισθούς και ελαστικοποιώντας τις σχέσεις εργασίας. Δεσμευόμαστε όχι μόνο ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα ανατρέψει όσα περνάει σήμερα ο κ. Χατζηδάκης, αλλά θα έρθουμε να επεκτείνουμε την προστασία των εργαζομένων. Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική εάν δεν στηρίξει την εργασία. 

  Πανελλήνιες

  Τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μία αλλαγή που θέτει εμπόδια για 30.000 παιδιά που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ. Μειώνει τους εισακτέους φέτος για να ευνοήσει ιδιοκτήτες κολεγίων που θα δουν μεγάλη πελατεία 30.000 παιδιών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε να απαντήσει γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Μετά τις πανελλαδικές θα επιμείνω και θα αναγκάσω τον κ. Μητσοτάκη να έρθει να απαντήσει. 

  Αυτός που παίρνει 2,5 θα μπορεί να μπει σε ένα κολέγιο αν έχει λεφτά ο πατέρας του, να πάρει ένα πτυχίο και με βάση όσα ψηφίζει ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ισότιμο των ΑΕΙ. Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Κεραμέως δεν έχουν περάσει ούτε έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι παιδιά του κολεγίου, δεν έδωσαν καν πανελλαδικές, πήγαν στο εξωτερικό. Δεν έχουν επίγνωση ούτε τι είναι να δίνεις εξετάσεις ούτε καν ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, το υποτιμούν.

  Καλογρίτσας - Παππάς

  Δεν είχα ποτέ ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Καλογρίτσα. Μια φορά τον είχα δει. 

  Θα έπρεπε να έχει τερματιστεί αυτή η προανακριτική-φιάσκο όταν η ΤτΕ έβγαλε την έκθεση για τη ροή του χρήματος. 

  Να ξέρετε κ εσείς και όσοι μας ακούν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συλλογική στρατηγική και αποφάσεις. Δεν είναι σωστό να τις προσωποποιούμε. Άλλη κυβέρνηση προσπάθησε ποτέ να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο; 

  Δάνεια κομμάτων 

  Αν είχατε κάποιον ο οποίος γεννά όχι 30 εκατ. χρέη στην επιχείρησή του, αλλά 500.000, θα τον επιλέγατε για διαχειριστή της πολυκατοικίας σας; Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε εξυγίανση των οικονομικών του κόμματός του το 2016 και κάθε χρόνο φορτώνει τον Έλληνα φορολογούμενο με 30 εκατ. ευρώ, 128 εκατ. σε πέντε χρόνια. Κρύβεται γιατί δεν έχει επιχειρήματα. Ξέρετε άλλη επιχείρηση με χρέη 50.000 ευρώ, όχι 30 εκατ. το χρόνο, που να έχει ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα, που να μην απειλείται με λουκέτο;

  Ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστούσε 9 εκατ. ευρώ, σήμερα δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Δεν μπορεί εμείς να κάνουμε χρηστή διαχείριση και η ΝΔ να έχει καταγραφεί για το 2019 ως το κόμμα που παρότι υπερχρεωμένο έκανε την ακριβότερη διαφήμιση με βάση τα στοιχεία της Google στο διαδίκτυο.

  Εκλογές

  Ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει την πιθανότητα να πάει σε εκλογές, γιατί γνωρίζει ότι η πολιτική του θα παράξει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια.

  Με την πανδημία αναγκάστηκε να εφαρμόσει μία πολιτική επιδοματική έξω από το πρόγραμμά του. Τώρα αρχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του, με τον πτωχευτικό, το εργασιακό, το ασφαλιστικό, τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει και ο μέσος πολίτης τι σημαίνει κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  Τώρα μπαίνουμε στην πολιτική κανονικότητα. Δέσμευσή μου ότι δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Θα βρισκόμαστε και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτήν, να συσπειρώσουμε τους πολίτες, να αναδείξουμε την αλήθεια.

  Η καλύτερη δημοσκόπηση κάθε φορά είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για να διεκδικήσουν μία εναλλακτική για τη χώρα. Χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ