Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Ιουν-2021 14:59

  Θέμα άρσης των περιορισμών για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έθεσε ο Μητσοτάκης στον Τζόνσον

  Μητσοτάκης Τζονσον ΝΑΤΟ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Θέμα άρσης των περιορισμών για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Μπόρις Τζόνσον.

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Βρετανός ομόλογός του συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώνει τον κ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μη γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης. Τόνισε, επίσης, ότι τα όποια επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-ΗΒ, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα "ΝΑΤΟ 2030". Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, το Νοέμβριο στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχτηκε.

  Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ράμα για Χάγη

  Οι διμερείς σχέσεις καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

  Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η Ε.Ε. έχει θέσει προς την Αλβανία.

  Από την πλευρά του, ο κ. Ράμα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον συνεχάρη για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023.

  Διαβάστε ακόμα: 

  Κ. Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

  * Κ. Μητσοτάκης: Η σταθερότητα στο μέλλον προϋποθέτει επένδυση στο παρόν

  * Επικοινωνία Αναστασιάδη-Μητσοτάκη ενόψει συνάντησης με Ερντογάν - Τι ζήτησε ο Κύπριος ΠτΔ
   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ