Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Απρ-2021 12:57

  Επιχειρησιακό σχέδιο για έλεγχο των μετακινήσεων το Πάσχα

  Πελώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:40

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Με ένα αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και έχει εκπονηθεί από την αστυνομία θα πραγματοποιούνται οι έλεγχοι για τις ημέρες του Πάσχα.

  "Η πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα. Καλώ όλους τους συμπολίτες μας να τηρήσουν τα μέτρα. Προς όφελος όλων μας. Για να πάμε σε αυτόν τον οδικό χάρτη που μόλις ανακοινώθηκε. Να βγούμε από αυτό το τούνελ", τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  Όπως ανέφερε η κ. Πελώνη, όλα τα μέτρα που αφορούν στις ημέρες του Πάσχα θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες και με υπουργικές αποφάσεις και με σχετικές ανακοινώσεις. "Προφανώς θα γίνονται έλεγχοι και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα...", σημείωσε, ενώ έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και έξω από τους ιερούς ναούς, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα συγχρωτισμού. "Δίνουμε ορατότητα και προοπτική. Η κοινωνία έχει εύλογη κόπωση και ζητάμε τη συμμετοχή όλων των συμπολιτών σε αυτή την προσπάθεια. Θα το ξαναπώ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι του κάθε πολίτη. Πρέπει όλοι να είμαστε συνεπείς...", συμπλήρωσε.

  Εστιάζοντας στον εμβολιασμό της κοινότητας, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η δυναμικότητα είναι για 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς το Μάιο και τέσσερα εκατομμύρια τον Ιούνιο. "Ανοίγουν και οι επόμενες ηλικιακές ομάδες. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, νεότερης και μεγαλύτερης ηλικίας θα προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν...", είπε. "Θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους ανθρώπους πιο κοντά στο εμβόλιο, γιατί είναι αυτοί που θα έμπαιναν αρκετά αργότερα", πρόσθεσε για το άνοιγμα της εμβολιαστικής γραμμής που σχετίζεται με τις ηλικίες 30-39. 

  Στην πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό

  "Η χώρα μας διανύει την τελευταία και την πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό", τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενη στον "οδικό χάρτη" επανακκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. "Η πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται και ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί αλλά το ιϊκό φορτίο παραμένει ακόμα σε πολλές περιοχές, όπως στην Αττική και στις μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα υψηλό.

  Γι αυτό ακριβώς η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτραπούν κατά το Πάσχα υπερτοπικές μετακινήσεις. Διότι η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού παντού και οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολες απ' ό,τι στα αστικά κέντρα", τόνισε.

  "Στόχος μας -όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι ένα ασφαλές Πάσχα κι ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Με αυτό το γνώμονα μπροστά στην ανάγκη για ορατότητα και προοπτική η κυβέρνηση έχει χαράξει, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση, έναν οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα με τρεις βασικούς σταθμούς", είπε ειδικότερα η κ. Πελώνη και πρόσθεσε:

  "Πρώτος σταθμός: τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση, εστιατόρια και καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους με υποχρεωτικά self test στους εργαζόμενους, αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής αλλά και διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 11 το βράδυ.

  Δεύτερος σταθμός: τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τα λύκεια. Δηλαδή με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό αλλά και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

  Τρίτος σταθμός: Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές τόσο για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με αρνητικό PCR test. Την ίδια ημέρα απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις".

  Στη συνέχεια, σε ό, τι αφορά τη λειτουργία των εκκλησιών, η κ. Πελώνη είπε αναλυτικά: "τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

  Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

  Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

  Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το βράδυ.

  Την Κυριακή του Πάσχα, θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα".

  Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε πως "συνεχίζουμε την πορεία για την έξοδο από το τούνελ της πανδημίας, έχοντας ως συμμάχους, τη βελτίωση του καιρού, την αξιοποίηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη.

  Είναι σημαντικό -όπως τόνισε για άλλη μια φορά χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και χτίζουν τείχος ανοσίας. Οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν. Γι' αυτό όσοι βρίσκονται στις ομάδες προτεραιοποίησης -και ειδικότερα οι ευπαθείς και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία- ας σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι τραγικό άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους, ενώ με το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

  Όπως ήδη διαπιστώνεται από τους συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, η επιχείρηση ‘Ελευθερία' εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 2.650.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 1.875.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό 17,8%".

  Η κ. Πελώνη είπε επίσης αναλυτικά ότι:

  "-Χθες άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 και τους εκπαιδευτικούς.

  -Από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 50-54 ετών.

  -Από την Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca.

  Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Κατόπιν συνεννόησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμβολιασμοί θα γίνουν και τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί μας. Καταλαβαίνουμε την κούραση και την τιτάνια προσπάθεια τους, όμως καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη.

  Για την ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση των εμβολιασμών το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί το ωράριο εμβολιασμού μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων".

  Υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως "επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια.

  Εκτιμάται ότι η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τον Μάιο τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο τα 4 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την επιπλέον προμήθεια self test ματαιώθηκε χθες λόγω ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την έγκαιρη και προσήκουσα παράδοση, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν από τη χθεσινή εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

  Η κυβέρνηση προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση επαρκούς ποσότητας το αμέσως επόμενο διάστημα με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος", είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ