Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιουν-2021 10:18

  Από τον δρόμο πίσω στη Βουλή ο Τσίπρας και όχι μόνο για το εργασιακό

  τσιπρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Ευφορία επικρατεί στις τάξεις της Κουμουνδούρου για τη χθεσινή συμμετοχή στα συλλαλητήρια απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο (ανεξαρτήτως της συμμετοχής στην απεργία για την οποία το γαλάζιο στρατόπεδο "δίνει" μικρή συμμετοχή). Αποτυπώνεται η χαρά άλλωστε και στα χθεσινά φωτογραφικά ενσταντανέ του Αλέξη Τσίπρα από την παρουσία του στις κινητοποιήσεις. 

  Στις κινητοποιήσεις αυτές με όρους κινητοποιήσεων στον δρόμο πόνταρε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαρχής προκειμένου να "ζυγίσει" με έναν τρόπο τον όγκο των αντιδράσεων (ήτοι του πολιτικού κόστους) που θα υποστεί η κυβέρνηση από το νομοσχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Η μάχη πλέον μεταφέρεται στην Βουλή την προσεχή εβδομάδα με αποκορύφωμα την 17 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. 

  Σε αναμονή βρίσκεται η Κουμουνδούρου προσδοκώντας και σε "γαλάζιες" αντιδράσεις απέναντι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο (θα εξυπηρετούσε μια επανάληψη του κλίματος για το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας για παράδειγμα στο οποίο δεν υπήρξαν μόνον "διαρροές" αλλά και καθαρές αντιδράσεις στην κατεύθυνση της αποδόμησής του). Η κυβέρνηση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, περνώντας στην αντεπίθεση και έχοντας μετρήσει τις κοινοβουλευτικές της δυνάμεις. Επιμέρους κριτική και προβληματισμός έχει διατυπωθεί μεν (πχ από την γαλάζια βουλευτή Άννα Ευθυμίου), χωρίς απειλή καταψήφισης του νομοσχεδίου όμως. Παραδοσιακά άλλωστε στον ΣΥΡΙΖΑ μεγεθύνουν τις διαφωνίες που διατυπώνονται από κυβερνητικούς βουλευτές σε σειρά πρωτοβουλιών, αναζητώντας "ρωγμές" εκεί όπου -ακόμη και αν υπάρχουν- δεν πρόκειται να εκδηλωθούν, τουλάχιστον όχι απειλώντας την κυβερνητική συνοχή. 

  Γεγονός οξύμωρο, αν σκεφτεί κανείς πως η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας υπαρκτά και δύσκολα ρήγματα στο εσωτερικό της προς διαχείριση, διέψευδε επί πέντε χρόνια τις αντιπολιτευτικές τότε εκτιμήσεις ότι "πέφτει" από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της. 

  Επιμονή για δάνεια

  Από τον δρόμο πάντως, ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στη Βουλή καθώς ενδιαμέσως και έως την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, αναμένεται να πραγματοποιήσει παρέμβαση στη Βουλή για να κρατήσει "ζεστά" και τα άλλα ζητήματα που σηκώνει το κόμμα του, με αιχμή τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 

  Μπορεί η "μητέρα των μαχών" να έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το εργασιακό νομοσχέδιο αλλά έως και την προσεχή εβδομάδα που ψηφίζεται θα έχει δείξει τα όριά της (σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την άμεση πολιτική αξιοποίηση). 

  Εξ ου και ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στην πάγια κριτική του προς τον πρωθυπουργό ότι "κρύβεται" και δεν εμφανίζεται στη Βουλή για να απαντήσει στις ερωτήσεις που του έχει θέσει ο ίδιος. Η τελευταία και πρόσφατη αφορά στα δάνεια της Ν.Δ.. Ζήτημα το οποίο έχει αποφασίσει η Κουμουνδούρου να αξιοποιήσει αντιπολιτευτικά κρατώντας το ψηλά στην αντιπολιτευτική της ατζέντα, κατά το δυνατόν περισσότερο. 

  Είναι ένας τρόπος (από τους διαφόρους που αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να "λαβώσουν" τη δημοσκοπική υπεροχή που απολαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη που του παρέχουν οι πολίτες στη διαχείριση οικονομικών θεμάτων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπολείπεται στα δημοσκοπικά ευρήματα κατά (πάρα) πολύ. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ