Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 13:16

  Αρ. Πελώνη: Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την επιτροπή ως πολιτικά χειραγωγούμενη προσβάλλει τους επιστήμονες

  Πελωνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Γκάτσιου

  Στο τέλος της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο εορτασμού του εφετινού Πάσχα. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις τελικές εισηγήσεις της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, με την κ. Πελώνη, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, να κάνει λόγο για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, στο οποίο βρίσκεται η χώρα, με αφορμή και τις μαζικές συναθροίσεις σε κεντρικές πλατείες μεγάλων αστικών κέντρων.

  "Υπάρχει μία εύλογη κόπωση των πολιτών. Πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή. Θέλω να πω ότι η αστυνομία δε μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση. Μία παρέμβαση μαζική της αστυνομίας σε συγκεντρώσεις ή πάρτι χιλίων ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού ακόμα και σε επεισόδια. Καθώς μπορεί να υπάρχουν ομάδες μέσα σε αυτά τα πάρτι που να επιδιώκουν έναν κλεφτοπόλεμο ή μία σύγκρουση με την αστυνομία. Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα και θα επαναλάβω να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας τηρεί τα μέτρα και κάνει υπομονή, για να βγούμε από το τούνελ. Υπήρξαν παραδείγματα, όπως στην πλατεία Βαρνάβα, που αποκλείστηκε και κάποια πρόσωπα μετακόμισαν αλλού. Θα γίνουν αντίστοιχες προσπάθειες. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία της αστυνομίας είναι διακριτική...", επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

  "Έχουμε πει πολλές φορές και το έχει πει ο πρωθυπουργός ότι η επιτροπή αξιολογεί όλα τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει την τελική απόφαση, ακούγοντας τους ειδικούς. Αυτό έχει αποδειχθεί όλες τις φορές στο παρελθόν. Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει την επιτροπή ως πολιτικά χειραγωγούμενη είναι ανεπιτυχής, προσβάλλει τους επιστήμονες και προσβάλλει και την πραγματικότητα...", πρόσθεσε.

  Με το βλέμμα στα εθνικά, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει σταθερά ότι ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική. "Ενισχύει τις παλιές και δημιουργεί νέες συμμαχίες στην ευρύτερη γειτονιά μας. Εργάζεται για την ειρήνη και επιδιώκει τη συνεργασία με γείτονες της χώρας. Κινείται με εθνική αυτοπεποίθηση, σύνεση και αποφασιστικότητα. Το απέδειξε τόσο με τη σθεναρή στάση που κράτησε στον Έβρο, όσο και απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο και μετά. Ανέδειξε ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή διάσταση της τουρκικής συμπεριφοράς επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και συνέδεσε - με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- την συμπεριφορά της Τουρκίας με την ευρωπαϊκή της προοπτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε τις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα σε προκλήσεις εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. Και υπενθύμισε με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι ο δρόμος για μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα περνά από την Αθήνα", ανέφερε. "Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα. Επιδιώκει, προπάντων, την εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας. Κατέθεσε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα 15 σημεία συνεργασίας, τα οποία έγιναν δεκτά από την τουρκική πλευρά, που πρόσθεσε κι άλλα και συμφωνήθηκε να εργαστούν για τα επόμενα βήματα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα προβάλλει με παρρησία τις θέσεις της και προσέρχεται με ειλικρίνεια και καλή πίστη στις συνομιλίες. Αξιώνει όμως σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες και τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας", συμπλήρωσε η Αριστοτελία Πελώνη. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ