Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 09:13

  "Καυτός" Ιούνιος για την κυβέρνηση - Το στοίχημα της "Ελευθερίας" και η "μάχη" για το εργασιακό νομοσχέδιο

  Κυριακος Μητσοτακης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Πολλαπλά είναι τα μέτωπα που ανοίγονται στον ορίζοντα της κυβέρνησης, με τον Ιούνιο να μετατρέπεται σε κομβικό μήνα όχι μόνο για τα επόμενα κύματα επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, αλλά και για την προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες κατέχουν πρωταγωνιστική θέση στην ατζέντα.

  Ο πρωθυπουργός, λίγες ημέρες πριν τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και το πρώτο, μετά το 2019, τετ α τετ με τον κ. Ερντογάν, θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο πλαίσιο αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα εκπέμψει για τον εμβολιασμό της κοινότητας, καθώς το "βάρος" ρίχνεται στην επιτυχία της επιχείρησης "Ελευθερία", η οποία αποτελεί τη…γέφυρα για το χτίσιμο της ανοσίας, κρατώντας, παράλληλα, ανοιχτό το δρόμο της ασφαλούς επανεκκίνησης.

  Τα μηνύματα των κυβερνητικών στελεχών με αποδέκτες τους πολίτες που ακόμα εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα…τσιμπήματα, είναι καθημερινά.

  Η Αριστοτελία Πελώνη, για παράδειγμα, χαρακτήρισε τους εμβολιασμούς ως το μόνο δρόμο προς την ελευθερία, τη στιγμή κατά την οποία το βλέμμα στρέφεται στα περιλάλητα "προνόμια" που θα έχουν όσοι ολοκληρώνουν τον εμβολιαστικό κύκλο τους. Γιατί, μπορεί οι όποιες αποφάσεις να μετατίθενται σε…δεύτερο χρόνο και με το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο η συζήτηση της κυβέρνησης με τους ειδικούς ήδη έχει ξεκινήσει και είναι αναμενόμενο ότι οι όποιες "ελευθερίες" θα αποτελέσουν ένα ακόμα κίνητρο προσέλευσης στα ανά την επικράτεια εμβολιαστικά κέντρα. "Η συζήτηση αυτή που αφορά μεγαλύτερες διευκολύνσεις και ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί είναι μία συζήτηση που γίνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς που αξιολογούν τα επιστημονικά δεδομένα. Δε μπορεί, ωστόσο, να είναι μία συζήτηση που θα λάβει σάρκα και οστά πρακτικά, εάν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός όλου του ενήλικου πληθυσμού…", τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. "Κλειδί", λοιπόν, θα αποτελέσει όχι μόνο το άνοιγμα όλων των εμβολίων για τον ενήλικο πληθυσμό, αλλά και η ισότιμη πρόσβαση στα…τσιμπήματα. Δηλαδή, ο ρυθμός των ραντεβού να κινείται σε ομαλές ταχύτητες για την κοινότητα, χωρίς να παρατηρούνται καθυστερήσεις.  

  Η "μάχη" για το εργασιακό νομοσχέδιο.

  Πέραν των προσδοκιών που καλλιεργεί η επιτυχία της επιχείρησης "Ελευθερία", η κυβέρνηση, μετά τα μηνύματα Μητσοτάκη για την άνοδο των μεταρρυθμιστικών ρυθμών, μπαίνει από σήμερα στη… μάχη για το εργασιακό νομοσχέδιο, αρχής γενομένης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Με την οικονομία και την κοινωνία να επανέρχονται σε σταδιακούς ρυθμούς κανονικότητας, το άνοιγμα του τουρισμού να μπαίνει στην εξίσωση της ανάκαμψης και εν αναμονή της... πυροδότησης των πρώτων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει επαναλαμβανόμενα το σήμα της προώθησης σημαντικών αλλαγών, οι οποίες κατείχαν πρωταγωνιστική θέση στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

  Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού οργάνου του κόμματος, έσπευσε να… τονίσει, εκ νέου, τις βαθιές διαχωριστικές γραμμές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στην έννοια του προοδευτικού. "Διαπιστώνω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ενοχλούνται ιδιαίτερα όταν αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί. Πιστεύω, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο φορέας της προόδου στην ελληνική κοινωνία, σε αντιδιαστολή με την στασιμότητα που ουσιαστικά εκφράζεται από σχεδόν όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και αυτόν τον μανδύα της προόδου, ως μια έννοια συνεχούς αλλαγής η οποία κρατάει από την παράδοσή μας και από την ιστορία μας αυτά τα οποία αξίζει να διαφυλαχθούν και αλλάζει αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουν γιατί ο κόσμος αλλάζει, αυτήν την έννοια της προόδου σήμερα την εκφράζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κομματικό φορέα στην ελληνική κοινωνία η Νέα Δημοκρατία", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Με το βλέμμα στα εργασιακά, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για μία μεταρρύθμιση που καθιερώνει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου χωρίς να θίγεται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία, διασφαλίζει τους απασχολούμενους στις διαδικτυακές πλατφόρμες, εισάγει αποτελεσματικό έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας από ανεξάρτητο ελεγκτικό σώμα μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε πραγματικό χρόνο, καθιερώνει άδεια πατρότητας και προστασία των εργαζομένων πατέρων, εισάγει στην εσωτερική έννομη τάξη τη διεθνή σύμβαση για την προστασία από τον εργασιακό καταναγκασμό, προστατεύει ουσιαστικά από καταχρηστικές απολύσεις, καθιερώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου ώστε κατά τον χρόνο που δεν εργάζεται να μην λαμβάνει οχλήσεις και ενημέρωση μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. "Ρυθμίζεται ένα περιβάλλον που παρέμενε επί μακρόν αρρύθμιστο ευνοώντας κατ’ αποτέλεσμα τον ισχυρό παίκτη της εργασίας, δηλαδή τον εργοδότη. Και στην περίπτωση αυτή, ερχόμαστε σε ρήξη με συστημικές αδράνειες του παρελθόντος", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ