Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Μαϊ-2021 09:11

  Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ισχυρή προστιθέμενη αξία στον τουρισμό της χώρας

  Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ισχυρή προστιθέμενη αξία στον τουρισμό της χώρας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχεται η Αθήνα τη συμφωνία για την υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διάνοιξη της συγκεκριμένης "λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας" για τις μετακινήσεις των πολιτών, λίγες ημέρες μετά το επίσημο άνοιγμα της θερινής τουριστικής περιόδου, μετατρέπεται σε… όχημα για την περαιτέρω ανάκαμψη του κλάδου-αιχμή για την ελληνική οικονομία, προσδίδοντας περαιτέρω προστιθέμενη αξία στο κάλεσμα της Ελλάδας προς τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών.

  Χαρακτηριστικό στοιχείο της ικανοποίησης που επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία του συγκεκριμένου βήματος, μέσα από ανάρτησή του στο Twitter, ενώ η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ (μόλις δύο μήνες μετά την πρόταση της Επιτροπής) χαιρετίζεται τόσο από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όσο και από τον Μαργαρίτη Σχοινά.

  "Η προσωρινή συμφωνία για το ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό για τον κορονοϊό αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την προσωρινή συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  "Η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης", σημείωσε ο πρωθυπουργός, που είχε αναδείξει στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε (όπως για παράδειγμα αυτή τη Σύνοδο Κορυφής του Οπόρτο) τα οφέλη μίας τέτοιας κίνησης.

  "Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις, όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για εμάς αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους", είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου στο Οπόρτο.

  Ο ρόλος της χώρας μας

  Το πιστοποιητικό θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή, είτε σε έντυπη μορφή, με σκοπό τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο, είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα από διαγνωστικό τεστ, είτε έχει αναρρώσει από τη λοίμωξη.

  Στην πράξη, πρόκειται για τρία διακριτά πιστοποιητικά. Το νέο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά, τα οποία στη συνέχεια θα γίνονται δεκτά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, με επιστολή του προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τους ευρωπαίους ομολόγους του, είχε ήδη από τις 12 Ιανουαρίου καταθέσει την πρόταση για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού.

  "Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα", είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιστολή του.

  "Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών - μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε  προ κρίσης επίπεδα", είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός στις 12 Ιανουαρίου.

  "Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να θέσουμε σε λειτουργία το Ψηφιακό Πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID πριν από το καλοκαίρι. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά και η συμφωνία σημαίνει ότι θα μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια πολύ σύντομα", ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  "Η ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο αναγνωρίσαμε τη σημασία της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού και εργαστήκαμε με συνέπεια για την επίσημη πρόταση τον Μάρτιο", επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι το εφετινό καλοκαίρι δε θα χαθεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ