Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 06-Ιουν-2021 08:30

  Κυβερνητική ατζέντα για την προστασία των οικονομικά ευάλωτων

  Κυβερνητική ατζέντα για την προστασία των οικονομικά ευάλωτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με τον οποίο, για πρώτη φορά, οι οφειλέτες θα μπορούν να διευθετήσουν σε έως 240 δόσεις όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ενώ οι οφειλές προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων θα ρυθμίζονται σε έως 420 δόσεις. Νέα πρωτοβουλία για τη "θωράκιση" του τουρισμού, με την παροχή κεφαλαίου κίνησης για ολόκληρο το φάσμα του κλάδου. Για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά γραφεία, πρακτορεία και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης λεωφορείων. "Κούρεμα" χρεών και προστασία της πρώτης κατοικίας με τη "2η Ευκαιρία". Σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ τη χρονιά που διανύουμε για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

  Με την οικονομία και την κοινωνία να επανέρχονται σε σταθερούς ρυθμούς κανονικότητας και εν αναμονή των πρώτων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση συνεχίζει να απλώνει "ομπρέλα" στήριξης σε όσους βρέθηκαν στη… μέγγενη που προκάλεσε η παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός σημειώνει εξακολουθητικά ότι η προστασία των κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία κατεξοχήν έχουν πληγεί από την μακρά περίοδο της κρίσης, βρίσκεται στην προμετωπίδα της στρατηγικής, με το βλέμμα στην προσδοκώμενη ανάκαμψη. "Για πρώτη φορά, οι πολίτες θα δουν να κουρεύονται τα χρέη τους, ενώ προστατεύονται πλήρως οι οικονομικά ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη, με την πρώτη κατοικία να θωρακίζεται. Νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου νόμου", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου… ποντάρει πολιτικά σε συγκεκριμένους παράγοντες, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το σκηνικό στη μετά το θέρος εποχή. Ποιοι είναι, μεταξύ άλλων, οι παράγοντες αυτοί; Το μπαράζ μεταρρυθμίσεων και νομοσχεδίων. Η προσήλωση στο πλάνο του επόμενου κύματος των φοροελαφρύνσεων, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά. Η πορεία του τουρισμού, που αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό για την επόμενη ημέρα της οικονομίας.

  "Επαναλαμβάνω το μεταρρυθμιστικό και προωθητικό χαρακτήρα της ατζέντας μας. Καθώς βαδίζουμε προς την έξοδο από την πανδημία η χώρα θα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη, ώστε να μπει δυναμικά στην μετα-Covid εποχή. Και για αυτό σας καλώ να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με κάτι που αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα", είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.

  "Κατάλληλο πλέγμα"

  Με την επισήμανση ότι ο νέος νόμος για τη "2η Ευκαιρία" προστατεύει και την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών (κάτι που, όπως αναφέρουν, δε γινόταν μέχρι σήμερα ούτε και στο νόμο Κατσέλη) κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι όλο το "πακέτο" των δράσεων που αναπτύσσεται αποδεικνύει ότι έχει θεσπιστεί το κατάλληλο πλέγμα μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας. "Με τις κινήσεις που υιοθετούμε, όχι μόνο προστατεύεται η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς και αυτών που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν αδυναμία πληρωμής, αλλά ενισχύεται η κουλτούρα πληρωμών και διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας", αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Τη στιγμή, μάλιστα, που ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας…ενθυμούνται εποχές αντιπολίτευσης προ του 2015, κάνοντας λόγο για "εν εξελίξει οικονομική καταστροφή", στελέχη υπενθυμίζουν ότι ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, που είχε καταργήσει το πλαίσιο που βρήκε σε ισχύ (δηλαδή τον Νόμο Κατσέλη) δημιούργησε ένα προσωρινό εργαλείο προστασίας για έξι μήνες, που αφορούσε περιορισμένη ομάδα δανειοληπτών, δε μπορούσε να λειτουργήσει στην πράξη και δεν έδωσε συνολική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

  "Ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με τη συμφωνία των τραπεζών. Με την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το νόμο Κατσέλη, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε υπερψηφίσει", υπενθυμίζουν στελέχη. 

  "Εμείς, από την πλευρά μας, παρατείναμε τη διάρκεια του Νόμου 4605/2019 για επιπλέον επτά μήνες, μέχρι την 31η Ιουλίου 2020 και καλέσαμε τις τράπεζες και τα funds να παρέχουν βιώσιμες ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες, με σκοπό να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς και να προστατευτεί η πρώτη κατοικία τους. Παράλληλα, στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, προστατεύσαμε πλήρως την πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, συνεχίζει να τρέχει το πρόγραμμα "Γέφυρα” για την επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς", επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. 

  Παρεμβάσεις και τον Ιούνιο

  Με στελέχη να επισημαίνουν, στο μεταξύ, ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της αγοράς στη γέφυρα προς την ανάπτυξη, οι παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων συνεχίζονται και τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δρομολογηθεί η δράση για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων της εστίασης, καθώς και νέα δράση  για επιχορήγηση στα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, τη στιγμή που:

  -Μπήκε σε εφαρμογή πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, επιχειρήσεις που άνοιξαν μετά την  1η Ιανουαρίου του 2019, καθώς και τα ΚΤΕΛ.

  -Συνεχίζεται και για τον Ιούνιο η πλήρης απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, για τα γυμναστήρια, καθώς και για επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

  -Συνεχίζεται η καταβολή μειωμένου κατά 40% ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, καθώς και για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας και τη φοιτητική εστία των παιδιών τους. 

  -Δίνεται στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, με κρατική εντολή, τον Ιούνιο η δυνατότητα για αναστολή της πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα αυτό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ