Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιουν-2021 08:58

  Στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο - Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την κοινοβουλευτική "μάχη" με την αντιπολίτευση

  Στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο - Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την κοινοβουλευτική "μάχη" με την αντιπολίτευση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  "Επαναλαμβάνω το μεταρρυθμιστικό και προωθητικό χαρακτήρα της ατζέντας μας. Καθώς βαδίζουμε προς την έξοδο από την πανδημία η χώρα θα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη ώστε να μπει δυναμικά στην μετα-Covid εποχή. Και για αυτό σας καλώ να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με κάτι που αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα".

  Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, έδωσε, εκ νέου, τον τόνο των αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Με την οικονομία και την κοινωνία να επανέρχονται σε ρυθμούς κανονικότητας, το άνοιγμα του τουρισμού να μπαίνει στην εξίσωση της ανάκαμψης, με προοπτικές πιο αισιόδοξες από το περυσινό καλοκαίρι και εν αναμονή της... πυροδότησης των πρώτων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το Μέγαρο Μαξίμου δίνει επαναλαμβανόμενα το σήμα της προώθησης μεταρρυθμίσεων, οι οποίες κατείχαν πρωταγωνιστική θέση στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας. Και μία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις ανοίγεται σήμερα στον ορίζοντα, με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα εργασιακά. Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για ένα ακόμα επικοινωνιακό ντεμαράζ, που θα αναδείξει τα οφέλη του σχεδίου νόμου, τη στιγμή που δεδομένη θεωρείται η αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως είναι αναμενόμενο, θα ενταθεί μέχρι και την ψήφιση της μεταρρύθμισης. Για το λόγο αυτό, η απόφαση να μη μένει τίποτα αναπάντητο έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, με στελέχη να εγκαλούν, τις τελευταίες ώρες, την Κουμουνδούρου για διαστρέβλωση διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου, επειδή, όπως σημειώνουν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αντέχει να μπει σε συζήτηση επί της ουσίας. "Οι ισχυρισμοί για  πληρωμή των υπερωριών με ρεπό είναι άλλο ένα ψέμα. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται. Σε κάθε περίπτωση, αυτός που πλέον αποκτά περισσότερες δυνατότητες είναι ο εργαζόμενος. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη. Είναι, επομένως, μια νέα δυνατότητα που αποκτά ο εργαζόμενος. Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Στην περίπτωση των υπερωριών το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση, εάν ο εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί υπερωριακά, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία", αναφέρουν.

  Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μία μεταρρύθμιση που καθιερώνει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου χωρίς να θίγεται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία, διασφαλίζει τους απασχολούμενους στις διαδικτυακές πλατφόρμες, εισάγει αποτελεσματικό έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας από ανεξάρτητο ελεγκτικό σώμα μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε πραγματικό χρόνο, καθιερώνει άδεια πατρότητας και προστασία των εργαζομένων πατέρων, εισάγει στην εσωτερική έννομη τάξη τη διεθνή σύμβαση για την προστασία από τον εργασιακό καταναγκασμό, προστατεύει ουσιαστικά από καταχρηστικές απολύσεις, καθιερώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου ώστε κατά τον χρόνο που δεν εργάζεται να μην λαμβάνει οχλήσεις και ενημέρωση μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. "Ρυθμίζεται ένα περιβάλλον που παρέμενε επί μακρόν αρρύθμιστο ευνοώντας κατ’ αποτέλεσμα τον ισχυρό παίκτη της εργασίας, δηλαδή τον εργοδότη. Και στην περίπτωση αυτή, ερχόμαστε σε ρήξη με συστημικές αδράνειες του παρελθόντος", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη δεν αφήνουν αναπάντητες ούτε τις εικόνες της ταλαιπωρίας εκατοντάδων επιβατών στο λιμάνι του Πειραιά.  "Η απεργιακή κινητοποίηση είχε κηρυχθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη. Η επιλογή ενός σωματείου να κινηθεί εκτός του πλαισίου της νομιμότητας στράφηκε κατά των επιβατών, οι οποίοι το πρωί της Πέμπτης υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία…Αυτή η συνδικαλιστική τακτική δεν υπηρετεί ούτε τους πολίτες ούτε το συνδικαλιστικό κίνημα, αφού στρέφει την κοινή γνώμη εναντίον του", σχολιάζουν. "Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, συνάμα όμως υπάρχει και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται. Η χώρα δεν αντέχει άλλη ταλαιπωρία. Τέτοιου τύπου απεργίες που κρίνονται παράνομες και τέτοιου τύπου παθογένειες είναι από αυτές που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο που έρχεται άμεσα", προσθέτουν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ