Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιουν-2021 09:16

  Διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους - Στον ορίζοντα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

  Διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους - Στον ορίζοντα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μέσα από ένα… ντεμαράζ δημόσιων τοποθετήσεων, σε διάστημα ολίγων ωρών, που είχε στον "πυρήνα" του τη στρατηγική για την ασφαλή μετάβαση στη μετά Covid-19 εποχή, ο πρωθυπουργός οριοθέτησε τα μεγάλα στοιχήματα που ανοίγονται στον ορίζοντα μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου.

  Στην κυβέρνηση εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς που καταγράφει η επιχείρηση "Ελευθερία", ωστόσο τα δεδομένα και οι κεντρικές στοχεύσεις αλλάζουν, εξακολουθητικά, επίπεδο. Και το πλέον κομβικό κυβερνητικό "θέλω" σε αυτήν την πορεία των επόμενων εβδομάδων, που θα ορίσει το πέρασμα προς την πολυπόθητη ανάκαμψη, σχετίζεται με την περαιτέρω άνοδο των ποσοστών του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και σε κρίσιμες ηλικιακά ομάδες. Μία άνοδος που θα θέσει εκτός πλάνου κάθε ενδεχόμενο νέας πίεσης στο εθνικό σύστημα υγείας, θα χτίσει, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, το περιλάλητο τείχος ανοσίας και θα δώσει, επιτέλους, σταθερότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, χωρίς τα "άνοιξε-κλείσε" δραστηριοτήτων, όπως στα πρώτα κύματα της πανδημίας, που έθεταν σε… Συμπληγάδες την πραγματική οικονομία.

  Η κυβερνητική στρατηγική, η οποία θα ξεδιπλώνεται σε βάθος χρόνου, έχει στο…DNA της δύο σημαντικά ορόσημα. Το πρώτο σχετίζεται με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χωρίς να αποκλείεται αυτή η υποχρεωτικότητα να επεκταθεί και σε έτερους επαγγελματικούς κλάδους, όπως τα σώματα ασφαλείας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. "Σε λίγο, βέβαια, ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πολύ σύντομα, μετά από αίτημα μου θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής. Και η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της θα αποφασίσει με ευαισθησία, αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.

  Και αυτή η γνωμοδότηση είναι πιθανό να φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου, μετά από την αναγκαία δημόσια συζήτηση, να αποτελέσει την… πυξίδα για τις τελικές κυβερνητικές αποφάσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει, πάντως και η παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία τοποθετήθηκε για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

  "Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας  των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα  μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό, όπως αναφέρατε και εσείς.  Όσο περισσότερο ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή  με ευρύτερες κατηγορίες του πληθυσμού  τόσο τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Και σίγουρα είναι μια συζήτηση το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού,  αλλά η επιβολή υποχρεώσεων προκειμένου να μην θίξουμε ακριβώς αυτή την έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης και της αίσθησης της κοινωνικής ευθύνης, νομίζω ότι είναι αυτονόητη", σημείωσε η κα Σακελλαροπούλου.

  Στο…τραπέζι οι "διευκολύνσεις".

  Το δεύτερο ορόσημο σχετίζεται με το κομμάτι που ονομάζεται διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους…Διευκολύνσεις που, εκτιμάται, ότι θα δώσουν επιπλέον κίνητρα στους επιφυλακτικούς με τα εμβόλια συμπολίτες μας να κλείσουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν. Ο πρωθυπουργός άνοιξε και επίσημα τη σχετική συζήτηση, στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο μέχρι να εισέλθουμε στην τελική ευθεία των σχετικών ανακοινώσεων, θα μεσολαβήσουν κάποιες εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω θα έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

  "Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, ότι δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκπέμποντας μήνυμα και προς τη νέα γενιά να συμμετάσχει μαζικά στον εμβολιασμό της κοινότητας.

  Πέρα από την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά δρώμενα, σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, καθώς και στα γήπεδα, με την έναρξη των επόμενων πρωταθλημάτων. Οι όποιες αποφάσεις, βέβαια, θα ληφθούν στις αρχές του Φθινοπώρου, προκειμένου να δοθεί σε όλους τους πολίτες ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου θα κλείνουν τα "ραντεβού" τους στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Κ. Μητσοτάκης: Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων συμπολιτών μας θα ανοίξει σύντομα

  * Κ. Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ