Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιουν-2021 09:10

  Στην τελική ευθεία η κυβέρνηση για τη "μάχη" της Ολομέλειας περί των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

  Στην τελική ευθεία η κυβέρνηση για τη "μάχη" της Ολομέλειας περί των εργασιακών μεταρρυθμίσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στην…τελική ευθεία για την κοινοβουλευτική "μάχη", που σχετίζεται με τη μεταρρύθμιση του εργασιακού, εισέρχεται η κυβέρνηση. Στον απόηχο των χθεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων, για τις οποίες στελέχη σημειώνουν πως "η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά μικρή, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος δεν υιοθετεί τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, ούτε τις πρακτικές των συνδικάτων", η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην ερχόμενη εβδομάδα, όταν και στην Ολομέλεια θα έρθουν προς ψήφιση οι προωθούμενες αλλαγές.

  Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, προκειμένου, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr, κυβερνητικοί παράγοντες "να γίνει ξεκάθαρο ποιοι είναι αυτοί που τάσσονται κατά των ρυθμίσεων που είναι υπέρ των εργαζομένων".

  Μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις, πάντως και αναφορές, είναι εμφανές ότι το κυβερνητικό "στρατόπεδο" περνά και πάλι στην αντεπίθεση, θέτοντας στο στόχαστρό του τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και εγκαλεί για "τυφλή αντιπολίτευση", "ανέξοδη σύγκρουση" και "αναμάσημα ατεκμηρίωτων συνθημάτων".

  Μάλιστα, όπως έπραξε και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, κατά τις οποίες στη Βουλή ήρθαν κομβικές για τον κεντρικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός θα δώσει το "παρών" στην Ολομέλεια, προκειμένου να τοποθετηθεί για τις ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου, αναδεικνύοντας τις αλλαγές που αυτό φέρνει.

  "Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία του ΄80. Προφανώς, δεν μπορούμε να πάμε στην επόμενη δεκαετία και στις επόμενες δεκαετίες με νομοθεσία του 1980. Δίνει λύσεις σε ζητήματα της πραγματικής ζωής και των πραγματικών εργαζομένων. Δε μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις εξελίξεις.

  Έρχεται σε πραγματικές συνθήκες να αντιμετωπίσει φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, αδήλωτων ή απλήρωτων υπερωριών, που όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν. Θεσμοθετεί νέες άδειες, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στους χώρους εργασίας.

  Και δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο -εφόσον το θελήσει-  να διευθετήσει το χρόνο εργασίας, για να συμφιλιώσει ή να ισορροπήσει την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή", τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

  Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απορρίπτει:

  -Την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η "μαύρη" ή η υποδηλωμένη εργασία, καθώς και οι απλήρωτες υπερωρίες.

  -Την άδεια πατρότητας 14 ημερών, τη γονική άδεια για δύο μήνες που θα δικαιούνται και οι δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ, την πενθήμερη άδεια φροντιστή, τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών και την απαγόρευση απόλυσης πατέρα για έξι μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του.

  -Τη θέσπιση δικαιώματος του εργαζομένου να "αποσυνδέεται" ψηφιακά από τη δουλειά του.

  -Την αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

  -Την υποχρέωση του εργοδότη να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, να ενημερώνει τους εργαζομένους σχετικά με τους κινδύνους, τα μέτρα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, να συντρέχει τις δημόσιες αρχές κατά την εξέταση συναφών καταγγελιών.

  -Την αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και την εξίσωσή τους με εκείνη των υπαλλήλων.

  "Ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα συνδικάτα, μιλούν για κάποιο άλλο νομοσχέδιο που δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό τους. Οι ισχυρισμοί τους για κατάργηση του οκταώρου συνιστούν χονδροειδές και παντελώς ανεδαφικό ψέμα. Αντιθέτως, το οκτάωρο διασφαλίζεται με το άρθρο 55. Είναι τουλάχιστον άλογη η καταγγελία ότι θα ήταν δυνατή η κατάργηση του οκταώρου σε μία χώρα της Ε.Ε., όταν υπάρχουν σαφείς προβλέψεις στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και κατοχύρωσή του στην εθνική νομοθεσία. Το  βασικό πρόβλημα στην ελληνική αγορά εργασίας, αντίθετα, είναι η εφαρμογή, καθώς επί χρόνια το οκτάωρο παραβιάζεται στην πράξη. Το ίδιο συμβαίνει με τις υπερωρίες και την υπερεργασία που πολύ συχνά δεν πληρώνονται στον εργαζόμενο", σχολιάζουν παράγοντες της κυβέρνησης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ