Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 12:55

  Κ. Μητσοτάκης: Μόνο τα συνετά δείγματα της Τουρκίας θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, δύο εικοσιτετράωρα πριν την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα μας, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

  "Η θέση μας είναι κρυστάλλινη. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Για να το πω διαφορετικά. Μόνο τα δικά της συνετά δείγματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα. Και αυτό είναι και το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας...", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Αυτή είναι και η λογική της προσέγγισης που αποφασίσαμε. Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο μία αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και μία ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης...", πρόσθεσε.

  Ο πρωθυπουργός εστίασε και στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. "Την τελευταία φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα ο Σαρλ Μισέλ ήταν μία δύσκολη συγκυρία, όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο…Τον ευχαρίστησα και πάλι πόσο σημαντικό ήταν να έχουμε τότε την παρουσία όλων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα., Ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορα της που ταυτόχρονα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και να εκφράσουμε την απόρριψη μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες-μετανάστες, άντρες, γυναίκες, παιδιά και τους κάνουν στην ουσία πιόνια σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι. Αυτές οι πρακτικές δε μπορούν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές...", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

  Με το βλέμμα στις εξελίξεις στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, με την ενεργοποίηση της ένωσης, θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων. "Για τα θέματα της Λευκορωσίας καταφέραμε και πολύ γρήγορα πήραμε αποφάσεις που έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει τελικά θέση στην ήπειρό μας...", πρόσθεσε.

  Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

  -Το πράσινο πιστοποιητικό είναι μία σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση που έγινε πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για τα δεδομένα της Ευρώπης. Είναι κατακτήσεις που δεν προέκυψαν ούτε εύκολα, ούτε και αυτονόητα και χαίρομαι γιατί η Ελλάδα πρωτοστάτησε.

  -Η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει, υπερβαίνοντας αγκυλώσεις, όταν βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα προβλήματα. Διαθέτουμε σήμερα αυτό το σημαντικότατο κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο (Ταμείο Ανάκαμψης) που θα στηρίξει την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, αλλά θα μας επιτρέψει να κάνουμε και πράξη τις μεγάλες αλλαγές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς μία πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο κοινωνικά συνεκτική Ευρώπη...

  -Η χώρα μας υπήρξε η πρώτη βαλκανική χώρα που έγινε δεκτή στην Κοινότητα και με τις προεδρίες που άσκησε, οι δύο ταυτίστηκαν με διευρύνσεις. Συνεπώς το άνοιγμα της Ένωσης προς νέα κράτη και ιδίως αυτά των δυτικών Βαλκανίων δεν είναι μόνο μία συνειδητή πολιτική επιλογή μας, αλλά και μία ιστορική αποστολή που πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα, συμβαδίζοντας πάντα ασφαλώς με την επέκταση του Ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου...

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ