Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Απρ-2021 09:51

  ΣΥΡΙΖΑ: Από το "ρίσκο" στο "ξεστοκάρισμα"... Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

  ΣΥΡΙΖΑ: Από το "ρίσκο" στο "ξεστοκάρισμα"... Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νίκης Ζορμπά 

  Και εγένετο αίφνης χθες πολιτικός χαλασμός. 

  Μια ακόμη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα "έριξε" τα κοινωνικά δίκτυα σε σχόλια αλλά κυρίως προκάλεσε την μήνη της κυβέρνησης ( και όχι μόνο, γενικώς του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου). 

  Ξεστοκάρισμα

  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επακριβώς  αναφερόμενος στους εμβολιασμούς: 

  "Άνοιξε η πλατφόρμα για το Astrazeneca για να ξεστοκάρουμε.

  Δυστυχώς, δημιουργήθηκε και ένα κλίμα αρνητικό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εγώ θα μιλήσω έξω απ’ τα δόντια λέγοντας ότι εδώ υπάρχουν και συγκρούσεις συμφερόντων εταιρειών. Διότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή ένας ολόκληρος πληθυσμός στη Μεγάλη Βρετανία να έχει εμβολιαστεί με AstraZeneca, όλοι οι Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca και δεν μπορεί αυτό να δημιουργεί υπόνοιες μονάχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκεί να είναι όλα μια χαρά.

  Όλα τα εμβόλια έχουν κάποιες παρενέργειες, αυτό όμως που πρέπει να καταλάβει ο μέσος πολίτης που μας ακούει, είναι ότι οι πιθανότητες να έχει κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο, είναι μηδαμινές σε σχέση με τις πιθανότητες που έχει να κολλήσει τον κορονοϊό και να περάσει δύσκολα και ενδεχομένως να μη γλιτώσει". 

  Η αναφορά στο "ξεστοκάρισμα" που έχει αναμφίβολα αρνητική χροιά και είναι προβληματική ως προς την επιλογή της χρήσης της, κυριάρχησε, ακυρώνοντας το  επί της ουσίας "νεύμα" Τσίπρα σε εμβολιασμούς  και με το εμβόλιο της Astrazeneca που χορηγείται πλέον στην ηλικιακή ομάδα των 39-44 ( για την ώρα ως μόνη επιλογή, έχοντας σπάσει χθες ρεκόρ  μαζικών ραντεβού).  

  Η διατύπωση του κ. Τσίπρα ήταν εκ του αποτελέσματος, άστοχη. Πολύ απλά γιατί κατάφερε με μια λέξη να ακυρώσει τις υπόλοιπες περίπου εκατό που ανάλωσε προκειμένου να στηρίξει τους εμβολιασμούς.  Δεν ήταν αυτή όμως η μόνη άστοχη διατύπωσή του που προκάλεσε πολιτικό καυγά. 

  Το ρίσκο

  Σχετικώς πρόσφατα, όταν βρισκόταν στην κορύφωσή της πολιτικής αντιπαράθεσης Κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης το θέμα των διαδηλώσεων εν τω μέσω πανδημίας, μια άλλη αναφορά του κ. Τσίπρα, επίσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, είχε προκαλέσει πολιτική "θύελλα" και χαμό.

  Ήταν η περιβόητη φράση του "δέχομαι το ρίσκο", απαντώντας στο εάν δέχεται ότι υπάρχει ρίσκο διασποράς του ιού στις διαδηλώσεις. Η απάντησή του εκείνη επιδέχθηκε πολλών και διαφόρων ερμηνειών και αξιοποιήθηκε πολιτικά εναντίον του ως ήταν αναμενόμενο. ( Δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα για το γεγονός ότι η πολιτική κόντρα βασίζεται και στη δημιουργία εντυπώσεων του ενός κόμματος εις βάρος του άλλου). 

  Και τότε αλλά κυρίως χθες, η Κουμουνδούρου κατήγγειλε διαστρέβλωση των λόγων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση αντιθέτως μίλησε για ανοιχτή υπονόμευση του εμβολιαστικού προγράμματος σε συνέχεια αιτιάσεών της το προηγούμενο διάστημα ότι δια των διαδηλώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ σαμποτάρει υγειονομικά τη χώρα. 

  Η απομόνωση μιας φράσης συνιστά διαστρέβλωση του συνολικού περιεχομένου ενός μηνύματος; Προφανώς και ναι. Αυτός είναι γενικός κανόνας της ανάλυσης και της κατανόησης κειμένου. 

  Οι επαναλαμβανόμενες αστοχίες σε διατυπώσεις που καταλήγουν να προκαλούν σύγχυση στο τελικό μήνυμα προκαλούν δικαίως καχυποψία στο ότι ο ομιλητής προσπαθεί να πει και το ένα πράγμα και το αντίθετό του; Προφανώς, επίσης. 

  Γκρινιάζουν στην Κουμουνδούρου πως επιχειρείται συστηματική στρεψοδικία εις βάρος τους από τους πολιτικούς της αντιπάλους και "εχθρικά" της ΜΜΕ.  Υπάρχει ζήτημα πάντως όταν το πολιτικό σου μήνυμα δεν είναι καθαρό και χρειάζεται να σημειολογούνται οι δηλώσεις και να αναλύονται ωσάν να πρόκειται φερ ειπείν, για ποίημα του Έζρα Πάουντ. 

  Ο οποίος στο κάτω κάτω, οπωσδήποτε δεν είναι και του πολιτικού γούστου του κ. Τσίπρα.

    

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ