Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 08:25

  Ολική στροφή στην καθημερινότητα - Οι κυβερνητικές προτεραιότητες στο πέρασμα προς την κανονικότητα

  Ολική στροφή στην καθημερινότητα - Οι κυβερνητικές προτεραιότητες στο πέρασμα προς την κανονικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Ολική στροφή στην καθημερινότητα, με αλλαγές, πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που απαντούν στα κρίσιμα ερώτημα της μετά Covid εποχής, πραγματοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  Με την οικονομία και την κοινωνία να επανέρχονται σε ρυθμούς κανονικότητας, το άνοιγμα του τουρισμού να μπαίνει στην εξίσωση της ανάκαμψης, με προοπτικές πιο αισιόδοξες από το περυσινό καλοκαίρι και εν αναμονή της... πυροδότησης των πρώτων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το Μέγαρο Μαξίμου δημιουργεί συνθήκες... rebound, μέσω μιας ατζέντας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και το πολιτικό σκηνικό.

  Κι αυτό, διότι οι στρατηγικές στοχεύσεις της επόμενης ημέρας έχουν, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, έντονα προοδευτικό πρόσημο, γεγονός που αναμένεται να συμπιέσει περαιτέρω το ΣΥΡΙΖΑ, όσο, με το πέρας της πανδημίας, ξεμένει από αντιπολιτευτικά αφηγήματα.

  Πρώτη…τροχιοδεικτική βολή για τις αλλαγές που θα δούμε να εκτυλίσσονται το επόμενο διάστημα είναι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ο πρωθυπουργός ηγείται στο επικοινωνιακό ντεμαράζ για την ανάδειξη των θετικών μεταβολών που επιφέρει το σχέδιο νόμου υπέρ των εργαζομένων.

  Την ίδια στιγμή, ειλημμένη είναι η απόφαση στη…μάχη των δημόσιων παρεμβάσεων να ριχτούν και πρόσωπα από το στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θόδωρος Λιβάνιος. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

  Με δεδομένο ότι η αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, θα ενταθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, στο κυβερνητικό "στρατόπεδο" έχουν αποφασίσει να αναδεικνύουν συνεχώς τα οφέλη της εργασιακής μεταρρύθμιση.

  Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για μία μεταρρύθμιση που καθιερώνει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου χωρίς να θίγεται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία, διασφαλίζει τους απασχολούμενους στις διαδικτυακές πλατφόρμες, εισάγει αποτελεσματικό έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας από ανεξάρτητο ελεγκτικό σώμα μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε πραγματικό χρόνο, καθιερώνει άδεια πατρότητας και προστασία των εργαζομένων πατέρων, εισάγει στην εσωτερική έννομη τάξη τη διεθνή σύμβαση για την προστασία από τον εργασιακό καταναγκασμό, προστατεύει ουσιαστικά από καταχρηστικές απολύσεις, καθιερώνει το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου ώστε κατά τον χρόνο που δεν εργάζεται να μην λαμβάνει οχλήσεις και ενημέρωση μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

  "Ρυθμίζεται ένα περιβάλλον που παρέμενε επί μακρόν αρρύθμιστο ευνοώντας κατ’ αποτέλεσμα τον ισχυρό παίκτη της εργασίας, δηλαδή τον εργοδότη. Και στην περίπτωση αυτή, ερχόμαστε σε ρήξη με συστημικές αδράνειες του παρελθόντος που στερούσαν τους πολίτες από αυτονόητες συνθήκες ευημερίας και συνιστούσαν ανάχωμα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας", τόνισε, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Capital.gr, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

  Συνεχής στήριξη

  Κυβερνητικά στελέχη, την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτή τη γέφυρα που περνάει τη χώρα από την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας στην κανονικότητά της, συνεχίζεται η στήριξη στα κοινωνικά στρώματα, τα οποία κατεξοχήν έχουν πληγεί από την μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης.

  Τη χρονιά που διανύουμε θα διατεθούν 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από αυτά περίπου τρία δισεκατομμύρια θα δοθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών το αμέσως επόμενο διάστημα. Αφορούν:

  - Την ολοκλήρωση του έβδομου κύκλου της "επιστρεπτέας προκαταβολής".

  - Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων "Γέφυρα ΙΙ".

  - Την επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.

  - Την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα "ΣΥΝ-Εργασία" για τους εργαζόμενους.

  - Τη νέα δράση για την ενίσχυση των επιχειρήσεων  της εστίασης για την οποία άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

  - Τα προγράμματα στήριξης επιμέρους τομέων, ανάμεσα στα οποία το πρόγραμμα  ενίσχυσης των γυμναστηρίων και των παιδότοπων και το πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση στο χώρο των δικηγόρων. Παράλληλα, καταρτίζεται ήδη πρόγραμμα για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες για προγράμματα στήριξης και σε άλλους τομείς.

  Τα επόμενα βήματα

  Από εκεί και πέρα, σημαντική προστιθέμενη αξία στο κύμα των αλλαγών που θα προωθήσει το Μέγαρο Μαξίμου το προσεχές διάστημα θα έχουν η συνέχεια της ψηφιοποίησης του κράτους, η ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, οι περαιτέρω μειώσεις στα φορολογικά βάρη, οι αλλαγές στο καθεστώς των πανεπιστημίων, η ασφάλεια, καθώς και η πρόοδος των εμβολιαστικών κύκλων, που σχετίζεται με το χτίσιμο του πρώτου ισχυρού τείχους ανοσίας.

  Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 2.800.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, (ποσοστό 26,8%) και πάνω από 1.615.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό 15,4%).

  Παράλληλα, λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα και τις αμέσως επόμενες ημέρες ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, λόγω της επιχείρησης εμβολιασμών στα νησιά και της προσθήκης των εμβολιαστικών κέντρων από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως εκτιμούν, μάλιστα, στην κυβέρνηση:

  -Μέχρι τις 31 Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5.600.000 εμβολιασμοί.

  -Πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%).

  -Περισσότεροι από 2.000.000 συμπολίτες μας θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%).

  Από την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα μπορούσε να απουσιάζει και η κλιματική αλλαγή.

  Και αυτό έγινε ξεκάθαρο ακόμα περισσότερο χθες, όταν έδωσε το "παρών" στην κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών της Βουλής σχετικά με τη στρατηγική για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, ανακοινώνοντας την κυβερνητική πρόθεση να αποκτήσει η Ελλάδα τον πρώτο της κλιματικό νόμο εντός των επόμενων μηνών μέσα από μία ευρεία διαβούλευση.

  "Ελπίζω η δημόσια διαβούλευση να κινητοποιήσει τα πιο ζωντανά κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας καθώς η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο τη δική μας γενιά. Αφορά, πρωτίστως, τη νεότερη γενιά, η οποία πρέπει να βγει στην πρώτη γραμμή και να στηρίξει αυτές τις πολιτικές... Στα θέματα της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχει μία μαγική λύση. Θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις, σε πολλά επίπεδα, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο στόχο των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  "Πρέπει να περιγράψουμε με σαφήνεια έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια, γιατί πρέπει να είμαστε συνεπείς με τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουμε θέσει και να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να πετύχουμε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και για την πατρίδα μας και να το κάνουμε αυτό με ένα τρόπο, ο οποίος θα είναι τεχνοκρατικός.

  Αυτή η προσπάθεια πρέπει να καταστήσει την ελληνική κοινωνία σύμμαχο. Και αναφέρομαι, κυρίως, στη νέα γενιά. Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον, που δε θα είναι χειρότερο από αυτό που παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας...", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ