Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 08-Μαϊ-2021 12:32

  Υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων ο Κ. Μητσοτάκης

  Υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων ο Κ. Μητσοτάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:05

  Τη στήριξη της Ελλάδος στην πρωτοβουλία της πορτογαλικής Προεδρίας προκειμένου να τεθεί σε πολύ υψηλή προτεραιότητα η κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της άτυπης σύσκεψης των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στην προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έτσι ώστε να μην βρεθεί κανένας στο περιθώριο.

  Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε, ακόμα, στην ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του Πράσινου Πιστοποιητικού προκειμένου να επιτευχθεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες ενώ, αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

  Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων, ζήτημα που έχει θέσει ήδη από τον Απρίλιο του 2020, αλλά και τον Μάιο του 2020 και αφορά την ανάγκη να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

  Κατά την ενημέρωση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στους Ευρωπαίους ηγέτες για την άτυπη Πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, που έλαβε χώρα στη Γενεύη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για λύση που θα στηρίζεται στις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους- μέλους της ΕΕ.

  Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές μέχρι τα τέλη Ιουνίου

  "Η Ελλάδα υποστήριξε, από την πρώτη στιγμή, την πρωτοβουλία της πορτογαλικής Προεδρίας να θέσει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα την κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης. Προκειμένου, όμως, να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι πρόνοιες του κοινωνικού πυλώνα οφείλει η Ευρώπη στο σύνολό της να επανέλθει σε γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης", τόνισε προηγουμένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη σύσκεψη των της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  "Και για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε πια στη διάθεσή μας. Aναφέρομαι συγκεκριμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", το όποιο εκτιμώ ότι θα εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές μέχρι τα τέλη Ιουνίου", πρόσθεσε.

   

   

  Όπως τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός: "Η ανάκαμψη, όμως, η οποία θα ακολουθήσει την περιπέτεια της πανδημίας, πρέπει να είναι μία ανάκαμψη με διαφορετικά χαρακτηριστικά: με περισσότερες και καλύτερες δουλειές, λιγότερες ανισότητες, καλύτερη ποιότητα εργασίας, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Μία ανάκαμψη η οποία θα θέσει την καταπολέμηση των διακρίσεων ως πρώτη προτεραιότητα.

  Και σε αυτή την προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία δεν θα αφήσει κανέναν Ευρωπαίο πίσω, η Ελλάδα θα είναι πρωταγωνίστρια και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

  Μηνύματα Μητσοτάκη για τα εργασιακά

  Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση αυτό που προέχει, μετά από την αντιμετώπιση σημαντικών… σκοπέλων στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, είναι η υλοποίηση του "γαλάζιου" προγράμματος.

  Μία πρώτη γεύση έδωσαν οι τελευταίες ανακοινώσεις για την περαιτέρω μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών από τις… πλάτες των πολιτών. Και τώρα, ακολουθεί η μεταρρύθμιση στα εργασιακά που αναμένεται να περάσει στην κοινοβουλευτική τροχιά περί τα μέσα Μαΐου. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Που, όπως σημειώνουν, δεν…κλείνει τα μάτια στις εξελίξεις, αλλά δίνει λύσεις σε αδικίες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τη νέα γενιά. "Καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και η πανδημία υποχωρεί, η έμφαση της Ευρώπης θα δίνεται λιγότερο στην προστασία των θέσεων απασχόλησης και περισσότερο στη δημιουργία καλών νέων δουλειών.

   

  μητσοτάκης-8-5-(2)

   

  Αυτό για την Ελλάδα σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος. Δεύτερον, έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν καλές δουλειές. Και τρίτον, μία νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο", ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, από το Οπόρτο. Την ίδια στιγμή, παράγοντες της κυβέρνησης αντικρούουν βήμα προς βήμα τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

  "O κ. Τσίπρας στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Πρωτομαγιά, κατήγγειλε την κυβέρνηση για δήθεν κατάργηση του 8ώρου με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Δύο ώρες αργότερα, βουλευτές του ζήτησαν από τον Κωστή Χατζηδάκη να κηρύξει ως υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας. Από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επειδή δήθεν καταργεί το 8ωρο και από την άλλη πιέζει για την εφαρμογή της. Από τη μια συμφωνεί με την εργασία τις Κυριακές και αργίες στο πλαίσιο της διευθέτησης και από την άλλη φωνάζει για εξάντληση των εργαζόμενων που, όπως λέει, θα επιφέρει το νομοσχέδιο. Δεν είναι απλά βυθισμένος σε απίστευτες αντιφάσεις, είναι το κόμμα που έχει κάνει την πολιτική εξαπάτηση επάγγελμα", αναφέρουν.

  Στόχος η ανάκαμψη

  Η επιστροφή από τη μικρή πασχαλινή ανάπαυλα βρίσκει το Μέγαρο Μαξίμου έτοιμο να εξαπολύσει το επόμενο κύμα παραγωγής έργου σε άπαντα τα μέτωπα και να ξεδιπλώσει κομμάτι-κομμάτι τον κεντρικό σχεδιασμό που έχει ως σημείο στον ορίζοντα την ανάκαμψη, μετά από την παγκόσμια περιπέτεια του Covid-19. "Οι αγορές είναι πολύ αισιόδοξες για την Ελλάδα… Δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό προφανώς σχετίζεται με την επιπλέον ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά πιστεύω ότι πρόκειται και για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ότι υλοποιεί την πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα της", διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και το βλέμμα εστιάζει στα μεγάλα στοιχήματα. Όπως, η απορρόφηση των κραδασμών της οικονομίας, κατά τη διάρκεια της… αποσωλήνωσης από το πολύμηνο lockdown.

  Η στήριξη της μεσαίας τάξης και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων. Η προσέλκυση επενδύσεων. Η αξιοποίηση της πρόσθετης δύναμης πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από 170 πρωτοβουλίες. "Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από άμεσες επιχορηγήσεις. Πολλά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για επενδύσεις που κοιτάζουν το μέλλον, οι οποίες θα προάγουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης", σημείωσε, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε στη θεματική συνεδρίαση για την απασχόληση και τα εργασιακά, ο κ. Μητσοτάκης.

  Πέρα, πάντως, από την κοινωνική ατζέντα, στη Σύνοδο Κορυφής του Οπόρτο, οι "27" ηγέτες συζήτησαν και για τα μείζονα ζητήματα της παγκόσμιας περιπέτειας του κορονοϊού. Στο χθεσινοβραδινό δείπνο, ο πρωθυπουργός εστίασε, σύμφωνα μα πληροφορίες, στο πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να εφαρμοστεί σύντομα. Παράλληλα, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην επιστροφή των ταξιδιωτών. Ένα θέμα φλέγον για τη χώρα μας εν αναμονή της επίσημης έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, επάνω στην οποία η κυβέρνηση ποντάρει πολλά για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Όσον αφορά στα εμβόλια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Ελλάδα στηρίζει την απελευθέρωση των πατεντών, όπως πρώτη είχε ζητήσει από τον Απρίλιο του 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ