Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 09:15

  "Φουντώνει" και πάλι η συζήτηση για την παροχή "προνομίων" στους εμβολιασμένους

  Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Δυναμικά επανέρχεται, τις τελευταίες ώρες, στο προσκήνιο η παροχή συγκεκριμένων προνομίων στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο τους. Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για άπασες τις ηλικιακές ομάδες να αποτελεί ζήτημα λίγων ημερών, η επιφυλακτικότητα μέρους της κοινότητας απέναντι στα…τσιμπήματα προβληματίζει κυβερνητικά στελέχη και μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, από τη στιγμή που η πετυχημένη πορεία της επιχείρησης "Ελευθερία" σχετίζεται άμεσα με δύο κομβικά σημεία στον ορίζοντα. Το πρώτο, με το χτίσιμο του περιλάλητου τείχους ανοσίας στην κοινωνία, το οποίο θα περιορίσει σημαντικά το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος πανδημίας το Φθινόπωρο. Το δεύτερο, με την απρόσκοπτη πορεία του περαιτέρω ανοίγματος των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, που σχετίζεται άμεσα με το μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης, μετά από την παγκόσμια περιπέτεια του κορονοϊού.

  Αν και η επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης για το ζήτημα-αιχμή των προνομίων αποτυπώνεται ακόμα στη…συμπυκνωμένη φράση "είναι νωρίς για τις όποιες αποφάσεις" στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, που αποτέλεσε αφορμή για ένα νέο κύκλο διαλόγου σχετικά με τις "ελευθερίες" των εμβολιασμένων. "Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας", τόνισε (Σκάι) ο κ. Πέτσας, οριοθετώντας, μάλιστα, το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσαν να ληφθούν οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Και αυτό το χρονικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, θα μπορούσε να είναι στα μέσα του Ιουνίου. Η συζήτηση για τα προνόμια σε όσους εμβολιάζονται έχει ξεκινήσει και ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, αρμόδια για την Covid-19. Ακόμη, όμως, βρίσκεται σε πρώιμο επίπεδο, με τη δυνατότητα μετακίνησης με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να θεωρείται, πάντως, η αρχή του κύκλου.

  Όσον αφορά στις…ελευθερίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, ένα πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η απαλλαγή τους από την υποχρέωση να πραγματοποιούν self test για να το επιδεικνύουν στην εργασία τους. Παράλληλα, ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται, βρίσκονται η πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και η συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα, όπως θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, που, επίσης, θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους. Ήδη, για παράδειγμα, στη Γερμανία οι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως και  όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19, απολαμβάνουν μεγαλύτερο βαθμό "ελευθερίας". 

  Διαβάστε ακόμα: 

  Παγώνη: Θα πάμε σε 4ο κύμα και σε νέα καραντίνα αν δεν εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60

  Τζανάκης: "Ναι" στα προνόμια των εμβολιασμένων - Τι είπε για τα κορονοπάρτι

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ