Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Μαϊ-2021 17:03

  Κ. Μητσοτάκης: Το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να εφαρμοστεί πριν από το τέλος Ιουνίου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:05

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Η μετά την πανδημία εποχή της οικονομίας, το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι πατέντες, αλλά και οι μεγάλες προκλήσεις που ανοίγονται στον ορίζοντα και έχουν ως "όπλο" το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εθνικά σχέδια υλοποίησής του, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσεθ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

  Χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σημαντική για την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου τη δυνατότητα των πολιτών να ταξιδεύουν το καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η τεχνική επεξεργασία στην Ευρώπη για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού βρίσκεται σε καλό σημείο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοστεί πριν από το τέλος Ιουνίου. 

  "Οι πολίτες θα θέλουν να ταξιδεύουν και να επιστρέφουν στις χώρες τους χωρίς περιορισμούς", ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι σκοπός του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών και όχι το πώς οι ίδιες οι χώρες θα αντιμετωπίσουν τους πολίτες τους που εμβολιάζονται. 

  "Είναι εργαλείο για ταξίδια χωρίς να χρειάζεται καραντίνα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας και όσα ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες (όσον αφορά για παράδειγμα το ωράριο των καταστημάτων της εστίασης) θα ισχύουν και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. "Δεν πρέπει να υπάρχει καραντίνα όταν έρχεσαι για διακοπές ή όταν επιστρέφεις στη χώρα σου από αυτές", είπε χαρακτηριστικά.

  Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής εμβολίων, εκφράζοντας και πάλι τη σταθερή θέση του για την άρση των πνευματικών δικαιωμάτων για τις πατέντες των εμβολίων. "Έγραψα ένα άρθρο πριν ένα χρόνο λέγοντας ότι πρέπει να είναι παγκόσμιο αγαθό. Σε αυτούς τους καιρούς πρέπει να αυξήσουμε την παγκόσμια παραγωγή", ανέφερε, τοποθετώντας στην αιχμή μία οπτική, η οποία θα τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως παραδείγματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης την απόφαση για κοινή αγορά εμβολίων από τις Βρυξέλλες και τις προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  "Πρόκειται για δύο σημαντικές αποφάσεις που δείχνουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη", είπε, κάνοντας λόγο για ποσά που τα κράτη-μέλη δε θα φαντάζονταν ότι θα είχαν, προκειμένου να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. "Λάβαμε μία απόφαση να περιορίσουμε τις οικονομίες μας, για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Υπήρχαν, δυστυχώς, μεγάλες απώλειες. Τώρα, φτάσαμε στο σημείο να έχουμε εμβόλια και να μπορούμε να επανεκκινήσουμε. Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν, εάν δεν είχαμε λάβει τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα. Ή μάλλον ξέρουμε", τόνισε και χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση όχι μόνο την ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρώπης, αλλά και κινήσεις, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, κάνοντας λόγο για μία νέα ματιά περί της οικονομίας στη μετά την πανδημία εποχή. 

  Σάντσεθ: Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν χώρο ασφαλείας για την κινητικότητα στην Ευρώπη

  Την ανάγκη ήδη τον Ιούνιο να υπάρχει συμφωνία για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό επεσήμανε και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντεθ, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ένας χώρος ασφάλειας για την κινητικότητα στην Ευρώπη.

  Ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

  Ο κ. Σάντσεθ τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντική η κίνηση της ΕΕ να επανεξετάσει τις συστάσεις της για τις τρίτες χώρες, τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μια ενιαία σύσταση προς τις χώρες εκτός ΕΕ.

  Ο κ. Σάντσεθ συνεχάρη επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που τόνισαν ότι τα εμβόλια θα πρέπει να γίνουν παγκόσμιο αγαθό. Στηρίζω και εγώ αυτήν την προσέγγιση. Είναι πολύ σημαντική πέραν της απελευθέρωσης της χρήσης των πατεντών των εμβολίων να ενισχύσουμε και τη δυνατότητα της παραγωγής εμβολίων, επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

  Διαβάστε ακόμη: 
   

  * Π. Σάνστεθ: Θα ήθελα να συγχαρώ την Ελλάδα για την ταχύτητα του εμβολιασμού

  * Κ. Μητσοτάκης: Σημαντικό ότι προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ