Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Μαϊ-2021 07:32

  Στο Πόρτο και στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής των "27" ο Κ. Μητσοτάκης

  Κυριακος Μητσοτακης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Μία σειρά από μείζονα ζητήματα, που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία και την αντιμετώπιση των σημερινών και αυριανών προκλήσεων, προκειμένου κανένας πολίτης να μη βρεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων, θα απασχολήσουν σήμερα και αύριο τους "27" ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο.

  Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου διεθνών παρεμβάσεων, στις οποίες ανέδειξε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στη μετά την πανδημία εποχή, φτάνει σήμερα το μεσημέρι στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, που "αγκαλιάζει" τις εκβολές του ποταμού Ντόουρο, προκειμένου να συζητήσει με τους ομολόγους του τις μεθόδους υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και το Σχέδιο Δράσης για την επιτάχυνση της εφαρμογής του, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαρτίου.

  Όπως, μάλιστα, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, οι Βρυξέλλες καλούνται να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής, που έγιναν πιο επιτακτικά ελέω της παγκόσμιας περιπέτειας του Covid-19, τη στιγμή κατά την οποία, όπως προσθέτουν, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω των στρατηγικών δράσεων που αναπτύσσει για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, τοποθετεί στην προμετωπίδα την προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

  "Η φιλοσοφία αυτή αποτυπώνεται στο ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εστιάζει στον "πράσινο" και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, καθώς και στον συνδυασμό επενδύσεων και σε προγράμματα δεξιοτήτων για εργαζόμενους, αλλά και σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, εν αναμονή της έλευσης στη Βουλή του σχεδίου νόμου, για το οποίο πραγματοποίησε ειδική αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Global Boardroom, που διοργάνωσε η εφημερίδα "Financial Times".

  Με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει συγκεκριμένες αλλαγές να θεωρείται δεδομένη, παράγοντες σημειώνουν πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. "Κάποιοι ενδέχεται να πουν ότι ίσως επιφέρει πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Εγώ δεν το βλέπω με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας μας είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του 21ου αιώνα", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με κυβερνητικά στελέχη να αντικρούουν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

  "Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να περιμένει τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, στη συνέχεια να το διαβάσει και έπειτα να το κρίνει. Σε κάθε περίπτωση, η πενταετής παραμονή του στην εξουσία συνδυάστηκε με μία ανερμάτιστη πολιτική για τα εργασιακά ζητήματα.

  Η κριτική που ασκεί ουσιαστικά συνιστά εκ των υστέρων παραδοχή της αδράνειας των κυβερνήσεών του…Το οκτάωρο ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο παρά τα όσα λένε ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Και η όλη συζήτηση περί κατάργησής του είναι μία ανόητη συζήτηση.

  Αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο από την ειδική διάταξη που θα υπάρχει στο  νομοσχέδιο και η οποία θα κατοχυρώνει όχι μόνο το οκτάωρο, αλλά και το σαραντάωρο και το πενθήμερο την εβδομάδα", σχολιάζουν.

  Αν και άτυπη, η πρώτη Σύνοδος των "27" που διεξάγεται με φυσική παρουσία από τον περασμένο Δεκέμβριο, θα αποτελέσει ευκαιρία για τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταλλάξουν απόψεις για το πράσινο πιστοποιητικό, τα εμβολιαστικά προγράμματα και τις πατέντες των εμβολίων.

  Πρόκειται, όπως αναφέρουν παράγοντες, για ένα θέμα που είχε φέρει στην πρώτη γραμμή από τον Απρίλιο του 2020, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο στελέχη δίνουν ευθείες απαντήσεις στην Κουμουνδούρου και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  "Ο κ. Τσίπρας, που το περασμένο φθινόπωρο, επιχειρώντας να αντιπολιτευτεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αμφισβητούσε την ύπαρξη εμβολίου, τώρα αποπειράται να διεκδικήσει την πατρότητα της πρότασης για την άρση της πατέντας... Η  προσπάθειά του να οικειοποιηθεί ως δική του μια πρόταση που υπήρχε πολύ πριν την επαναλάβει, μάλλον θυμηδία προκαλεί", τονίζουν. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ