Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Μαϊ-2021 09:19

  Ηχηρή απάντηση της Ευρώπης στην "κρατική αεροπειρατεία" της Λευκορωσίας - Η παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη

  Ηχηρή απάντηση της Ευρώπης στην "κρατική αεροπειρατεία" της Λευκορωσίας - Η παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δίνει, από την πρώτη στιγμή, τον τόνο για τη θέση που πρέπει να κρατήσουν οι Βρυξέλλες έναντι της "κρατικής αεροπειρατείας" της Λευκορωσίας και της σύλληψης του δημοσιογράφου, Ρόμαν Προτάσεβιτς, οι "27" της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν, αργά χθες το βράδυ, στην απόφαση για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο Μινσκ. Η ενιαία στάση και οι ευρωπαϊκές "κόκκινες γραμμές" έγιναν απόλυτα ξεκάθαρες με το πέσιμο της αυλαίας της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της δήλωσης που πραγματοποίησε, είχε φροντίσει να δώσει τον…ελληνικό τόνο.

  "Είναι μία πράξη που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία. Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δε μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Λίγες ώρες, μάλιστα, πριν την άφιξή του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει το "παρών" στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποτυπώσει, με τον πλέον διαυγή τρόπο, τις θέσεις της Αθήνας. "Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες που δε θα αφήσουν περιθώρια στη Λευκορωσία να αμφισβητήσει την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας", σημείωσε, σε δηλώσεις του στους "Financial Times". Παράλληλα, μιλώντας στη στήλη Europe Express,  ανέφερε ότι το προηγούμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην παρουσιάζει ενιαίο μέτωπο σε εξωτερικά ζητήματα δεν πρέπει να επαναληφθεί στην περίπτωση της "απαράδεκτης επιθετικής ενέργειας" από την Λευκορωσία. "Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την παράνομη κράτηση ενός πολιτικού αντιπάλου και δημοσιογράφου είναι απολύτως καταδικαστέα και συνιστά απαράδεκτη επιθετική ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή",  επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

  -"Μαστίγιο" από τους 27 κατά του Αλεξάντρ Λουκασένκο.

  Στο…τέλος της ημέρας, η ευρωπαϊκή αντίδραση εναντίον της Λευκορωσίας μορφοποιήθηκε σε ένα πακέτο πέντε μέτρων. Στην προμετωπίδα βρίσκεται το μήνυμα των Βρυξελλών προς το Μινσκ για την άμεση απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα, με το ευρωπαϊκό συμβούλιο να εκπέμπει, ταυτόχρονα, κάλεσμα για αποκλεισμό των πτήσεων αεροσκαφών της Λευκορωσίας από τον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν από την έναρξη της πρώτης ημέρας των εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Λιθουανίας. Ο Γκιτάνας Ναουσέντα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό αναφορικά με το απαράδεκτο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της  Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ. Παράλληλα, κατεγράφη σύμπτωση απόψεων στην ανάγκη να εκδηλωθεί μία ισχυρή ευρωπαϊκή αντίδραση, ενώ όσον αφορά στο μέτωπο των ερευνών ελληνικές πηγές διευκρίνιζαν ότι αναζητείται, σε ανοιχτή γραμμή με τις ευρωπαϊκές αρχές, η εξακρίβωση του ρόλου που πιθανώς διαδραμάτισαν άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο και ολοκλήρωσαν την πτήση τους στο Μινσκ.

  Στο τραπέζι των ευρωπαίων ηγετών θα βρεθεί σήμερα το ζήτημα του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για το ζήτημα του νέου κανονισμού, που θα διέπει τη λειτουργία του πιστοποιητικού covid. Αποτέλεσε, εξάλλου, μία ελληνική πρωτοβουλία και χαίρομαι ιδιαίτερα που το πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση ευρωπαίων πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. "Κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των πέντε εκατομμυρίων εμβολιασμών. Επιταχύνοντας σημαντικά την επιχείρηση "Ελευθερία” χτίζουμε το τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και, βέβαια, η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι, με ασφάλεια, αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε.

  Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν πως η χώρα μας, δια της σχετικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έριξε το…σπόρο, τοποθετώντας από την αρχή του χρόνου στην ατζέντα του ευρωπαϊκού διαλόγου την ιδέα για το πιστοποιητικό εμβολιασμών. "Η προσωρινή συμφωνία για το ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον κορονοϊό αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

  "Η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης", σημείωσε ο πρωθυπουργός, που είχε αναδείξει στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε (όπως για παράδειγμα αυτή τη Σύνοδο Κορυφής του Οπόρτο) τα οφέλη μίας τέτοιας κίνησης. "Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις, όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για εμάς αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους", είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, με τη λήξη του "ραντεβού των 27". Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός είχε εκπέμψει σήμα στους ομολόγους του, στη μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει πως όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα θα είναι για τις Βρυξέλλες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. "Εάν δεν το πράξουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες", είχε αναφέρει, αποσαφηνίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ