Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Μαϊ-2021 08:06

  Η κυβέρνηση παρουσιάζει το "πράσινο πιστοποιητικό" προσδοκώντας αύξηση της τουριστικής κίνησης

  Η κυβέρνηση παρουσιάζει το "πράσινο πιστοποιητικό" προσδοκώντας αύξηση της τουριστικής κίνησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:41

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τη θερινή τουριστική περίοδο να…βαδίζει τις πρώτες εβδομάδες της και τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την πορεία του κλάδου να κάνουν λόγο για ένα καλοκαίρι σαφώς καλύτερο σε αριθμούς επισκεπτών, σε σύγκριση με το 2020, η χώρα μας παρουσιάζει σήμερα επίσημα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο θα αποτελέσει τη "λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας" για τα ταξίδια των Ευρωπαίων πολιτών.

  Παρουσία του πρωθυπουργού, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα αναπτύξει όλες τις πτυχές ενός "διαβατηρίου", το οποίο αναμένεται ότι θα προσδώσει περαιτέρω προστιθέμενη αξία στο κάλεσμα, που απευθύνει η Ελλάδα, προσδοκώντας στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.

  Η ενίσχυση του συγκεκριμένου ρεύματος, άλλωστε, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στην παρούσα χρονική συγκυρία, καθώς η συμβολή του στη γενικότερη κίνηση ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας θεωρείται κομβική, τη στιγμή κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληθαίνει τις παρεμβάσεις του σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, εκφράζοντας την αισιοδοξία για τις… καλύτερες ημέρες της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

  "Πέρυσι υποδεχτήκαμε 25% των τουριστών που ήρθαν στη χώρα μας το 2019. Έναν στους τέσσερις. Εφέτος αναμένουμε, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, ότι θα έρθουν περίπου ο ένας στους δύο. Επομένως, θα περάσουμε από το 25% στο 50% (σε σχέση με το 2019). Νομίζω πως οι τάσεις είναι ενθαρρυντικές αλλά βέβαια δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Κινούμαι μόνο με τις καλύτερες εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος", σημείωσε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική Bild.

  "Τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, στη high season του τουρισμού, αναμένω πως τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι", ανέφερε, απευθύνοντας νέο κάλεσμα στους Γερμανούς να…στρέψουν το βλέμμα τους προς τη χώρα μας για τις θερινές διακοπές τους.

  Επισήμως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο το "πράσινο διαβατήριο" θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, προκειμένου να διευκολύνει τις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών.

  Παράλληλα, θα υπάρχουν τρία είδη πιστοποιητικών. Ένα που θα αποδεικνύει ότι ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Ένα που θα επικυρώνει την ύπαρξη αρνητικού τεστ και ένα που θα πιστοποιεί ότι ένας πολίτης έχει την ανοσία όσων έχουν νοσήσει στο παρελθόν.

  Τα συγκεκριμένα έγγραφα θα παρέχονται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή, θα διατίθενται δωρεάν, ενώ όσον αφορά στα εμβόλια θα καλύπτονται τα τέσσερα που έχουν εγκριθεί επίσημα από τον ΕΜΑ (AstraZeneca, Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson) με τα κράτη-μέλη να μπορούν να αποφασίσουν και μονομερώς για άλλα εμβόλια. Όπως, για παράδειγμα, το ρωσικό Spuntik.

  "Όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάστηκαν χέρι-χέρι. Ο πρωθυπουργός ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες.

  Και μπορώ με υπερηφάνεια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο", σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα της για την εκδήλωση των 40 ετών από την προσχώρηση της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

  Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Αθήνα όσον αφορά στη στρατηγική της για το συγκεκριμένο ζήτημα. "Ήδη, συζητάμε διμερώς. Εμείς εφαρμόζουμε πιλοτικά το λεγόμενο "green pass" που αφορά σε είσοδο στη χώρα, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με τεστ, είτε με πιστοποιητικό  νόσησης", ανέφερε η κ. Πελώνη. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ