Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 18:58

  Κ. Μητσοτάκης: Αυτό που υλοποιείται στην Αστυπάλαια είναι η αυγή ενός πιο "πράσινου" κόσμου

  Κ. Μητσοτάκης: Αυτό που υλοποιείται στην Αστυπάλαια είναι η αυγή ενός πιο "πράσινου" κόσμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει το μοντέλο της Αστυπάλαιας στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, ανέδειξε ο Πρωθυπουργός, στην εκδήλωση με θέμα "Astypalea: smart & sustainable island - Progress Report, from vision to action". Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό που υλοποιείται στο νησί του Αιγαίου είναι η αυγή ενός πιο βιώσιμου και "πράσινου" κόσμου, όπου η ενέργεια δε θα πλήττει τον πλανήτη. "Αυτό που κάνουμε είναι μία ακόμα προσπάθεια να διασώσουμε τον κόσμο από την κλιματική αλλαγή και τις έκτακτες ανάγκες", επεσήμανε, κάνοντας λόγο για ένα στοίχημα που σχετίζεται με τη δημιουργία "πράσινων" θέσεων εργασίας σε περιοχές που εξαρτώνται από τη βαριά βιομηχανία.

  "Όλα αυτά είναι η "Ελλάδα 2.0”. Με μεταρρυθμίσεις που θα μας πάνε σε μία πιο πράσινη ενέργεια…", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το αύριο. Τα σχέδια μας για αυτό το όμορφο νησί είναι φιλόδοξα. Θα είναι μοντέλο ολιστικών συστημάτων μεταφορών και ενέργειας που θα μας διδάξει πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Ελλάδα και αλλού", πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

  Ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της ομιλία του, επεσήμανε ότι τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα της Volkswagen είναι ήδη στο νησί και θα εγκατασταθούν επιπλέον σταθμοί φόρτισης. "Στη συνέχεια, οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα οχήματα. Η πλατφόρμα e-astypalaia καλεί τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρονικά. Και οι επιδοτήσεις είναι γενναίες. Όλα αυτά θα παρακολουθούνται από δύο κορυφαία πανεπιστήμια", τόνισε. "Ως πρωθυπουργός, αυτό που βλέπουμε εδώ στην Αστυπάλαια είναι που με εμπνέει. Η ώθηση να μεταφέρουμε αυτό το παράδειγμα και σε άλλα νησιά και να εφαρμόσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα το μοντέλο αυτό…Οι  αλλαγές πρέπει να γίνουν ταχύτητα. Αν δε φροντίσουμε τη φύση, τους κατοίκους, τότε ο κόσμος θα βρίσκεται υπό συνεχή απειλή…", σημείωσε.

  Ειδική ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού και στην πορεία των εμβολιασμών. "Οι επιστήμονες κατέδειξαν μέσα σε ένα χρόνο ότι ένα εμβόλιο μπορούσε να εφευρεθεί. Ένα χρόνο από την πανδημία, 5,5 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός στην Αστυπάλαια είναι πολύ υψηλός. Το 80% έχει εμβολιαστεί, γιατί έχουμε δώσει προτεραιότητα στα νησιά. Είμαστε πρωτοπόροι στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που έχει γίνει πραγματικότητα. Όταν η Ευρώπη θέλει να εργαστεί από κοινού, αυτό παράγει αποτέλεσμα…", επεσήμανε. 

  Κεφαλογιάννης: Η Αστυπάλαια  θα γίνει το σημείο αναφοράς στη χρήση των νέων υπηρεσιών κινητικότητας

  "Σήμερα εγκαινιάζουμε νέες μορφές μετακινήσεων σε ένα υπέροχο περιβάλλον, στο νησί της Αστυπάλαιας, που θα αποτελέσει πρότυπο για τη μετάβαση στη νέα εποχή της κινητικότητας. 

  Στην Αστυπάλαια θα εισαχθούν καινοτόμες υπηρεσίες δημόσιας συγκοινωνίας κατά παραγγελία, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα προσφέρουν στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις. 

  Τα νέα ηλεκτρικά οχήματα θα ενισχύσουν την τοπική συγκοινωνία που καλείται πλέον να εξυπηρετήσει περισσότερες ανάγκες, με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. 

  Αυτό όμως που θα συμβεί για πρώτη φορά, είναι ότι τα νέα αυτά οχήματα θα γίνουν μέρος ενός δικτύου που θα διαχειρίζεται και θα ανταποκρίνεται στη ζήτηση των επιβατών για συγκοινωνία. 
   
  Οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, είτε καλώντας, είτε χρησιμοποιώντας το σχετικό λογισμικό, να δηλώσουν την επιθυμία τους για μεταφορά, να ενημερώσουν για τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης. 

  Το σύστημα διαχείρισης θα συγκεντρώνει τα αιτήματα και θα προσαρμόζει ανάλογα τα δρομολόγια, ενημερώνοντας τους επιβάτες. 

  Δύο ή τρεις παρέες, για παράδειγμα, μπορεί να εκφράσουν ταυτόχρονα επιθυμία να μεταφερθούν σε διαφορετικά σημεία του νησιού και ανάλογα με τη θέση τους να οργανωθούν οι διαδρομές.  

  Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή διαδραστικής συγκοινωνίας και μάλιστα, με καθαρή ενέργεια, μέσω της ηλεκτροκίνησης.

  Η Αστυπάλαια, που φημίζεται μέχρι σήμερα για το λευκό και το γαλάζιο, θα μετατραπεί σε ένα πράσινο νησί, με τη χρήση μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον.  

  Ταυτόχρονα, όμως, θα γίνει το σημείο αναφοράς στη χρήση των νέων υπηρεσιών κινητικότητας, καθώς θα εφαρμοστούν στην πράξη, πιλοτικά, νέες ψηφιακές τεχνολογίες στις αστικές επιβατικές μεταφορές".    
   

  Διαβάστε ακόμη:

  - Χ. Ντις (VW): Η Αστυπάλαια είναι το μελλοντικό εργαστήρι της Ευρώπης για την απολιγνιτοποίηση

  * Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της VW - Ο διάλογος για το project στην Αστυπάλαια

  * Κ. Μητσοτάκης: Η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι το επόμενο βήμα

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ