Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Απρ-2021 15:57

  Υπεραμύνθηκε της τροπολογίας επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων ο Χατζηδάκης

  Υπεραμύνθηκε της τροπολογίας επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων ο Χατζηδάκης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:13

  "Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με νέες ιδέες και με την κοινή λογική", ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας προκειμένου να παρουσιάσει την τροπολογία για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων και να απαντήσει στην κριτική που δέχεται σήμερα από την αντιπολίτευση.

  "Πρέπει να σκεφτείτε αν είστε με τους ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν τη σύνταξή τους ή είστε με το τέρας της γραφειοκρατίας. Με τη στάση σας, το μόνο που κάνετε είναι να εκτίθεστε", είπε ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος ιδίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

  Ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στην προωθούμενη σύμπραξη του ΕΦΚΑ με επαγγελματίες για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται για ένα καινούργιο εύρημα, γιατί η σύμπραξη ισχύει για τους μηχανικούς της πολεοδομίας και την εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 2011 χωρίς καμία κυβέρνηση να την καταργήσει, ενώ η σύμπραξη ισχύει και στην περίπτωση των φορολογικών πιστοποιητικών.

  "Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσες εκκρεμείς συντάξεις στην Ελλάδα της Ευρώπης. Ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη", είπε ο υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι προχωρεί σταδιακά και η έκδοση ψηφιακών συντάξεων, αλλά, "για να τελειώνει μια η ώρα αρχύτερα το θέμα", η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές να βοηθήσουν στην ταχύτερη απονομή τους. Υπογράμμισε εξάλλου ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι καταφεύγουν σε δικηγόρους και λογιστές προκειμένου να βοηθηθούν για την έκδοση της σύνταξής τους. "Αυτό που γινόταν από το παράθυρο λοιπόν, λέμε να γίνεται από την πόρτα και με μόνους ωφελούμενους τους συνταξιούχους", είπε ο υπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι η σύμπραξη αυτή θα είναι προσωρινή.

  Απαντώντας στη κριτική για το ενδεχόμενο διαρροής προσωπικών δεδομένων, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι ο ασφαλισμένος θα επιλέγει, θα εμπιστεύεται τον πιστοποιημένο επαγγελματία που θέλει και σε εκείνον θα δίνει εξουσιοδότηση να βλέπει το φάκελο του.

  Υπογράμμισε επίσης, ότι οι υπάλληλοι που εκδίδουν πράξη απονομής σύνταξης δεν θα έχουν καμία ευθύνη σε σφάλματα των βεβαιώσεων αλλά θα έχουν ευθύνη οι ίδιοι λογιστές και οι δικηγόροι. Επίσης, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι τουλάχιστον σε ποσοστό 5%.

  "Δεν μπορώ να καταλάβω τις ενστάσεις. Μιλάμε για μια καινούργια ιδέα που έρχεται να προστεθεί στα όπλα για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων", επέμεινε ο υπουργός. 

  Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στους λόγους που εκτόξευσαν τις εκκρεμείς συντάξεις, δηλαδή "την χωρίς κανένα σχέδιο συγχώνευση των ταμείων στον ΕΦΚΑ", το γεγονός ότι "το ασφαλιστικό σύστημα και τα ταμεία δεν ήταν ποτέ τέλεια", τη "μεγάλη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει 1.059.000 εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις".

  "Το 2020 οι συντάξεις που δόθηκαν ήταν 31% παραπάνω από ότι ήταν το 2019. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να ισχυριζόμαστε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Προφανώς το θέμα είναι μεγάλο και επιχειρούμε με σχέδιο να το αντιμετωπίσουμε και όχι με μεγάλα λόγια", είπε ο κ. Χατζηδάκης και αναφέρθηκε σε όσα έγιναν και γίνονται, για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ σε προσωπικό, όσα έγιναν για υλικοτεχνική υποστήριξη (σσ υπολογιστές) και όσα θα γίνουν για να αλλάξει ο Οργανισμός "ταχύτητες". Πέραν αυτών, όπως είπε, προχωρεί και η επιστροφή συνταξιούχων του ΕΦΚΑ για να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων.

  "Είστε μαζί με τη γραφειοκρατία και όχι με τους χιλιάδες ασφαλισμένους που περιμένουν να πάρουν τις συντάξεις τους. Είστε αντίθετοι που πάμε με τη διαφάνεια, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα για χιλιάδες ασφαλισμένους. Σας ευχαριστούμε που μας χαρίζετε όλο το γήπεδο. Εσείς η προοδευτική αντιπολίτευση είστε με τη γραφειοκρατία, εμείς είμαστε με τους ασφαλισμένους και την κοινωνία", σχολίασε ο υπουργός Εργασίας. 

  Είχαν προηγηθεί οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν θέτει δικλείδες ασφαλείας και ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου, την οποία θα την πληρώσει το κράτος δηλαδή εν τέλει, θα την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι.

  "Δεν θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι. Ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει τις αμοιβές", είπε ο υπουργός και τόνισε πως "όσο και να κοστίσει στο δημόσιο (σσ η σύμπραξη του ΕΦΚΑ με τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές), αξίζει να γίνει για να προχωρήσει ταχύτερα η απονομή των συντάξεων", σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας να λυθεί το πρόβλημα για τον κόσμο που περιμένει να πάρει τη σύνταξή του.

  Ο υπουργός ανέφερε ότι καθώς τώρα χρειάζονται "περισσότερα χέρια", να βοηθήσουν στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων, γι΄αυτό το υπουργείο επιλέγει τη σύμπραξη, διότι αυτό το πρόβλημα δεν θα υφίσταται στο μέλλον. "Το μέτρο αυτό θα καταργηθεί από μόνο του, όταν θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Όταν προχωρήσει και ολοκληρωθεί το σύστημα ΑΤΛΑΣ, όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν και δεν θα χρειάζονται τότε πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές", είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, καλώντας όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι σήμερα οι ασφαλισμένοι καταφεύγουν σε δικηγόρους και λογιστές και πληρώνουν για τα υπηρεσίες που τους αναθέτουν.

  Αντιδράσεις αντιπολίτευσης για την τροπολογία Χατζηδάκη

  Η τροπολογία για τη σύμπραξη του ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, δεν θα αποδειχθεί προς το συμφέρον των συνταξιούχων, ανέφεραν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης και προέβλεψαν ότι το πρόβλημα θα παραμείνει.

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, μίλησε για καταφανώς αντισυνταγματικό μέτρο που δεν συμβαδίζει ούτε με την χρηστή διοίκηση ούτε με το συμφέρον των ίδιων των συνταξιούχων. Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση ρίχνει τον σπόρο για μίζα και φακελάκι.

  "Ό,τι έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για τις συντάξεις τους τελευταίους 21 μήνες απέτυχε παταγωδώς", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης. "Υπονομεύσατε κάθε προοπτική για την ψηφιακή απόδοση των συντάξεων, πέσατε εντελώς εκτός των χρονοδιαγραμμάτων που είχατε θέσει", είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανοίγει την κερκόπορτα ώστε όσοι ασφαλισμένοι έχουν χρήματα να μπορούν να βγάζουν γρηγορότερα τις συντάξεις και οι άλλοι που δεν έχουν να καταδικάζονται σε χρόνια αναμονή.

  "Όταν μας λέγατε ότι θα βγάζετε συντάξεις μέσα σε τρεις μήνες, δεν ξέρατε τί γίνεται. Και τώρα μας λέτε ότι τρέχετε να πάρετε κομπιούτερ για τον ΕΦΚΑ", είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης που κατηγόρησε τον Κωστή Χατζηδάκη ότι ενώ ιδιωτικοποιεί την απόδοση των συντάξεων, κουνάει το δάχτυλο και εκφράζεται κατά το "φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης", αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις καταλήστευσαν την εργατική τάξη για να ευνοήσουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

  "Με την τροπολογία που κατάθεσε στη Βουλή ο Κωστής Χατζηδάκης, παραδέχεται ότι το σύστημα ΑΤΛΑΣ απέτυχε. Σήμερα φέρνει τον Τάλω (σ.σ. μυθικός χάλκινος γίγαντας που προστάτευε τη μινωϊκή Κρήτη). Όμως και ο Τάλως θα καταρρεύσει, δεν θα περπατήσει το σύστημα γιατί δεν έχει τα εχέγγυα", ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ