Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 13:13

  Κ. Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών

  Κ. Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:44

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Το άνοιγμα της συζήτησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και από το βήμα της Βουλής.

  "Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Βουλη.

  Με την επισήμανση ότι η ελπίδα για το τέλος της πανδημίας μπορεί και πρέπει να μετατραπεί στην αρχή μιας νέας εθνικής συμφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε επίσης πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τον δημιουργικό ρόλο που τους ανήκει και να συμβαδίσουν, μαζί με την υπόλοιπη χώρα, προς τα εμπρός.

  "Οι προκλήσεις του μέλλοντος δεν αντέχουν τις αντεγκλήσεις του παρελθόντος ούτε και η φωτεινή πραγματικότητα τις σκοτεινές προσεγγίσεις. Θα καλούσα, λοιπόν, όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει τον δημιουργικό ρόλο που της ανήκει και να συμβαδίσει μαζί με την υπόλοιπη χώρα προς τα μπροστά… Δεν ξεχνώ τις τυφλές καταγγελίες, με επικλήσεις ψεύτικων ή και επιλεκτικών στοιχείων, με μία μικρόψυχη αμφισβήτηση ανοιχτή στην κατηγορία ότι μετατρέπεται σε υγειονομικό σαμποτάζ. Πότε με το ρίσκο των διαδηλώσεων, πότε με την υποτίμηση ακόμα και του ίδιου του εμβολίου. Ηχούν ακόμα τα λόγια ότι δε θα πιάσουμε το όριο των 25.000 εμβολιασμών την ημέρα, όταν η χώρα σταθερά ακουμπά σήμερα τους 100.000… Ηχούν ακόμα τα λόγια και οι ανεύθυνες κουβέντες για ξεστοκάρισμα εμβολίων. Ο χλευασμός των self test και ύπουλη διασπορά φημών για μη εγκεκριμένες θεραπείες, τις οποίες η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεν παρέχει στους πολίτες… Όλα αυτά είναι γνωστά, όπως γνωστός είναι και ο χλευασμός του ίδιου του πιστοποιητικού ως πιστοποιητικό επιπολαιότητας και ανικανότητας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

  "Σε όλα αυτά, ας  βάλουμε μία τελεία. Νομίζω το έχετε αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση για την πανδημία γίνεται τελικά αντιπολίτευση στη Χώρα. Όλα αυτά πρέπει να μείνουν πίσω μας, μαζί με την πανδημία. Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει αντίδοτο της ανοησίας καθώς δεν έχουμε περιθώριο για άλλους διχασμούς… Η αντιμετώπιση του ιού με τα καλά της με τις δυσκολίες της είναι μία νίκη συλλογική", πρόσθεσε.

  Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κύρωση του πιστοποιητικού θα είναι μία ενωτική ψήφος στις επιτυχίες και στις δυνατότητες της Ελλάδας. "Θα είναι μία διακομματική έγκριση σε ένα σημαντικό εργαλείο που διευρύνει την ατομική ελευθερία και δίνει τελικά ώθηση στην οικονομία. Θα είναι ένα αισιόδοξο σύνθημα για μία καινούργια δυναμική πορεία της πατρίδας μας… Τρία είναι τα στοιχεία που θα εστιάσουμε. Στο εμβόλιο, στη χρήση του πιστοποιητικού και στο σχέδιο Ελλάδα 2.0, που θα οδηγήσει στη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και στην ευημερία της κοινωνίας…”, τόνισε.

  "Οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν σταμάτησαν ποτέ και τώρα είμαστε στην αφετηρία μεγάλων αλλαγών της επόμενης διετίας, αλλά με ορίζοντα δεκαετίας. Ήδη, η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν επτά δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης. Έρχεται δεύτερη στην Ευρώπη στην απορρόφηση πόρων του τρέχοντος ΕΣΠΑ και είναι έτοιμη να υποβάλει από τους πρώτους το σχέδιό της για το επόμενο ΕΣΠΑ… Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας. Να αφήσουμε τον άνεμο της προόδου να ξεδιπλώσει τα πανιά του και να δουλέψουμε, επιτέλους, ενωμένοι προς τα εκεί που δείχνει η πυξίδα του αύριο. Με λίγα λόγια, αργά αλλά σταθερά, γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, επεσήμανε στην ομιλία του:

  - Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί μία ισχυρή και στέρεη γέφυρα προς την εποχή μετά την Πανδημία… Η εφαρμογή του έρχεται να συμπληρώσει τα πολλά που έγιναν στον τόπο μας τους τελευταίους 16 μήνες. Όπως όλες οι χώρες έτσι και εμείς θρηνήσαμε πολλές απώλειες. Όμως, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα…

  - Είναι εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όσων συμπολιτών μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έκαναν το εμβόλιο. Και δεν το έκαναν από επιλογή…

  - Έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ο αριθμός των εμβολιασμών κινείται περίπου στις 100.000 την ημέρα. 1% του ελληνικού πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε ημέρα μέσα από την επιχείρηση Ελευθερία. Είναι ένα πανελλήνιο εγχείρημα, χωρίς προηγούμενο, που συνδυάζει, όπως όλοι έχουν διαπιστώσει, την τεχνολογία με το χαμόγελο από την άλλη… Θα σας παρακαλούσα να συνδράμετε, ώστε οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό με κάποιο σκεπτικισμό, να αυξήσουν τη συμμετοχή τους οι πολίτες στη διαδικασία, ώστε να μην έχουμε πρωτοπόρους και να μην έχουμε και ουραγούς.

  - Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο. Και είναι ο μαζικός εμβολιασμός που θα αποκλείσει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Μόνο έτσι θα προστατεύσουμε την υγεία, την εθνική οικονομία αλλά και τη φήμη της χώρας μας. Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό…

  - Σε λίγο και ως προς το ζήτημα των εμβολιασμών, την πειθώ θα τη διαδεχθεί η επίσημη θέση της Πολιτείας για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Πολύ σύντομα, μετά από αίτημά μου, θα γνωμοδοτήσει δημόσια η επιτροπή βιοηθικής και η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση της, θα αποφασίσει με ευαισθησία αλλά και με σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία… Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες, θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις που μπορεί να έχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι. Είναι μία συζήτηση που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία της θα είναι η χρονική εκείνη στιγμή που, όπως είπα πριν, όλοι οι συμπολίτες μας θα μπορούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν… Και βέβαια ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, για παράδειγμα, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένος συμπολίτες μας... Προτιμώ, πάντως, το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν. Και για αυτό θα ξανακαλέσω όλους τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα…

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Κ. Μητσοτάκης: Η συζήτηση για τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων συμπολιτών μας θα ανοίξει σύντομα

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ