Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Απρ-2021 13:10

  Οι τρεις σταθμοί για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

  Πελώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.16

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στις 15 Μαΐου αίρονται οι απαγορεύσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Παράλληλα, από τη Δευτέρα του Πάσχα (ημέρα επανεκκίνησης της εστίασης) αναμένεται η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, με τις ανακοινώσεις ως προς την αποστολή των sms να αναμένονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

  Στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αποτύπωσε τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με τρεις βασικούς σταθμούς:

  - Επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

  - Επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων την Δευτέρα 10 Μαΐου.

  - Άνοιγμα του τουρισμού και απελευθέρωση υπερτοπικών μετακινήσεων το Σάββατο 15 Μαΐου.

  "Κάθε νέο βήμα, όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, θα γίνεται με ασφάλεια, με συνεχή self-test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή, έτσι ώστε ό,τι ανοίγει να μη ξανακλείσει. Όλα τα στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση ότι η οικονομία μας, καθώς θα απελευθερώνεται από την πανδημία θα μπαίνει προοδευτικά σε δυναμική ανάπτυξη", επεσήμανε η κ. Πελώνη. Όπως ανέφερε, προς αυτήν την κατεύθυνση συλλειτουργούν:

  - Η αναβάθμιση της οικονομίας μας από την Standard & Poor’s.

  - Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων περίπου κατά 20 δισ. ευρώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

  - Η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής.

  - Η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος.

  - Το σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού της ελληνικής οικονομίας.

  - Η αναμενόμενη ενίσχυση του τουρισμού, σε σχέση με το 2020.

  - Η σχεδιαζόμενη άντληση από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ το 2ο εξάμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι σήμερα, η χώρα μας υποβάλλει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ

  Με αφορμή τις αναφορές του κ. Τζανακόπουλου, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

  "Είναι πλέον εμφανές ότι οι απόψεις του κ. Τζανακόπουλου είναι απόψεις του κ. Πολάκη, που είναι απόψεις του κ. Τσίπρα και απόψεις όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιες εκφράσεις και διατυπώσεις δείχνουν την καθεστωτική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα έχει απειλήσει ότι τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς. Δείχνουν ότι το "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” είναι κεντρική πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ...", επεσήμανε η κ. Πελώνη.

  Οι θέσεις, με το βλέμμα στην πενταμερή

  Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε, με αφορμή την πενταμερή στη Γενεύη, πως η ελληνική θέση έχει περιγραφεί και την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  "Λύση συμβατή με το χάρτη του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση που θα στηρίζεται στις αποφάσεις για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής...", είπε. "Είναι λυπηρό που δεν έγινε δεκτή η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν την άτυπη διάσκεψη, δεδομένου ότι και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα βήματα, για να διασφαλιστεί ακριβώς ότι και η όποια λύση θα είναι, προφανώς, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο...", συμπλήρωσε η κ. Πελώνη. 

  Διαβάστε επίσης:

  'Ακ. Σκέρτσος: Τέλος των SMS έως 15/5 - Τον Μάιο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ